Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
IZDVOJENO
Kamenčićima je dodiljen prostor u prizemlju (Foto: Tris/H. Pavić)

‘Kamenčići’ opet izvisili:
Djecu i mlade s teškim invaliditetom Grad smjestio u prostor bez struje

Kamenčićima je dodiljen prostor u prizemlju (Foto: Tris/H. Pavić)
Potpisivanje ugovora između 'Kamenčića' i Grada Šibenika 22. ožujka  (Foto H. Pavić)

Potpisivanje ugovora između ‘Kamenčića’ i Grada Šibenika 22. ožujka (Foto H. Pavić)

Prošla su tri mjeseca da je Grad Šibenik svečano Udruzi ‘Kamenčići’ dodijelio prostor u prizemlju zgrade TEF-a i obećao pomoć u njegovu uređenju i opremanju. Do danas ni prostora ni uređenja. ‘Kamenčići’ jesu dobili ugovor i ključ, ali zbog nagomilanih računa Elektra je isključila struju, tako da od useljenja još uvijek nema ništa.  

– Posebno mi je drago da smo, nakon nešto duže procedure, omogućili „Kamenčićima“ da konačno usele u prostor u kojem će nastaviti svoje aktivnosti za rad s djecom s posebnim potrebama.“, rekao je gradonačelnik dr. Željko Burić kada je 22. ožujka s kamenčićima potpisao ugovor i predao im ključeve prostora u TEF-u od 85 kvadrata.

Gradonačelnik Burić tada je, zajedno s aktualnom hrvatskom misicom Majom Spahijom, najavio i akciju za uređenje i opremanje prostora. I to ne samo ovog u TEF-u, već i još jednog u gradskoj jezgri koji je već dodijelio na korištenje ‘Kamenčićima’.

– Iskoristit ću prigodu, predložiti i pozvati sve gospodarstvenike iz Šibenika i Šibensko-kninske županije da zajedno pomognemo uređenju prostora i njihovom prilagođavanju za boravak ove djece. Mislim da u tome ne bi smjeli ‘Kamenčiće’ ostaviti same – rekao je gradonačelnik Burić, najavivši kako će Maja Spahija biti koordinatorica akcije.

'Kamenčići' u garaži u Ulici Stipe Ninića (Foto: Kamenčići)

‘Kamenčići’ u garaži u Ulici Stipe Ninića (Foto: Kamenčići)

No, ‘Kamenčići’ su u brizi za svoje štičenike ostali sami samcati. I nisu ništa bliži useljenju. Udruga sa 48 štićenika, djece i odraslih s intelektualnim poteškoćama, i dalje je u 55 četvornih metara adaptirane garaže u Ulici Stipe Ninića.
– Već dan nakon potpisivanja ugovora i primopredaje ključeva došli su radnici Elektre i isključili struju, zbog nagomilanih dugova. Pokušavali smo s Gradom dogovoriti da nam pomognu riješiti problem. Ali bili smo odbijeni. Elektra od nas traži 15.000 kuna za novi priključak struje. Mi taj novac nemamo. Isto tako, izostala je i obećana pomoć Grada za uređenje i opremanje – rekla nam je predsjednica Udruge ‘Kamenčići’ Sonja Ninić Ševo.

Iz Ureda gradonačelnika pokušali smo saznati što će biti s obećanjima,  priključkom za struju i kakva će biti budućnost prostora ‘Kamenčića’ i drugih udruga smještenih na području TEF-a, s obzirom na stečaj tvrtke.

– Tvrtka TEF d.d. nije otišla u stečaj, a niti je nad istom u ovom trenutku  otvoren stečajnim postupak. Svi ugovori koje tvrtka TEF d.d.  i Grad Šibenik sklope do možebitnog otvaranja stečajnog postupka su pravovaljani, te će udruge u Narančastoj zgradi, kao i korisnici drugih prostora  na području TEF- a, među ostalim i udruga Kamenčići,  normalno  funkcionirati bez obzira i na tijek eventualnog  postupka. Grad  Šibenik će  podmiriti obveze priključka električne energije u  prostorima koji su dani na korištenje udruzi Kamenčići – odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika.

‘Kamenčići’ se nadaju da ovo obećanje iz Grada neće završiti kao mnoga dosadašnja.

Kamenčićima je dodiljen prostor u prizemlju (Foto: Tris/H. Pavić)

Kamenčićima je dodiljen prostor u prizemlju (Foto: Tris/H. Pavić)

 


VEZANE VIJESTI