Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
POLITIKA
Drama u vrhu HDZ-a: Brkić oštro na Karamarka, većina čvrsto uz šefa

Drama u vrhu HDZ-a:
Brkić oštro na Karamarka, većina čvrsto uz šefa

HDZ-ov stranački vrh odlučio pokrenuti inicijativu za opoziv premijera Oreškovića, a odbacio kritike Milijana Brkića koji je pokušao otvoriti pitanje odgovornosti Tomislava Karamarka za "talačku krizu" u državi i oportunosti njegove ostavke na dužnost potpredsjednika Vlade

Tomislav Karamarko - 26. obljetnica HDZ-a u Šibeniku (Foto H. Pavić)  (3)Dramatična previranja u Hrvatskoj ne samo da se nastavljaju nego i dinamiziraju, a napetost i neizvjesnost raste iz sata u sat. Sve je više onih koji glavnim krivcem ove „talačke krize“ u državi smatraju Tomislava Karamarka. Jer, da je šef HDZ-a prihvatio bačenu rukavicu premijera Tihomira Oreškovića i zajedno s Božom Petrovom odstupio s mjesta potpredsjednika Vlade, možda bi se, kažu, ova Vlada i mogla spasiti, a novi izbori izbjeći. Ovako, radi osobne taštine i egoizma, Karamarko žrtvuje i Vladu i vlastitu stranku. HDZ kreće u postupak opoziva premijera, i okupljanje nove parlamentarne većine. O tomu je danas odlučilo Predsjedništvo i Središnji odbor HDZ-a, no, ne bez žestokih polemika i oštrih kritika.

Očigledno je i u HDZ-u sazrio stav da je potrebno otvoriti pitanje odgovornosti Tomislava Karamarka za nastalu krizu, jer je danas upravo to učinio Karamarkov zamjenik i dugogodišnji bliski suradnik Milijan Brkić koji nije štedio „prijatelja“ žestokih kritika. Navodno je čak, u trenutku kad je shvatio da je ostao u manjini, izjavio da će radije biti s orlovima nego s licemjerima, jer orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive.

Preslagivanje, ali s kim?

Kako većina hrvatskih medija izvještava, na sjednici Predsjedništva HDZ-a koja je neplanski potrajala čak četiri-pet sati, otvorilo se i pitanje oportunosti Karamarkove ostavke na dužnost prvog potpredsjednika u Vladi, jer, što ako namjeravano preslagivanje saborske većine ne uspije. Predsjedništvo HDZ-a odlučilo se , kako je priopćio Karamarko, pokušati presložiti novu parlamentarnu većinu, a čelnik HDZ-a tvrdi da za to imaju dobre predispozicije. Na kakve to predispozicije računa, nije jasno, s obzirom da većina čelnika parlamentarnih stranaka zagovara nove izbore kao najpoštenije rješenje. A u tom slučaju, moglo bi se reći da je Karamarkova matematika vrlo dvojbena. Dok šef HDZ-a, tetošeći svoj golemi ego, baja o opozivu premijera Tihomira Oreškovića i preslagivanju, ostali se, mahom, spremaju za izbore.
HDZ i Most su prošlo svršeno vrijeme. S novom suradnjom ni HDZ ni Most više ne računaju. Pogotovo Most.
– Nama je uvijek domovina bila na srcu, a ne kao nekima u džepu- poručuje Božo Petrov izrijekom napominjući da nikakva suradnja s Karamarkom više nije moguća jer je on jedini krivac za nastalu situaciju u državi i Vladi. A na savijest svima onima- kazao je Petrov za RTL televiziju, koji žele spasiti Karamarka na taj način.
Sve sporazume o suradnji s HDZ-om stavili su izvan snage i HSS-ovci, što ne znači, izjavio je Krešo Beljak, čelnik HSS-a, da nikakva eventualna buduća suradnja s tom strankom ne dolazi u obzir. Vidjet ćemo što će se događati i čekamo nove dogovore- veli Beljak, koji nije pobornik novih izbora ali ni nekakvih neprirodnih velikih koalicija u kojima bi se kao partneri našli recimo HSP AS i SDSS. Zbog toga HSS ne želi dati nikakvu potporu HDZ-u u tzv. preslagivanju.
HDSSB također tipuje na izvanredne izbore, a o SDP-u i njima bliskim strankama ne treba ni govoriti. Jedino je HSP AS zasad eksplicite uz Karamarka i HDZ. Razumljivo, bez njih do sabora nikad ne bi dospjeli…

HDZ pokreće inicijativu za opoziv premijera

U svakom slučaju, vrh HDZ-a danas je odlučio pokrenuti postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića a za takvu inicijativu je dovoljna petina zastupnika. U roku od 30 dana od uvrštavanja prijedloga za opoziv u dnevni red , Sabor treba odlučiti o sudbini premijera. Osiguraju li Karamarko i društvo potrebnih 76 ruku za taj prijedlog, Orešković pada, a s njim i Vlada te počinje teći rok od novih 30 dana za formiranje parlamentarne većine koja bi mogla podržati novog mandatara i naposljetku imenovati novog premijera i Vladu. Dogodi li se da nitko ne uspije okupiti novu većinu u Saboru, predsjednica RH raspušta parlament i raspisuje izbore.

Doduše, HDZ može Oreškovića detronizirati i ostavkama svih svojih ministra čime bi krnja Vlada bila onemogućena u donošenju odluka, što znači da ne bi mogla biti funkcionalna i time bi bio njezin kraj. Zasad Karamarko, izgleda, vjeruje da još može spasiti vlastitu kožu i obraz HDZ-a lobiranjem među zastupnicima i njihovim vrbovanjem na svoju stranu. Što će se sve u tom tzv. preslagivanju događati i hoće li do njega uopće doći, vidjet ćemo. No, svi su izgledi da je Tomislav Karamarko,  najnovijim zbijanjem HDZ-ovih redova za potrebe spašavanja vlastite kože, ali uz dodatno razaranje zadnjih ostataka vjerodostojnosti stranke, ušao u začarani krug iz kojega teško može izaći kao pobjednik. Njegova grčevita borba za opstanak na čelu stranke, mogla bi HDZ preskupo stajati. Dovoljno je, uostalom poslušati samo glas javnosti. –Kad bi Karamarko dao ostavku, sve bi bilo u redu- poruka je mnogih građana koji više nemaju ni strpljenja ni razumijevanja za šefa HDZ-a koji bi se, izgleda, radije odrekao i vlastite obitelji negoli partijskog žezla.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI