Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
KULTURA
Počinje deveto izdanje Festivala mediteranskog filma Split

Počinje deveto izdanje Festivala mediteranskog filma Split

9_festival_mediteranskog_filma_2016

U Splitu se od 3. do 11. lipnja održava deveto izdanje Festivala mediteranskog filma Split (FMFS), koji će na tri lokacije gledateljima prikazati 78 filmova iz 39 zemalja. Brojke su to koje samo potvrđuju kako će Split u prva dva vikenda lipnja biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana.

Glavni dugometražni program prikazuje 17 naslova, među njima dva hrvatska: dokumentarni film Turizam! Splićanina Tonćia Gaćine i omnibus Zagrebačke priče vol.3  grupe autora. Među ostalim se filmovima ističu pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, dokumentarac Gori more (Fuocoamare) proslavljenog Gianfranca Rosija.
– U pitanju je sjajan i iznimno važan dokumentarac koji prati svakodnevnicu otoka Lampeduse, kroz oči 10-godišnjeg dječaka, i poprilično realno patnje kroz koje izbjeglice moraju proći da bi morskim putem pristigli u Europu – kaže direktor FMFS-a Alen Munitić.

festival mediteranskog filma

Tematikom je aktualan i Put u Istanbulalžirsko-francuski film o Belgijanki čija kćer se priključuje borcima ISIS-u u Siriji. Sigurni filmski hitovi, najavljuju organizatori, su i talijanski Iščekivanjeu kojem glavnu rolu igra oskarovka Juliette Binoche, te dva francuska filma koje ‘nosi’ slavna Isabelle Huppert. Za prvi, Sve što dolazi  redateljica i scenaristica Mia Hansen-Løve nagrađena je Srebrenim medvjedom na Berlinaleu, a drugi, Priče s asfalta Samuela Benchetrita, stiže iz programa Cannesa.
Kao jedan od najinteresantnijih naslova ovogodišnjeg festivala ističe se grčka komedija Chevalier, s kojom je redateljica Athina Rachel Tsangari slavila na London Film Festivalu, dok će FMFS otvoriti španjolski Ništa zauzvrat za kojeg je Daniel Guzmán dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film. U programu je i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa U suton života redatelja Sylvaina Biegeleisena, zatim kontroverzni Ivy Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split iako je u njegovoj domovini cenzuriran, a iz Turske stiže i Mahnitost  koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

Kratki filmovi u konkurenciji za Ješku

Natjecateljski program hrvatskih kratkih filmova Ješke prikazuje 12 naslova, a od ove godine pobjednika po prvi put očekuje i novčana nagrada. U selekciji su nagradama već ovjenčani Piknik Jure Pavlovića, Belladonna Dubravke Turić i  Zvjerka Daine O. Pusić, a svjetsku premijeru imat će film Ritki zrak Šimuna Šituma.
U međunarodnom programu kratkometražnih filmova prikazuju se 23 naslova, a među njima su tri hrvatske manjinske koprodukcije: animirani Život s Hermanom H.Rottom Chintis Lundgren, te igrani Crveno Tome Waszarowa i Majka Otta Kylmälä. U programu Posebnih projekcija našla su se još dva hrvatska filma: Hudo vreme Anje Strelec i Tomislave Jukić te Neovisna lista oportunista Dejana Oblaka i Vedrana Senjanovića.
Kratki film Marko Igora Dropuljića prikazuje se u sklopu bloka Balkan Shorts, kao dio The 5C Project Cine-Caravan u organizaciji udruge Balkanski Kulturni Krug i partnera iz regije. Ovaj projekt u Split dovodi grčkog redatelja Thanosa Anastopoulosa, čiji je novi film prikazan na 69. Filmskom festivalu u Cannesu, a koji će održati radionicu i seminar namijenjen mladoj publici, studentima i zainteresiranoj javnosti.

festival mediteranskog filma

Novi program: Škola u kinu

Od mnoštva popratnih događanja izdvaja se i prvo službeno predstavljanje novog programa ‘Škola u kinu‘, zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu kojeg će se u Kinoteci Zlatna vrata besplatno prikazivati domaći klasici Vuk samotnjak Obrada Gluščevića i Družba Pere Kvržice Vladimira Tadeja.
Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku ‘Zlatna vrata’, najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a je nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna ‘Terasa kina Tesla’.
– Suradnja s Ekranom ove godine je dovela do ove nove ideje, pa svoju opremu selimo na ovu predivnu lokaciju u centru grada, koja će svojom atraktivnošću sigurno privući brojne ljubitelje kratkih filmova. A tu su same poslastice, od kratkiša nominiranih za Oscara, preko pobjednika Cannesa i Berlina, do programa Cartoon d’Or programa kojeg prikazujemo u suradnji s Animafestom – najavio je direktor festivala Alen Munitić.
Festival mediteranskog filma Split održava se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Splita, Turističke zajednice Grada Splita i Zaklade Kultura nova. Više informacija o rasporedu projekcija, ulaznicama i ostalim događanjima potražite na službenoj stranici festivala.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI