Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Mesić na proslavi Dana antifašističke borbe: Ne slavimo Jugoslaviju, nego temelje moderne Europe

Mesić na proslavi Dana antifašističke borbe:
Ne slavimo Jugoslaviju, nego temelje moderne Europe

Stipe Mesić 4U Tisnom na Murteru večeras je održana središnja proslava Dana antifašističke borbe za cijelu Dalmaciju, u kojoj je uz predstavnike lokalnih antifašističkih udruga sudjelovao i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Stipe Mesić.

Na svečanosti pred spomenikom koji su Tišnjani podigli za svojih 108 poginulih boraca NOB-a i 34 žrtve fašističkog terora Mesić je u svom obraćanju pozvao na poštivanje žrtvi onih bez kojih danas ne bi imali slobodu, žrtvi svih onih koji su pali u Narodnoslobodilačkoj borbi i u Domovinskom ratu.

– Drago mi je da sam ovdje s vama u predvječerje Dana antifašističke borbe, velikog i značajnog datuma cijele Hrvatske i svih njenih građana. Znam da neki tako ne misle, ali kada bi razmislili, kada bi se suočili s povijesnim činjenicama, morali bi priznati da današnje samostalne Hrvatske ne bi bilo da nije bilo Narodnooslobodilačke borbe. I onda bi shvatili da je 22. lipnja i njihov praznik. Doista praznik svih nas. Ja ni na koji način, naravno, ne umanjujem značaj Domovinskog rata i žrtava koje su pale u njemu, ali da Hrvatska nije postojala kao država, kao federalna jedinica unutar Jugoslavije, naši branitelji ne bi imali što braniti u trenucima suočavanja s Miloševićevom agresijom. Mislim da je to potrebno ponoviti upravo danas, pogotovo s obzirom na društvenu klimu kakva je stvorena u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. Obilježavajući Dan antifašističke borbe mi potvrđujemo svoju privrženost antifašizmu, ne kao političkoj ili stranačkoj opredjeljenosti, nego kao ljudskom, slobodarskom i demokratskom opredjeljenju. I kada odajemo počast žrtvama fašizma i slavimo antifašističke borce mi ne glorificiramo društveni sustav nekadašnje jugoslavenske federacije. Ne, mi samo potvrđujemo da čvrsto stojimo na jednom od glavnih kamena temeljaca na kojima je sagrađena konstrukcija posljeratne Europe – rekao je Mesić.

Stipe Mesić6

– Mi potvrđujemo da znamo što je dobro, a što je zlo. Znali smo to u godinama Drugog svjetskog rata, znali smo to u Domovinsmkom ratu, znamo to i danas. I ne trebamo se bojati tu našu opredijeljenost jasno iskazivati. Ne smijemo dozvoliti da nas zastraše oni koji veličaju ustaše i njihov zločinački režim i onih koji bezočno tvrde da problem hrvatskog društva danas nije fašizacija, nego postkomunistički talog. Oni koji to tvrde oni su zaista talog, ali društveni talog, oni su dno na koje bi i nas htjeli povući. Nećemo im dozvoliti – rekao je Mesić.

Na skupu u Tisnom okupilo se nekoliko stotina antifašista iz cijele Dalmacije, iz Splita, Trogira, Zadra, pa i Rijeke, ali najmanje je bilo lokalnih. Ipak, među njima su bili i branitelji iz Domovinskog rata, te je predsjedniku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Tisnog Slavku Marovu, među ostalima, za izniman doprinos očuvanju antifašističke tradicije uručeno priznanje Udruge antifašističkih boraca i antifašista. Tisno se nikad nije odreklo svojih partizana, nije im uništilo spomenike, niti njihova imena izbacilo iz naziva ulica i trgova, ali još uvijek nije spremno njihovu žrtvu promatrati van zadanih dnevnopolitičkih okvira. Antifašisti2

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI