Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Izložba o Burnumu u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu

Izložba o Burnumu u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu

Burnum

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Krka i Gradskim muzejom Drniš priređuje izložbu „Burnum – arheološko blago Krke“, koja će biti postavljena od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju Knjižnice.

Izložba sadrži presjek istraživanja arheološkog lokaliteta Burnum od početka 20. stoljeća do danas, izvorne rukotvorine poput oružja, oruđa, nakita i predmeta za svakodnevnu uporabu te bogatu nakladničku cjelinu znanstvenih radova, monografija i tematskih članaka iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
O lokalitetu i njegovu značaju govorit će akademik Nenad Cambj i prof. dr. sc. Marin Zaninović, koji će ujedno predstaviti englesko izdanje monografije o burnumskoj zbirciThe Burnum Archaeological Collection, u nakladi JU Nacionalni park Krka i Gradskog muzeja Drniš.
Reprezentativna skupina artefakata iz arheološke zbirke u Eko kampusu Puljane bit će dostupna javnosti tijekom izložbe. Od vrjednijih izložaka posjetiteljima će se predstaviti staklena perla s prikazom Gorgone iz 1. stoljeća (Sirija/Libanon), valjkasti pečat od slonovače koji je služio za ovjeru dokumenata rimske XI. legije, „Denar“ Marka Antonija iz 32./31. godine prije Krista, kao i brojni zanimljivi predmeti i relikti s ovoga vrijednog arheološkog nalazišta.
Po prvi put će se javnosti predstaviti i virtualni ormar, najaktivniji dio novog dijela arheološke zbirke koji će biti službeno otvoren krajem godine u Eko kampusu Puljane. Virtualni ormar predstavlja najmodernije tehnološko rješenje pomoću kojeg se posjetitelj može virtualno obući u rimske odore poput rimskog legionara, centuriona, konjanika, gladijatora ili rimljanke te si potom fotografiju proslijediti putem e-maila kao trajnu uspomenu.
Izložba je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku koji je Knjižnica pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, prirodnih bogatstava kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine.
Tags:

VEZANE VIJESTI