Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
POLITIKA
Ivan Klarin (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Klarin nakon današnjeg sastanka SDP-a:
‘Osovina SDP-HSS na ovim izborima mora ponovno nastupiti zajedno’

Ivan Klarin (Foto: Tris/H. Pavić)
Ivan Klarin (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Klarin (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas se u Solarisu kraj Šibenika sastao s vodstvom i članovima Šibensko-kninske stranačke organizacije. Sastanak je bio zatvoren za javnost, on izjave nije davao, tako da se ne zna o čemu su razgovarali.  O temama i zaključcima sastanka zato smo pitali Milanovićeva domaćina, predsjednika ŽO SDP-a i saborskog zastupnika Ivana Klarina. 

– Razgovaralo se naravno o nadolazećim, prijevremenim parlamentarnim izborima. Sutra očekujemo samoraspuštanje Sabora jer je više od 90 zastupnika to i zatražilo od predsjednika Sabora akademika Rainera. Vjerujemo da će se to sutra u 12.00 i dogoditi i nakon toga teku rokovima za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

 – Je li sastanak imao i konkretnih zaključaka? Je li lokalna stranačka organizacija dobila kakve smjernice?

– Ne još, ali razgovaralo se o programima koji su našoj stranci jako važni u svakom izbornom ciklusu. Želimo pred birače izaći s jasnom programskom platformom, jer naši birači uvijek žele znati na čemu su, za razliku od birača drugih stranaka ili eksperimenata kao što je bila ova sad već tehnička Vlada.

Zna li se već u kojem sastavu SDP-ova koalicija ide na izbore? Ostaje li koalicija Hrvatske raste u sastavu kakav je bio na prošlim izborima ili će biti kakvih promjena?

– Vjerujem da ostaje. O tome će konačnu odluku donijeti naša stranačka tijela, ali držim da osovina SDP-HSS na ovim izborima mora ponovno nastupiti zajedno,  jer radi se o strankama centra i ljevog centra. HSS se gubio sve ove godine i smatram da bi bili izvrsni partneri u novoj Vladi RH, koju će, uvjeren sam, formirati SDP s partnerima i to već do kraja rujna ove godine. SDP i HSS su odlično surađivali za vrijeme Ivice Ralačana, a nakon toga je HDZ samo koristio tu stranku i činio sve da je izbriše s političke scene. HDZ naprosto pojede, uništi sve svoje koalicijske partnere, za razliku od naše stranke, s kojom partneri samo rastu u zajedničkim koalicijama.

Je li to već dogovoreno s HSS-om?

– Uvijek se razgovara, ja sad mogu kazati svoj osobni stav da me takva predizborna koalicija uopće ne bi iznenadila, a i osobno je priželjkujem jer dolazim iz kraja gdje je HSS uvijek bio tradicionalno jak.

Hoće li biti drugih novosti na nailazećim izborima? Na proteklima ste bili koordinator za 9. izbornu jedinicu. Ostajete li na tom poslu ili stranka za vas neki novi zadatak?

– Ne znam još. O tome će odlučiti predsjednik stranke i Glavni odbor. Spreman sam dati maksimalni angažman jer vidim da ovo što smo gledali nije bilo dobro, da trebamo novu snagu, stabilnu Vladu i u njoj kvalitetne partnere. U stranci se osjeti pozitivna energija među članovima, a to je ono najbolje što stranka može poželjeti. No, želim istaknuti i da se izbori još nisu raspisali i da ne treba biti euforičan,  nego smireno i mudro obaviti sve zadatke koje od nas bude tražio izborni stožer.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI