Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Potvrđena optužnica protiv zagrebačkih ‘otaca’: Ilegalnim izmjenama prostornih planova privatnim tvrtkama pribavili korist veću od 68 milijuna kuna

Potvrđena optužnica protiv zagrebačkih ‘otaca’:
Ilegalnim izmjenama prostornih planova privatnim tvrtkama pribavili korist veću od 68 milijuna kuna

USKOKZAGREB, 6. lipnja 2016. (Hina) – Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je potvrdilo optužnicu protiv zagrebačkih gradskih dužnosnika koje tereti da su ilegalnim izmjenama prostorno-planske dokumentacije i povećanjem vrijednosti zemljišta privatnim tvrtkama pribavili korist veću od 68 milijuna kuna.

Zbog zlouporaba položaja i ovlasti i poticanja na nezakonitosti, te krivotvorenja isprava optuženi su Željko Horvat, Davor Jelavić, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum i Greta Augustinović Pavičić, a uz njih su optuženi investitor i odgovorna osoba u tvrtkama koje su imale korist.

Optužnicom podignutom prije godinu dana Uskok dužnosnike tereti da su od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. pogodovali raznim investitorima, fizičkim i pravnim osobama tako što su radi povećanja vrijednosti zemljišta nezakonitim i neovlaštenim izmjenama prostorno-planske dokumentacije kroz navodne ispravke poduzimali međusobno povezane radnje u dogovoru s investitorima.
Horvata se kao savjetnika pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, potom privremenog ravnatelja tog Zavoda i zatim savjetnika ravnatelja Zavoda, tereti da je radio službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije Grada Zagreba i Sesveta, iako je znao da se ne radi o ispravku grešaka već o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije.
Jelavića kao pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, Jadranku Veselić Bruvo kao pročelnicu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ivicu Fanjeka kao pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, Vidoja Buluma kao tajnika Gradskog poglavarstva i Gretu Augustinović Pavičić kao tajnicu Gradske skupštine tereti se da su potpisivali službene zabilješke iako su znali da se ne radi o pogreškama već o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, što je zahtijevalo provođenje postupka donošenja izmjena i dopuna od Gradske skupštine Zagreba.
Prijedlozi ispravaka dostavljeni su tajnici Gradske skupštine Greti Augustinović Pavičić, koja je potom davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama, te ih je zatim objavljivala u službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu. Uskok sumnja da je ona bila svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje propisane procedure.
Okrivljenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju, te su na taj način nezakonitom provedbom izmjena i dopuna prostorno-planskih parametara izgradnje pogodovali raznim investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta, čime su im pribavili znatnu imovinsku korist, objavio je Uskok.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI