Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Poraće kroz “šibe i drače” kninske obitelji Cvijanović: Obrt im propao zbog nezakonite ovrhe, obnovu im uskratili zbog “zamjene identiteta” (!?)

Poraće kroz “šibe i drače” kninske obitelji Cvijanović:
Obrt im propao zbog nezakonite ovrhe, obnovu im uskratili zbog “zamjene identiteta” (!?)

Ilija Cvijanovic (Foto Tris.com.hr H. Pavic) (14)Oni su Nives i Ilija Cvijanović. Iz Knina su otišli u lipnju 1991. Teško bi se moglo reći da su povratnici, jer se njihov život i danas odvija na relaciji Knin-Beograd. Kćeri im žive u Srbiji. Jedna od njih više i ne razmišlja o povratku u rodni grad. Druga za njim nostalgično čezne… Priča Cvijanovićevih teška je, kompleksna i , naoko, konfuzna. „Uništavanje“ obitelji, i na poslovnom i na privatnom planu, kako tvrdi Nives, supruga Ilije Cvijanovića, traje osam godina. Sve je počelo, tvrdi Ilija, neopravdanom javnobilježničkom blokadom računa njihova obrta. Radi duga kojeg su podmirili 14 mjeseci prije blokade…

Cilj je bio, uvjeren je Ilija, da nas bace u dužničko ropstvo i natjeraju da prodamo svu svoju imovinu i napustimo Knin. Nekome je zapela za oko naša kuća i zemljište oko nje, na kojemu bi Grad, priča se, želio izgraditi golf igralište – kaže Ilija, odlučan ostati i bez kruha, ali ne bez kuće.

Blokada računa zbog- plaćenog duga ?!

Zbog blokiranog računa „ Obrt Nives“ nije mogao nastaviti proizvodnju, a kako nisu radili, nisu mogli podmirivati ni svoje porezne i kreditne obaveze, pa je počeo rasti njihov stvari dug na ime neuplaćenih poreza i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Danas je taj dug oko 180 tisuća kuna. Da nisu bili bezrazložno, kako vele, blokirani , obrt bi radio i stvarao prihode, a obitelj ne bi gomilala dugove. Ovako, njihov je život u doslovnom smislu začarani krug iz kojega, kažu demoralizirano, ne vide izlaza.

Ilija Cvijanovic (Foto Tris.com.hr H. Pavic) (1)Cvijanovići imaju mini -ljevaonicu koja je jedno vrijeme vrlo uspješno radila i sklapala poslove u zemlji i inozemstvu. Prvi kredit, iz programa Ministarstva gospodarstva i poduzetništva „ Lokalni projekti razvoja- Poduzetnik“, odobren im je 2005., a realiziran je preko OTP banke. Radilo se o 345.165 kuna hipotekarnog kredita, ali, unatoč propisanim uvjetima Ministarstva, za njih je kredit dospio na otplatu bez ijednog dana počeka. Tako bar tvrde Cvijanovići. No, unatoč neravnopravnog tretmana, posao se razvijao, kredit otplaćivao, a da bi mogli učiniti još jedan poslovni korak dalje, zatražili su novi kredit za nabavu modernije opreme. Ovaj put kredit im odobrava županijska Razvojna agencija, u iznosu od 30 tisuća eura, u okviru programa „Poduzetništvo žena“. I što se događa?

Ni kredita ni nove opreme! Njihov je poslovni račun blokirao javni bilježnik zbog, navodnog duga. Ulaze u sudski spor, podnose žalbu, i tek u rujnu 2010. dobijaju satisfakciju. Žalba se uvažava, a rješenje o ovrsi, koje je donio javni bilježnik, se ukida. A u međuvremenu?
Zbog blokade računa nisu mogli realizirati drugi kredit, ali ni podmirivati svoje obveze po prvom kreditu. I sve je pošlo nizbrdo…  Razvojna agencija županije Šibensko-kninske u listopadu 2007. u okviru programa Lokalni projekti razvoja – Mirkokreditiranje“, podprojekt „Poduzetništvo žena“, u suradnji s OTP bankom, odobrava tvrtki P.T.O. Nives kredit od 150 tisuća kuna uz subvencioniranu kamatu . Međutim, već 30. studenoga 2007. javni bilježnik donosi dopunsko rješenje o ovrsi protiv Trgovačkog obrta Nives zbog navodnog duga, čime im blokira ne samo račun tvrtke, nego i novi kredit Razvoje agencije. Da bi se utvrdilo, tek kad je tvrtka uništena, da je dug podmiren 14 mjeseci ranije, još 2006. Ilija Cvijanovic (Foto Tris.com.hr H. Pavic) (4)

Pomoć kćeri

– Jedna tvrtka iz BiH s kojom smo radili, teretila nas je za 1100 eura duga, i u studenome 2006. taj smo dug podmirili preko OTP banke, ali to nije smetalo javnom bilježniku da nas za taj minorni, odavno plaćeni dug, blokira 2008.- uznemireno priča Nives.- Visoki Trgovački sud RH je poništio javnobilježničko rješenje o ovrsi. Ali, nas je ta blokada dotad potpuno upropastila. Trebali su nas deblokirati još 2010., a to je učinjeno tek u prosincu 2011. I danas smo- žali se Nives Cvijanović- u blokadi. Sada zbog poreznog duga. S obzirom da obrt nije radio zbog nezakonite blokade, nismo mogli podmirivati ni svoje obaveze prema Poreznoj upravi, ni uplaćivati doprinose.
Pokušali su nastalu poslovnu krizu prevladati osnivanjem nove tvrtke, Liv-produkt, registrirane na ime njihove kćeri koja je u međuvremenu završila i poduzetnički tečaj u Splitu, a inicijalna sredstva im je posudio obiteljski prijatelj. Radili su i za Ljevaonicu u Bjelovaru, za brodogradilište na Korčuli, po cijelog regiji, pa i šire.- Krenuli smo 2012. ispočetka. Sklapamo ugovor s firmom u Beogradu za probni izvoz . No, čim su nam uplatili prva sredstva na naš račun u ZABA-i, OTP banka nas je odmah blokirala zbog hipotekarnog računa, a reprogram nam je vraćen na početno stanje i sa 80 tisuća, dolazimo na porezni dug od 180 tisuća kuna. Prijavio sam OTP banku HNB-u, jer je to izrazito antipoduzetnički i neposlovan potez banke, pogotovo što nas je blokirala radi jedne rate kredita s kojom sam kasnio. Pokušao sam sve riješiti mirovinskim kreditom, da bi zatvorio ovaj kod OTP banke, ali nisu mi ga odobrili. A onda je moja starija kći digla kredit i u cijelosti zatvorila  hipotekarni kredit OTP banke. Da bi nam onda za vrat sjela Porezna uprava, i spriječila nas u nastavku proizvodnje, jer nas tereti za nepodmirene mirovinske i zdravstvene doprinose koje nismo mogli uplaćivati jer zbog blokade nismo ni radili. Kako vidite, to je vrzino kolo u kojem živimo već godinama i tome ne vidim kraja- žali se Ilija, dodajući kako njegova supruga Nives nema čak ni zdravstveno osiguranje. Iako ga oni, kaže, i dalje zaračunavaju… Ilija Cvijanovic (Foto Tris H. Pavic) (3)

Kome je, zapravo, otišao kredit odobren Obrtu Nives?

– Kad smo otplatili hipotekarni kredit u lipnju 2014., Grad Knin je promijenio GUP i na našem terenu predvidio izgradnju golf igrališta. I u tom grmu leži zec- smatra Ilija.

U OTP banci preko koje su dobili prvi kredit, kratko su nam potvrdili da prema Obrtu Nives, odnosno Cvijanovićevima , nemaju baš nikakvih potraživanja. Sve je podmireno. Iako drugi kredit nikad nisu realizirali radi blokade računa, zanimljivo je da su ih iz županije izvijestili kako je utvrđeno nenamjensko trošenje kreditnih sredstava radi čega im se privremeno obustavljaju subvencije.
– Županijskom odjelu za gospodarstvo uputio sam dopis u kojem ih obavještavam da taj kredit nikad nisam dobio, pa što se mene tiče slobodno mogu ukinuti i subvencije. Ali, ako ja nisam dobio taj novac, pitanje je komu je otišao kredit i kome su uplaćivane subvencije – pita se Ilija Cvijanović.
U Šibensko-kninskoj županiji na naš upit o „zavrzlamama“ s Cvijanovićima napominju da je Trgovačko-proizvodnom obrtu Nives u okviru provedbe programa „Lokalni projekti razvoja- Poduzetnik“ u svibnju 2005. odobren kredit u iznosu od 400 tisuća kuna, nakon čega je korisnik s Novom bankom d.d. ( OTP ) sklopio ugovor na iznos od 345.165,40 kuna, a odobrena im je i subvencionirana kamata do kraja otplate kredita i to 2 posto od županije i 2 posto od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Riječ je, dakle, o prvom kreditu P.T.O. Nives.
– Kontrolom koju je županija u rujnu 2010. provela u svim poslovnim bankama po svim kreditnim linijama iz programa Lokalni projekti razvoja , utvrđeno je u OTP banci da je kod Obrta Nives došlo do privremene obustave. A kad su od Ministarstva dobili dopis kojim se traži ukidanje subvencionirane kamate Cvijanovićima, županija je zatražila od vlasnice obrta, Nives Cvijanović, da dostavi objašnjenje i dokumentaciju o nastaloj obustavi . To su objašnjenje proslijedili Ministarstvu uz molbu da ga uzmu u obzir i nastave subvencionirati kamate . Ministarstvo je benevolentno prihvatilo zamolbu P. T.O Nives, i nastavilo subvencionirati kamate do dospjeća kredita- objašnjavaju u županiji povijest prvog kreditnog zaduženja Cvijanovićevih, iza kojega nema nikakvih repova, pa je očito da su „polupali lončiće“, odnosno kredite.Ilija Cvijanovic (Foto Tris H. Pavic) (2)

Ostali bez obnove zbog zamjene identiteta ?!

– U međuvremenu- napominju u Upravnom odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije- Obrt Nives je podnio novi zahtjev Županiji za kredit u iznosu od 150 tisuća kuna kroz program Lokalni projekti razvoja,  koji im je i odobren u listopadu 2007., ali OTP banka, koja donosi konačnu odluku, zahtjev nije odobrila i stoga kredit nije realiziran- konstatiraju u županiji. A kako rekosmo, kredit  je stopirala ovrha javnog bilježnika za nepostojeći dug…

Nažalost, poslovna havarija Cvijanovićevih nije i jedina kroz koju prolaze. Jer, oni su vjerojatno jedini u Kninu kojima se godinama odbija zahtjev za obnovu kuće zbog- zamjene identiteta. A da ne bi bilo nikakvih „moralnih dvojbi“ oko ove povratničke obitelji, Ilija, inženjer metalurgije, boluje od dijabetesa od ranih dana, pa zbog toga nije služio vojsku niti je u ratu bio mobiliziran. Knin je sa suprugom i dvije malodobne kćeri napustio još u lipnju 1991.. U to je vrijeme radio kao zastupnik jedne sarajevske tvrtke, pa kad se preselio u Beograd samo je nastavio raditi u njihovom tamošnjem predstavništvu. Obrt Nives je bio registriran na suprugu, a kada su taj posao ( ljevaoncu obojenih metala) dobro razvili, registrirali su 1990. poduzeće Liv-produkt. Na korak od rata, zaključali su kuću i ljevaonicu i otišli. Bila je to lijepa, velika kuća, u koju su uselili 1987. kada im je prva kći krenula u školu.  Nakon rata, u nju se uselila  obitelj  doseljenika iz BiH. Jedva su se nagodili oko njihova iseljenja. Kuća je bila najvećim dijelom devastirana, ali im obnovu nikako nisu odobravali navodeći da su oni do 2004. živjeli u selu Ljubeč. Uzalud je Ilija dostavljao građevinsku dozvolu za kuću u Sinjskoj 24. u Kninu, uporabnu dozvolu, što li sve ne. Prvi zahtjev za obnovu podnio je još iz Beograda preko UNHCR-a, ali na taj zahtjev nikad nije dobio odgovor. U međuvremenu doznaje da je odbijen, a tada već doista živi u selu Ljubeč jer je njegova kninska kuća zauzeta doseljeničkom obitelji. Ispostavlja se da je posrijedi „teatar zabune“, jer odbijenica se odnosila na Iliju Cvijanovića pok. Save iz Ljubeča ( da paradoks bude veći, njegova je kuća jedinu bila zapaljena u cijelom selu ?!).Ilija Cvijanovic (Foto Tris.com.hr H. Pavic) (2)

N. Blažević: Pomažemo investitorima, sukladno zakonu

– No, ja nisam Ilija Cvijanović pok. Save, nego pok. Luke i nikad za kuću u Ljubeču zahtjev nisam ni poslao jer na mojoj kući u selu oštećenja nije ni bilo, a niti sam tamo živio, već u Kninu , u Sinjskoj 24. Osim toga,  u Ljubeču je moja je rodna kuća koju dijelim s obitelji pok. brata.
Zatražili smo očitovanje o nevoljama Cvijanovićevih od kinske gradske vlasti. Zamjenik gradonačelnice Josipe Rimac, koji sada obnaša njezinu dužnost, Nikola Blažević, kazao nam je da se Ilija Cvijanović obratio Gradu Kninu 2011. s ponudom za prodaju svojih nekretnina, odnosno stambeno-poslovne zgrade i manjeg gospodarskog objekta, ljevaonice obojenih metala, površine oko 1677 kvadrata.
– Odgovorili smo mu da se prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji njegova nekretnina jednim dijelom nalazi u stambenoj zoni, a drugim u mješovitoj- pretežno stambenoj i zaštićenom zelenom pojasu, te da za 2012. u proračunu Grada nismo planirali sredstva za otkup, ali i da ne postoji interes Grada za njegovu nekretninu- rekao nam je Blažević. S Cvijanovićem se ponovo susreo 2014. kada mu se Ilija obratio s namjerom investiranja u manji motel s bazenom , i tražio potporu Grada za svoj investicijski projekt. No, odgovorili su mu da njegov projekt prvenstveno ovisi o mogućnosti provedbe sukladno postojećoj planskoj dokumentaciji. – Nema govora o tome da je Grad htio proširiti poduzetničku zonu na dio njihovog zemljišta, jer to nije ni planirano- izrijekom će Blažević. Ali,  svaku investiciju koja pridonosi poboljšanju gospodarske slike grada i novom zapošljavanju, Grad će, veli Blažević, svakako podržati i pružiti pomoć investitorima u realizaciji, sukladno zakonu ( !?). Osnovni razlog nemogućnosti realizacije planiranog Cvijanovićevog projekta, tvrdi čelnik Grada Knina, jest prostorno-planska dokumentacija, a ne političko blokiranje poduzetničkih ideja od strane Grada.

Cvijanovićevi su očigledno sve pokušali kako bi u Kninu ponovo živjeli , ali ne od socijalne pomoći, nego od svog rada, bilo u ljevaonici ili motelu. Nisu uspjeli. Mnogi bi se mogli zapitati zašto.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI