Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
INTERVJUI / KULTURA
Autor glazbe Neno Belan, ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja i redateljica Nina Kleflin

Nina Kleflin:
Radimo na trilogiji koja bi na MDF mogla vratiti svjetske glumačke velikane

Autor glazbe Neno Belan, ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja i redateljica Nina Kleflin

Dječjim mjuziklima ‘Buratino’, ‘Matilda’ i ‘Čarobnjak iz Oza’ do Stevena Spielberga ili Harrisona Forda – to je jedan od dugoročnih planova redateljice Nine Kleflin.

Autor glazbe Neno Belan, ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja i redateljica Nina Kleflin

Autor glazbe Neno Belan, ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja i redateljica Nina Kleflin

Slučaj je htio da u posljednjih šest godina Međunarodni festival u Šibeniku bude otvoren s tri mjuzikla, koji osim gotovo iste glumačke postave, dijele redateljicu Ninu Kleflin i autora glazbe Nenu Belana. „Buratino“ je izveden 2010., „Matilda“ 2015., a za 13 dana premijerno ćemo na Ljetnoj pozornici MDF-a svjedočiti „Čarobnjaku iz Oza“. Sve tri predstave mogle bi uskoro nuditi hrvatskim i svjetskim kazalištima u paketu.
– Na neki smo način osvijestili da sva tri projekta povezuje ista autorska ekipa i zapravo smo dobili nešto što je vrlo ekskluzivno u hrvatskoj kulturi, a to je da imamo tri velika dječja mjuzikla – rekla nam je redateljica sve tri predstave, Nina Kleflin.
– U biti se rodila ideja da ponovno dignemo „Buratino“, jer za to postoje objektivne okolnosti: scenografija je još uvijek čitava, kostimi su više-manje tu, a glumačka postava je slična kao u prethodne dvije predstave. Time bismo stvorili tim koji stvara takve čudesne čarolije za djecu, tako da u jednom trenutku možemo istrčati sa sve tri karte i reći – evo, mi imamo tri velika dječja priozvoda. S tom velikom dječjom glazbenom trilogijom bismo brendirali šibensko Kazalište, kao mjesto koje proizvodi takve specifične proizvode – kaže Kleflin.

Slavni gosti

U središtu sva tri mjuzikla je hrabro dijete, koje svojom dobrotom mijenja svijet. Sve tri uloge ostvarila je glumica Maja Kovač. – Htjeli smo zaokružiti djelovanje koje se ovdje provlači već šest godina i reći da je šibensko Kazalište uspjelo okupit elitnu ekipu. Drago nam je da nas tu ljudi prepoznaju, osjećamo Šibenik i Kazalište kao svoje. Ovom trilogijom želimo doprinijeti povratku sjajnih trenutaka MDF-a, koji je ustvari oduvijek imao tradiciju dječjih mjuzikala, međutim ovakva trilogija je specifičnost. Cilj je vratiti najslavnije dane Dječjeg festivala, kada ga otvarao Peter Ustinov ili kada je Josephine Baker djeci vezivala mašnice. Možda mi možemo dovesti ljude poput Steven Spielberga ili Harrisona Forda, i s ponosom prikazati našu trilogiju – tvrdi redateljica.
– Plan je da prvo pripremiti kazališnu premijeru „Buratina“, koja se nikada nije dogodila. Sljedeći cilj nam je snimiti soundtrack tih mjuzikala na CD. Pjesme iz „Matilde“, koje su otpjevale estradne zvijezde, već je snimljen i svoju će promociju imati na MDF-u te u listopadu u Zagrebu. Muziku iz „Čarobnjaka iz Oza“ Neno Belan će objaviti kao svoj autorski, tematski album, a CD iz „Buratina“ će biti kompilacija provjerenih Belanovih hitova, budući da je, primjerice, naslovna pjesma „Oceani ljubavi“ dobila i Porina. Kada se sve snimi, izaći će kao trostruki album – rekla je za TRIS Nina Kleflin, otkrivajući i gdje bi sve voljela vidjeti tri šibenska mjuzikla na sceni: – Daljni cilj bio bi da tu našu trilogiju počnemo eksploatirati kroz komercijalna gostovanja, znači išli bismo u Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, ali i u Ljubljanu, Beograd… Kraljna destinacija bio bi nam, nadam se, Andersenov festival u Danskoj te Sjeverna Amerika, gdje su najjača dječja kazališta.
Redateljica tvrdi da očekuje i pomoć od Grada Šibenika, gdje „postoji volja i benevolencija“ za ovaj projekt. – Voljela bih da i dalje razgovaramo o tome te da krenemo korak po korak. Konačno, svaki veliki put započinje jednim malim korakom.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI