Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Ima tu nešto…  / HDZ , još jednom nikad jedinstveniji

Ima tu nešto… / HDZ , još jednom nikad jedinstveniji

Nakon što su se na Općem saboru stranke prije tri mjeseca kolosalno proslavili onim demokratskim jedinstvenlukom birajući Tomislava ili Karamarka, nu im ponovo prilike da, jedinstveniji nego ikad biraju između a) Andreja i b) Plenkovića . Kako stvari stoje, nikakve treće ili četvrte opcije neće imati...

Piše: Renato Baretić

sabor HDZ-a 2U hičkokovskoj napetosti drži nas još samo Zlatko Hasanbegović ali i njemu ovih dana Milijan Brkić vjerojatno natenane objašnjava kako bi ipak bilo pinkicu previše da jednu demokršćansku stranku predvodi praktični vjernik islama, ma koliko desno krilo skandiralo onaj stari refren Zabranjenog pušenja “Svi u napad, jedan je Hase!”

Uspio je Tomislav Karamarko – očito je iz prošle kolumne – i mene preveslati. Ispao sam, božemeprosti, kao neki naivni član vodstva njegove stranke: povjerovao sam, majke mi, da doista može potkupiti i okupiti “presloženu” većinu u Saboru pa ostati na vlasti, i da su mu metode jednako tajnovite poput riječi što ih je prosipao. A ono – ćorak. Ma, ćorčina! Ne samo da je blefirao sa Saborom, nego je za taj blef kažnjen preslagivanjem s mjesta predsjednika stranke. Bilo bi sad zanimljivo doznati je li sve vrijeme znao da igra skroz uprazno (a i zašto je to onda, pobogu, radio?!) ili je ipak i sam zbilja vjerovao u svoje tvrdnje, pa ispao naivnijim i od sebe samog. Bilo bi to, velim, zanimljivo znati, nije da ne bi, ali – koga je danas više briga?

HDZ-ova mozgalica: kako birati bez izbora?

Hadezeovce najmanje. Oni su posvećeni intrigantnijoj mozgalici: rastakanju vlastite stranke pod egidom borbe za sprečavanje tog istog rastakanja. Ili obrnuto, kako vam drago. Sad na vlastitoj koži, možda i bolje nego ikad ranije, mogu osjetiti kako to iritira kad te tjeraju na jedinstvo likovi s kojima ni u isti tramvaj ne bi ušao. Ono kad vas predsjednica ili neki crkvenjak iz TV Dnevnika pozivaju na jedinstvo i zajedništvo, ali isključivo po njihovim kriterijima, pa vaše drugačije mišljenje istog trenutka prestane biti vaše obično drugačije mišljenje i pretvori se – ako ustrajete u pravu na njega – u oružje kojim se, tko zna za čiji račun, borite protiv žuđenoga jedinstva te zajedništva po njihovoj mjeri.
E pa, eto vam, dame i gospodo. Nakon što ste se na Općem saboru stranke prije tri mjeseca kolosalno proslavili onim demokratskim jedinstvenlukom birajući Tomislava ili Karamarka, nu vam ponovo prilike da, jedinstveniji nego ikad, sad birate između a)Andreja i b)Plenkovića. Kako danas stvari stoje, nikakve treće i četvrte opcije nećete imati, budući da se potencijalni i pretpostavljani protukandidati osipaju kano žuto lišće ljubavi, sve radi jedinstva i zajedništva, naravno.

“Svi u napad, jedan je Hase!”

U hičkokovskoj napetosti drži nas još samo Zlatko Hasanbegović (sasvim usput: nesretni i neprežaljeni hvarski vinar vjerojatno bi se zavrtio u grobu kad bi se u ime istog jedinstva sukobili Zlatan i Plenković!) ali i njemu ovih dana Milijan Brkić vjerojatno natenane objašnjava kako bi ipak bilo pinkicu previše da jednu demokršćansku stranku predvodi praktični vjernik islama, ma koliko desno krilo skandiralo onaj stari refren Zabranjenog pušenja “Svi u napad, jedan je Hase!”…
Za kraj, dva pitanja. Prvo: čini li se i vama da je Milijan Brkić s ovim novim očalama i “Mika Špiljak” lookom dobio na uvjerljivosti i autentičnosti? I drugo: znade li itko što se na kraju dogodilo s varaždinskim ogrankom HDZ-a, onim što je prvi zatražio da se Karamarko povuče iz vlade, a Domagoj Ivan Milošević smjesta naložio njegovo raspuštanje? Je li raspušten, ili jedinstven? Ogranak, ne Domagoj Milošević.


VEZANE VIJESTI