Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Hrvatska ide na nove izbore, u ponedjeljak raspuštanje Sabora

Hrvatska ide na nove izbore, u ponedjeljak raspuštanje Sabora

Hrvatska na nove izbore ide početkom rujna. Sabor o samoraspuštanju odlučuje u ponedjeljak 20. lipnja.

Izjava predsjednice Grabar-Kitaroviæ nakon konzultacija

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović/Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović završila je prvi i posljednji krug konzultacija za određivanje mandatara nakon što je  jučer u Hrvatskom saboru izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, a time i cijeloj Vladi.
-Tijekom konzultacija nitko me nije uvjerio da uživa potrebnu potporu 76 ili više zastupnika za dobivanje statusa mandatara. Nakon obavljenih razgovora mogu utvrditi kako je  natpolovična većina zastupnika u Saboru zauzela stav o potrebi raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora. S obzirom na činjenicu da je ustavni rok od 30 dana za obavljanje konzultacija nemoguće skratiti, a uvažavajući volju većine saborskih zastupnika ali i velike većine hrvatskih građana za novim izborima, apeliram na predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Hrvatskog sabora održe što je moguće prije – kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Dodala je kako su gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka, tijekom konzultacija, zagovarali održavanje izbora početkom rujna.
– O njihovom ću mišljenju kao i o mišljenju hrvatskih građanki i građana posebno voditi računa pri određivanju datuma – dodala je Grabar- Kitarović.

Sabor o raspuštanju odlučuje u ponedjeljak

HNS-ova potpredsjednica Sabora Vesna Pusić potvrdila je kako će se o samoraspuštanju Sabora odlučivati u ponedjeljak, nakon što je inicijativu za samoraspuštanje potpisalo više od 80 zastupnika.
– Nastavak sjednice Sabora je u ponedjeljak u 12 sati i na toj sjednici će se donijeti odluka o samoraspuštanju koja će stupiti na snagu 15. 7. ,da bi se omogućilo da se izbori održe u rujnu, a ne tijekom turističke sezone što bi bio problem u prvom pogledu za građane – rekla je Pusić koja smatra da je ovo veliko olakšanje jer donosi rasplet jedne duge i mučne situacije u koju su nas doveli HDZ i Most.
– Ljudi kao Hasanbegović, Šustar pa i sam Karamarko su nas de facto doveli u jednu neizdrživu situaciju i onda u nefunkcioniranje Vlade zbog čega smo izglasali nepovjerenje premijeru, a time i samoj Vladi – istaknula je Pusić.
U saborsku proceduru do petka poslijepodne stigli su potpisi ukupno 85 zastupnika i zastupnica koji u sedam odvojenih prijedloga traže raspuštanje Sabora, potvrđeno je u saborskim službama.
Prijedloge samoraspuštanja uputili su klubovi IDS-a i nezavisnog Furia Radina, SDP-a, SDSS-a, i Mosta nezavisnih lista, HDSSB-ovi zastupnici Branimir Glavaš i Josip Salapić, dvoje zastupnika Hridi Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović, te Ivan Sinčić (Živi zid).
U sljedeća dva mjeseca državu će voditi tehnička Vlada koja obavlja samo tehničke stvari, ali ne može donositi odluke s bilo kakvih financijskim posljedicama ni određene političke odluke.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI