Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
LegendFest u Nacionalnom parku Krka

LegendFest u Nacionalnom parku Krka

Legend fest 3

Kako vile izgledaju? Što ih može naljutiti? Što se dogodi kad izgube vlas kose? Tko su vilovnjaci i vilenice? Zašto u hrvatskim tradicijskim vjerovanjima u unutrašnjosti Dalmacije vile imaju životinjske noge? Ako ne možete odoljeti opojnom zovu vila i njihovom zamamnom plesu, dođite u NP Krka i zaplešite s njima u vilinskom kolu kraj čarobnog Roškog slapa. Ali oprez, možda vas odvedu u svoja vilinska kraljevstva i više nikada ne vrate. Ako želite baš to, na pravom ste mjestu! Upoznajte se i družite sa vilama, vilovnjacima i vilenicama ali i drugim mitskim bićima iz narodnih predaja Šibensko-kninske županije na prvom Legendfestu u NP Krka 9. i 10. srpnja 2016.

Konferencija za medije na kojoj je predstavljen  program LegendFesta u Šibensko-kninskoj županiji održana je danas u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu. Koncept i program festivala predstavili su predsjednik udruge Val kulture Ivor Zidarić i ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.

Zmajevi, vile, vampiri

LegendFest, festival mitova, legendi i priča, ove se godine održava u trima hrvatskim županijama: u starom gradu Lukavcu u Zagrebačkoj županiji, u gradiću Pićnu u Istarskoj županiji i u Nacionalnom parku „Krka“ u Šibensko-kninskoj županiji. U Lukavcu se pričalo o zmajevima, Roški slap oživjeti će priče o vilama, a glavna tema LegendFesta u Pićnu bit će vampiri.
Legend fest 1

Ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić i predsjednik udruge Val kulture Ivor Zidarić/Foto:NP Krka

Prvi put u Šibensko-kninskoj županiji, obiteljski festival LegendFest uključuje zabavne umjetničke sadržaje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse, videoprezentacije/projekcije – na nekoliko lokacija na Roškome slapu, koji će, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvesti u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Sudionici festivala istaknuti su hrvatski umjetnici, glumci, etnolozi, povjesničari, ilustratori, najavio je predsjednik udruge Val kulture Ivor Zidarić.

Bajkovita Krka

– Legende i priče dalmatinskog zaleđa o vilama, nesretnim mladencima, tužnom ocu, okrutnom zmaju i mnoge druge koje su nastale upravo na obalama ove čarobne rijeke ponovno će oživjeti na Roškome slapu. Netaknuta priroda po kojoj se prelijeva ljepotica Krka, bajkovite lokacije Roškoga slapa, Oziđane pećine i starih vodenica učiniti će LegendFest još atraktivnijom manifestacijom, koja će posjetiteljima omogućiti da na poseban način dožive bogatstvo nematerijalne i materijalne kulturne baštine ovoga kraja – kazao je Zidarić.
– Krkina izvorna ljepota i bogatstvo tradicije oplemenili su područje na kojem živimo i za koje se kao ustanova skrbimo. Bajkovitost područja i raznolikost kultura koje su se na ovom području susretale iznjedrile su brojne priče, legende i bajke, koje se katkada miješaju sa stvarnošću. Iz tog razloga ponosni smo partner na ovom projektu, te nam je izuzetno drago da je upravo Roški slap na Krki odabran za mjesto prvog LegendFesta u Šibensko-kninskoj županiji -istaknuo  je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.
Legend fest 4

Izložba na temu hrvatskih legendi, mitova i priča, otvorena u prostorijama NP Krka u Skradinu/Foto:NP Krka

Putujuće izložbe

Prateći projekt festivala  je LegendExpo, izložba autorskih radova na temu hrvatskih legendi, mitova i priča, koja je danas otvorena u prostorijama NP Krka u Skradinu.
LegendExpo je projekt putujućih izložbi na temu legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske. Autori su eminentni hrvatski umjetnici, crtači, ilustratori, fotografi te drugi vizualni umjetnici. Putujuće izložbe prilagođavaju se prostoru u kojem su izložene u cilju predstavljanja umjetničkih radova, stripova, fotografija, slika, skulptura, filmova i književnih formi promovirajući bogatu kulturnu baštinu putem umjetnosti.
Izložba prikazuje ilustracije koje su nastale kao vizualni identitet LegendFesta u posljednjih deset godina, počevši od ovogodišnje prezentacijske ilustracije Manuela Šumberca do radova Ivana Gregova, Hane Tintor, Zdenka Bašića, Filipa Burburana, Tomislava Tomića, Igora Kordeja, Esada Ribića, Nenada Pantića i Milivoja Ćerana.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI