Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
POLITIKA
Današnja sjednica Grdaskog vijeća Grada Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradsko vijeće – samo pravnici znaju je li Grad uređivao Trg Dražena Petrovića ili krov garaže robne kuće

Današnja sjednica Grdaskog vijeća Grada Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)
Današnja sjednica Grdaskog vijeća Grada Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

Današnja sjednica Grdaskog vijeća Grada Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

TEF i Obonjan bile su vruće teme današnjeg aktulnog sata Gradskog vijeća, tijekom kojeg je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Joško Šupe upozorio gradonačelnika dr. Željka Burića da je zbog nebrige, šetnji, putovanja i snimanja PR filmova s tim projektima dotaknuo dno, čega je rezultat to da njima više neće upravljati Grad nego stečajni upravitelji.

– Mi smo tri godine smo upozoravali na ovakvu situaciju. Tvrtke, jedna po jedna, idu u stečaj, a hrvatsko-britanski investitori govore da su kupili otok Obonjan. S ovakvom situacijom oko stečaja Otoka mladosti, oni to mogu i napraviti. Kako ćete riješiti problem, a da ne kažete da skrivate adute – upitao je SDP-ovac Burića koji smatra da se time gubi ‘obiteljsko srebro’.

Gradonačelnik Burić oštro je odgovorio Šupi te mu je kazao da nema moralni, ni stručni kredibilitet kako bi raspravljao o tim temama, da nema pojma, ili namjerno dezinformira javnost. Što se tiče TEF-a, gradonačelnik Burić je ponovio da je stečaj izvrsna prilika za Grad koji će postati najveći vjerovnik i kroz vjerovničko vijeće diktirati tempo tog procesa. No, žučni aktualni sat nije se bavio samo TEF-om i Obonjanom. Na dnevni red je došlo i uređenje Trga Dražena Petrovića, kada je nezavisna vijećnica Iris Ukić-Kotarac zatražila da se objasni je li grad tu zapravo uređivao svoj trg ili krov garaže robne kuće.

– Išla sam vidjeti o kojoj je čestici riječ, ali nisam uspjela vidjeti da bi ova čestica 2927/5 bila uknjižena kao vlasništvo Grada Šibenika. Da li se ovdje se radilo o ulaganju u tuđu nekretninu? Da li je pokrenut postupak utvrđivanja vlasništva i koja je perspektiva da će navedeni postupak biti dovršen? Sanacija i uređenje ovog trga s 2,7 milijuna kuna je bila najskuplja investicija u održavanje uređenje javnih površina. Mene zanima što se saniralo. Vidim da pokrov nije napravljen od bijelog kamena, nego od jednostavnih ploča čiji kvadratni metar ne košta više od sto kuna. Što se saniralo? Da li smo ulagali u imovinu koja je u vlasništvu Grada Šibenika i zbog čega je bila sanacija? – pitala je vijećnica Ukić-Kotarac.

Nezavisna vijećnica Iris Ukić-Kotarac (Foto: Tris/H. Pavić)

Nezavisna vijećnica Iris Ukić-Kotarac (Foto: Tris/H. Pavić)

Pročelnik Upravnog odjela za gradsku imovinu Tihomir Paškov ustvrdio je da bi Iris Ukić-Kotarac odgovore kao pravnica trebala znati, a isto je dobacio i vijećniku Drašku Lambaši kad je postavio to pitanje.

– Vezano za Trg Dražena Petrovića, na trgu je kao vlasnik bila upisana izgradnja d.o.o. jer je gradila zgradu robne kuće i stanove. Međutim, ta čestica koja je u naravi trg nije ušla u pretvorbu i u po jednom zakonu bi trebala biti državna, a i država bi se trebala o noj brinuti. Međutim, s obzirom na činjenicu da je to gradska javna površina i gradski trg , onda se mi kao grad trebamo o tome i brinuti. Uostalom, nas je vlasnik poslovnog prostora ispod tužio i odbijen je prigovor što je i logično. Takvih imamo stotine situacija. Svaki predmet se rješava pojedinačno, u suradnji s DORH -om koje je po prirodi stvari jedno konzervativno tijelo koje neće tako olako prepusti vlasništvo gradu. No, nesporno je da je to javni gradski trg i ničije drugo, bez obzira na upis vlasništva – rekao je Paškov.

Tihomir Paškov (Foto: Tris/H. Pavić)

Tihomir Paškov (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI