Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
KULTURA
Osebujno jedrilje (foto TRIS/G. Šimac)

Festival mora – Rota Palagruzona:
Tradicionalna fešta o komiškoj tradiciji

Osebujno jedrilje (foto TRIS/G. Šimac)
Pripreme pred regatu 2014. god., Komiža (foto TRIS/G. Šimac)

Pripreme pred regatu 2014. god., Komiža (foto TRIS/G. Šimac)

U Komiži na otoku Visu, na Biševu, a prekosutra i na Palagruži, i ove se godine održava Festival mora – Rota Palagruzona, manfestacija u sjećanje na bogatu tradiciju komiškog ribarstva i njihovog osnovnog oruđa: osebujnog drvenog broda – falkuše, koja je prije dvije godine u Norveškoj proglašena ‘najatraktivnijim svjetskim povijesnim brodom’ (poveznica). Za Komižane je to zasigurno najatraktivniji brod u svakom pogledu, pa se organizatori: Grad Komiža, Kulturna ustanova Ars halieutica, Udruga Palagruza i Agencija Alternatura, već nekoliko godina trude kako to ne bi bilo zaboravljeno. Tako je ova fešta koja slavi bogatu tradiciju postala tradicionalna: ovo je sedma godina Rote Palagruzone.

Program je i ove godine uistinu (tradicionalno) bogat, a posebna pažnja je posvećena radioničkom i edukativnom sadržaju za djecu i mlade. Tako se u organizaciji Udruga Palagruza već danima održava radionica Barake Palagruzone, škola male brodogradnje za djecu, sastavljanje maketa gundule 1:10, prezentacija suvenira Udruge Palagruza, radionica rokel/brodograditeljska radionica, izrada replike gundule u stvarnoj veličini i drugo.
Tu su i projekcije filma „A život teče dalje“, Karla Junghansena, glume Ita Rina i Zvonimir Rogoz, te retrospektiva filmova Mate Bogdanovića.
Bit će predstavljen i projekta obnove Leuta pruga Biševo, u sklopu koje će biti priređena i donatorska večer za goste radi bržeg ostvarenja tog nauma.
Lanjska radionica za djecu (arhiva)

Lanjska radionica za djecu (arhiva)

Za četvrtak 23. lipnja u 9 sati je predviđena memorijalna regata „Rota Cicibela“ od Komiže do luke Mezoporat na Biševu, gdje će se potom održati Konferencija o trideset godina istraživanja hrvatske maritimne baštine Kulturne ustanove Ars halieutica s više predavače iz Hrvatske i svijeta, ali i radionica „Škola falkuše – Ribarski jezik Komiže“ s djecom osnovne škole, koju će voditi dr. Joško Božanić.
– Zadovoljan sam. Kao da je bilo jučer kada smo prije gotovo 20 godina otišli na Svetac ubrati drvo za izgradnju prve replike falkuše. Tada su svi mislili da smo ludi. Ali ako želiš učiniti nešto ozbiljno, moraš biti malo lud… – kazao nam je prije dvije godine na komiškoj rivi Joško Božanić, voditelj udruge Ars Haleiutica i jedan od idejnih začetnika oživljavanja falkuše.
Taj događaj otprije 22 godine je tako zaslužan i za središnji događaj ovogodišnjeg Festivala mora: u petak, 24. lipnja u 9 sati, iz Komiže prema Palagruži kreće regata „Rota Palagruzona“ u kojoj sudjeluju isključivo tradicionalna drvena plovila. Petak navečer je rezerviran za Papinu veceru na žalu Palagruže za sudionike regate.
Osebujno jedrilje (foto TRIS/G. Šimac)

Osebujno jedrilje (foto TRIS/G. Šimac)

Podsjetimo, ta je večera podsjetnik na dodađaj od 9. ožujka 1177. , kada je uz obalu Palagruže pristala papina flota od 12 galija pred olujnom burom, kako piše Papin biograf Boson, a kada su komiški ribari za Papu i njegovu pratnju priredili „slasnu večeru“.  Stoga su organizatori Rote Palagruzone odlučili povodom svake regate prirediti za sve goste i sudionike ribarsku večeru posvećenu uspomeni  događaja kada je papa Aleksandar III. morao naći zaklonište od olujne bure u zavjetrini Palagruže na putu iz luke Vasto prema Veneciji kamo se uputio na pregovore sa Friedrichom Barbarosom.
Festival se nastavlja i u subotu i nedjelju nastavkom radionica, pa čak i školom tradicionalne kuhinje na komiškoj rivi, a potom slijedi i Noć sardele.
Cjeloviti program i druge zanimljive tekstove o ovoj manifestaciji i komiškoj ribarskoj tradiciji pronađite na stranicama Festivala, a na TRIS-u pročitajte tekst otprije dvije godine kada je u Norveškoj falkuša proglašena ‘najatraktivnijim svjetskim povijesnim brodom’.
Falkuša na komiškoj rivi (foto TRIS/G. Šimac)

Falkuša na komiškoj rivi (foto TRIS/G. Šimac)

Svjetionik Palagruža sa za zapada (foto TRIS/ G. Šimac)

Svjetionik Palagruža sa za zapada (foto TRIS/ G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI