Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Političari koji ne vode računa o obrazovanju nemaju nikakvu političku budućnost u ovoj zemlji

Političari koji ne vode računa o obrazovanju nemaju nikakvu političku budućnost u ovoj zemlji

prosvjed4

Izbori! Izbori! skandiralo se večeras na Markovu trguFoto HINA/ Dario GRZELJ

Prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, u organizaciji Inicijative Hrvatska može bolje, koji je večeras održan na Markovu trgu okupio je oko 2 tisuće građana. Nakon što je opozivom premijera Tihomira Oreškovića pala i aktualna Vlada, a s njom i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar koji je odgovoran za zaustavljanje kurikularne reforme, prosvjedom se tražilo raspuštanje Sabora.

Prosvjedna akcija “Hrvatska može bolje – bez vas” ponovila je zahtjev da se nastavi Cjelovita kurikularna reforma i istaknula zahtjev za novim parlamentarnim izborima na kojima će obrazovanje za 21. stoljeće biti strateški prioritet.
Građani te brojni članovi ekspertnih timova koji rade na reformi, bučno su osudili ignoriranje reforme i zahtjeva 50.000 građana na nedavnim prosvjedima diljem Hrvatske i inozemstva.
– Zahtjevi koje smo uputili Hrvatskom saboru nisu ostvareni. Tražimo stoga raspuštanje Sabora jer se oglušio na naše zahtjeve – izjavio je  Nikola Baketa iz Inicijative Hrvatska može bolje.
Inicijativa Hrvatska može bolje zahtijevala je da se vjeruje obrazovnim radnicima i procesu Cjelovite kurikularne reforme bez pritisaka, intervencija i cenzura; da Hrvatski sabor jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi i da se odbaci zaključak saborskog Odbora za obrazovanje o preuzimanju Ekspertne radne skupine. Od Sabora su tražili i da donese Rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu; te da Vlada i resorno ministarstvo osiguraju novac i autonomiju za provedbu reforme.
Prosvjedna akcija "Hrvatska može bolje - bez vas"

“Hrvatska možže bolje – bez vas”/Foto: Hina/Lana Slivar DOMINIĆ

 

‘Nisu oni Hrvatska, mi smo Hrvatska. Da kvalitetnom obrazovanju, da boljoj budućnosti, da dosta je’, poručili su prosvjednici  govornice.
Profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj rekao je da je” vlast odlučila eutanazirati reformu obrazovanja, čime je ponizila građane i sve stručnjake koji su na njoj radili”, te zatražio izbore na pripremi kojih će svaki politički akter imati priliku reći što misli o obrazovanju.
– Želimo nove izbore što prije. 70 posto građana Hrvatske to želi, a mi ovdje želimo znati jesu li se političari opametili. Želimo to čuti od svih političkih stranaka koje žele sudjelovati na izborima. Nismo naivni, znamo da dosad niti jedna politička struktura nije posvećivala pozornost obrazovanju. Dosta nam je takvih političara i oni koji ne vode računa o obrazovanju nemaju nikakvu političku budućnost u ovoj zemlji – poručio je s govornice Šalaj.
Na pozornicu se popeo i student Kristijan Orešković koji je rekao da je 650.000 učenika i studenata u Hrvatskoj trenutno uhvaćeno u klopku obrazovnog sustava koji ih guši i koči, a trebao bi ih inspirirati.
– Za ovu kurikularnu reformu, s ovim stručnjacima, ali bez ove vlasti, poručio je Orešković.
 Miljenko Hajdarović i Josip Kličinović – koji su radili na reformi, istaknuli su da je 500 stručnjaka godinu dana “živjelo reformu”, putovalo po školama i razgovaralo s kolegama te unosilo njihova stajališta u buduće programe koje su dostavili Ministarstvu. Sada tamo stoje i ‘čekaju Godota’.
Prosvjedna akcija "Hrvatska može bolje - bez vas"

Na fotografiji Berto ŠŠalaj/Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI