Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Inspekcija rada na 15 dana zapečatila prostorije Županijskog radio Šibenika

Inspekcija rada na 15 dana zapečatila prostorije Županijskog radio Šibenika

Inspektorat je obavio nadzor na Županijskom radio Šibeniku te nakon utvrđenih nepravilnosti odredio mjeru zabrane obavljanja djelatnosti na adresi Obala palih omladinaca 4. No na frekvencijama radija nije tišina, zabrana pristupa prostorijama ne znači i zabranu emitiranja.

radio šibenik 3

Inspektorat rada je, postupajući prema prijavi, prije tjedan dana u Županijskom radio Šibeniku pronašao djelatnicu s kojom poslodavac nije imao sklopljen ugovor u radu. Kako u roku od pet dana nije plaćena kazna od 30 tisuća kuna te nije reguliran status djelatnice, Inspektorat je jučer zapečatio ulaz u Radio Šibenik, čime je odredio mjeru zabrane obavljanja djelatnosti na adresi Obala palih omladinaca 4.
“Budući da utvrđene nezakonitosti poslodavca imaju obilježja prekršajnih djela, osim već donesene upravne mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti u navedenom poslovnom objektu, protiv poslodavac i odgovorne osobe poslodavca će biti poduzete i propisane mjere koje se odnose na prekršajnu odgovornost”, stoji u obrazloženju koje smo dobili od Središnjeg ureda Inspektorata rada pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Također je naglašeno da Radio Šibenik može nastaviti s emitiranjem programa “u drugim poslovnim objektima”.
– Netko je poslao anonimnu prijavu inspekciji rada koja je došla u kontrolu i u prostorijama  Županijskog radio Šibenika zatekla osobu koja u tom trenutku nije imala reguliran radni status, rekao je za TRIS Edvin Šimunov, stečajni pravitelj Županijskog radio Šibenika.
Dodaje kako radni status nije ni mogao biti reguliran zato jer otvaranjem stečajnog postupka prestaju sva prava dotadašnje uprave, a stečajni upravitelj, nakon što preuzme poslovanje i izvrši uvid u okolnosti, može i ne mora donijeti odluku o prestanku radnog odnosa za sve ili neke zaposlenike. – Što se tiče konkretnog slučaja, novo zapošljavanje po Stečajnom zakonu moguće je samo uz odobrenje Trgovačkog suda, a koje ja nisam zatražio jer još nisam uvjeren da će biti potrebno novo zapošljavanje – pojašnjava Šimunov te ocjenjuje kako se radilo o nesretnom i nespretnom spletu okolnosti i nesnalaženju u zakonskim propisima.
– Međutim  Inspekcija je to okarakterizirala kao rad na crno i slijedom toga zapečatila prostor Županijskog radio Šibenika na 15 dana i postavila zabranu ulaska u prostorije ali ne i zabranu emitiranja programa – kaže Šimunov, koji dodaje kako još uvijek nije dobio službeni zapisnik Inspekcije niti zna kolika bi mogla biti kazna za utvrđeni prekršaj, ali najavljuje kako će sigurno uložiti prigovor.

radio šibenik 1

Županijski Radio Šibenik je, podsjećamo, koncem siječnja ove godine podnio prvi zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka, no tada je Trgovački sud u Zadru prijedlog odbacio zbog nepotpune dokumentacije. Zahtjev za predstečajnim postupkom ponovljen je u travnju, nakon kojeg Trgovački sud donosi odluku o prekidu predstečaja i otvaranju stečaja zbog dugotrajne blokade.
Po otvaranju stečaja, Trgovački sud u Zadru, 20. svibnja, objavio je poziv vjerovnicima Županijskog radio Šibenika da u roku 60 dana prijave svoja potraživanja stečajnom upravitelju. Prvo ročište za ispitivanje prijavljenih tražbina vjerovnika zakazano je za 12. rujna.
Pečaćenje prostorija od strane Inspektorata rada, Županijskom radio Šibeniku dodatni je teret u ionako neizvjesnoj situaciji. Kakva je njegova sudbina trenutno ne može prognozirati ni stečajni upravitelj Edvin Šimunov. – Tek hvatam konce i gledam što je najpovoljnije za vjerovnike i za stečajnog dužnika. Nastojat ćemo spasiti Radio Šibenik, ako se ikako može. O tome će odlučiti vjerovnici, tako da prije prvog ispitnog ročišta ne možemo ništa reći. Konačnu odluku donijet će vjerovnici nakon što im ja podnesem izvješće – zaključio je Šimunov.
Županijski radio Šibenik je, od rujna 2014. godine, u većinskom vlasništvu NCP-a, Gorana Prgina.

 


VEZANE VIJESTI