Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
POLITIKA
HDZ ruši premijera Oreškovića

HDZ ruši premijera Oreškovića

Tomislav Karamarko/ Foto:H.Pavić

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, na današnjoj je konferenciji za novinare, potvrdio kako HDZ pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

Dosta je razloga za opoziv, kazao je Tomislav Karamarko, a kao najveći je naveo disfunkcionalnost Vlade.
– Mislim da bi jednostavno trebalo prestati ovo što je sad na sceni. A to su prepucavanja, to su nekakvi loši odnosi ili poluodnosi. Hrvatska nema vremena i nema strpljenja za takve odnose. Ova Vlada bi treba biti homogena, trebala bi biti čvrsta i jedinstvena, ako želi postići sve ono što smo sebi zacrtali kao ciljeve, a to su prije svega reforme – kazao je Karamarko.
U situaciji kakva jest to nije moguće, dodao je.
– Želimo s ovim šokom izazvati nešto pozitivno, a to je da se svi trgnemo, ili da se trgnu oni koji se trebaju trgnuti, i da se pokrenu i shvate da su interesi naše države i našeg naroda veći i važniji od osobnih i stranačkih interesa – istaknuo je Karamarko.
Dodao je kako HDZ poziva sve sudionike u ovoj “političkoj igri” da se uozbilje jer inače neće biti dobro.
-Mislim da je svima jasno da situacija nije dobra, a u ovoj lakrdiji HDZ dalje ne može sudjelovati – dodao je Karamarko koji i dalje smatra kako je moguće preslagivanje unutar Vlade.
-Vremena još ima za ozbiljnu, čvrstu, presloženu Vladu – kazao je Karamarko te dodao kako su novi izbori za HDZ zadnja opcija.
-Izbori su za nas zadnja stvar, mi smo i na to spremni, ali izgubiti 6 mjeseci je malo previše. Ja apeliram da se ipak poslože neke glave, da se ohlade neke glave i da se krene raditi, a ne da se ide u nove izbore- kazao je Karamarko.
Na pitanje novinara postoje li u Saboru ruke za rušenje Vlade odnosno za opoziv premijera Oreškovića, Karamarko je odgovorio kako postoje te dodao kako, u Saboru, računa i na ruke zastupnika SDP-a.
– Ako se ne radi dobro i ako treba zaustaviti ovu situaciju onda smatram i da su svi koji su svjesni toga, dobrodošli – odgovorio je Karamarko.

O Tihomiru Oreškoviću

Novinari su pitali Karamarka da li se osjeća odgovornim jer sada ruši čovjeka kojega je “dovukao”.
– Nisam ga dovukao. Gospodin ima respektabilnu karijeru i mislio sam da će upravo na planu javnih financija imati što reći, a ne prvotno se baviti sa SOA-om. Vidjeli ste da je njegova prva zadaća bila da instalira nekog čovjeka u SOA-i, koji nije ispred HDZ-a, iako sam ja potpredsjednik koji pokriva i nacionalnu sigurnost. I tada to, na neki način, nije bilo dobro. Volio bih da se bavio nečim drugim. Da li se osjećam odgovornim? Teško je odgovoriti na to pitanje. Ja sam s gospodinom razgovarao, puno puta, i činilo mi se da bi to moglo biti dobro riješenje i na tragu onoga što je MOST postavljao kao uvjet da premijer bude stručan. Danas vidimo da je taj termin “stručan premijer” vrlo, vrlo relativan i upitan. Da li on mora biti političar, kemičar ili ekonomist? Ja ipak mislim da on mora biti političar i da mora pokrivati čitav spektar pitanja, a za sve ono što premijer ne zna, mora znati tko zna – kazao je Karamarko.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI