Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Ilustracija - Hrvatski sabor je češće prazan

Laburisti zatražili raspuštanje Sabora:
Prekinite ovaj cirkus!

Ilustracija - Hrvatski sabor je češće prazan

 

Zašto je sabornica često poluprazna, zanima učenike

Prazna sabornica

U svom prijedlogu odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi raspisivanja prijevremenih izbora, Hrvatski laburisti navode kako je posljednjih tjedana hrvatska javnost svjedok neuspješnog eksperimenta koalicijske suradnje HDZ-a i MOST-a, u kojem je, zbog antagonizma i neslaganja vođa dviju stranaka, Karamarka i Petrova, u drugi plan stavljena dobrobit Hrvatske.

Kada Vlada ne zna, ne želi ili ne može, odgovornost je na Saboru, smatra Nansi Tireli koja je u ime Kluba zastupnika laburista uputila prijedlog o raspuštanju Sabora.
” Građani su, bez vlastite krivnje, postali žrtve lažnih obećanja o gospodarskim, društvenim, pa i moralnim reformama. U stvarnosti, sadašnja Vlada RH ne funkcionira obzirom da njezini ključni akteri –  prvi potpredsjednik Karamarko i potpredsjednik Petrov, kao ni njihove stranke, nisu u stanju ostvariti kvalitetnu suradnju ni dijalog, niti iznaći rješenje koje bi vodilo stabilizaciji i funkcioniranju sadašnje Vlade.
HDZ i MOST očito nisu u stanju riješiti otvorena pitanja u najboljem interesu hrvatskih građana – a to je u prvom redu zakonska i politička odgovornost prvog potpredsjednika Karamarka vezano uz njegov mogući sukob interesa u slučaju INA-MOL. Iako je cjelokupna javnost usmjerena na političku i moralnu odgovornost prvog potpredsjednika Karamarka, bilo bi nepošteno zaboraviti i na pitanje odgovornosti Bože Petrova koji nam je obećavao reforme i samo reforme, a na kraju je pristao postati taocem Domoljubne koalicije i njihovog načina vladanja. Stoga smatramo da je jedino rješenje trenutačno samoraspuštanje Hrvatskoga sabora i održavanje prijevremenih izbora”, navodi se u prijedlogu stranke Hrvatski laburisti.

O opozivu Oreškovića neka glasaju samo zastupnici vladajuće koalicije

Svima koji se izjašnjavaju kako su novi izbori najbolje rješenje trenutne političke krize, prijedlog odluke  o raspuštanju Sabora daje priliku da to i pokažu, poručila je Nansi Tireli.
– To je prvi i jedini korak da se prekine ovaj cirkus koji se događa na hrvatskoj političkoj sceni -kazala je Tireli. Međutim ne očekuje kako će prijedlog brzo biti uvršten u saborsku raspravu, ako uopće i dođe na dnevni red, jer o tome odlučuje predsjednik Sabora, i član HDZ-a, Željko Reiner.
– Bit će interesantno vidjeti kako će reagirati oni koji imaju polugu da upravljaju i da doprinose tome da ovu agoniju riješe – kazala je Tireli.
Predsjednica kluba zastupnika Hrvatskih laburista smatra kako bi u Saboru bilo mudro glasati za opoziv premijera Oreškovića jer se time glasa i za opoziv Vlade, ali se zalaže da cijela oporba izađe iz sabornice kad se o tome bude raspravljalo.
– Ja bih voljela vidjeti da u sabornici ostanu samo zastupnici iz vladajuće koalicije, koji su nas u ovu situaciju doveli, i da onda vidimo koliko ruku ima premijer Orešković, a koliko Karamarko. Građani bi u tom trenutku dobili pravu informaciju tko ima većinu. To je ujedno i poruka postoji li 76 ruku za sastavljanje neke nove Vlade – zaključuje Nansi Tireli.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI