Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
POLITIKA
Još Hrvatska ni propala – Zagreb Pride prošao je bez incidenata

Još Hrvatska ni propala – Zagreb Pride prošao je bez incidenata

Zagreb Pride 2016.Ovogodišnja 15. povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pridea 2016.,  pod sloganom “Još Hrvatska ni’ propala!” i “Za obranu izborenih sloboda svih nas” u subotu je oko 16 sati krenula s Trga Franklina Roosevelta i središtem grada je bez incidenata prošla prema parku Ribnjak.

Okupilo se nekoliko nekoliko tisuća sudionika s balonima i šarenim zastavama, noseći transparente s ispisanim porukama “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”,  “Padaj nepravdo”, “Mržnja nije obiteljska vrijedlost” i drugi. Povorku je osiguravala policija.

Organizatori su u svom proglasu naveli da se Zagreb Pride ove  godine održava “u jeku napada na izborene ljudske slobode jer postoji stvarna prijetnja da se brojna izborena ljudska prava, postignuća javnog i otvorenog zalaganja za lezbijke, gejeve, biseksualce, transrodne, interseksualne i queer osobe (LGBTIQ ) obezvrijede ili ponište”.

Organizatori kažu i da Prideom žele ‘pokazati nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njeno društvo idu’. Tvrde i kako je vrijeme da se obrane stečena prava, građanske slobode, te da se zajedničkom borbom pridonese stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja.

“Naša je poruka da se nikada nećemo vratiti u tišinu, mora biti najglasnija do sada”, poručili su s Pride-a.

Potporu Zagreb Prideu dala je i nekolicina građanskih udruga čiji su se članovi i simpatizeri pridružili povorci. Povorku su podržali, kako estradnjaci, poput Severine, tako i političari i drugi pripadnici javnog života, kao što je Anka Mrak Taritaš, Gordana Sobol, Bojan Glavašević, Vesna Pusić i drugi.Zagreb Pride 2016.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI