Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Vrgorčani glasuju jednom ili više puta godišnje -  foto HINA/ Jure DIVIĆ

‘Di su pare?’ – Ima se:
Vrgorčani na izborima četvrti put u tri godine

Vrgorčani glasuju jednom ili više puta godišnje - foto HINA/ Jure DIVIĆ
'Di su pare?' u Vrgorcu ( foto HINA/ Jure DIVIĆ

‘Di su pare?’ natpis koji je jutros osvanuo na asfaltu  u Vrgorcu ( foto HINA/ Jure DIVIĆ

Žitelji slikovitog Vrgorca, grada u Dalmatinskoj zagori s 6572 stanovnika, danas ponovo moraju na izbore. Po četvrti put nakon redovite izborne 2013. godine biraju gradonačelnika i Gradsko vijeće. Kako javlja Hina, u izborno nedjeljno jutro je u Vrgorcu osvanuo golemi natpis “Di su pare?”, ispisan na asfaltu na cesti ispred sjedišta gradske uprave, kao i transparent s istim pitanjem postavljen na kuli iznad grada. Komunalci su skinuli transparent, vrlo vjerojatno inspiriran satiričnom i vrlo populranom Facebook stranicom naziva Di su pare?, ali je grafit koji je napisan fasadnom bojom na kolniku ostao, javlja HINA.

Inače, za fotelju gradonačelnika troje je kandidata: Nada Jelavić iz HDZ-a, koju je kandidirala Domoljubna koalicija HDZ-HSP AS-HSS; Rade Bobanac iz SDP-a, kojega je kandidiarala kolaicija “Zajedno za Vrgorac” SDP-a i HNS-a; te Ante Pranić s Nezavisne liste mladih (NLM).U Gradsko vijeće Vrgorca bira se 15 vijećnika, a biračima su ponuđene četiri liste kandidata; HDZ-HSP AS-HSS, SDP-HNS, NLM i HSU. Dakle, u protekle tri godine Vrgorčani su lističe zaokruživali u svibnju 2013. godine, prosincu 2014., srpnju 2015. godine, te danas, u lipnju 2016. godine.
Bilo bi zanimljivo čuti što bi Tin Ujević, najznamenitiji Vrgorčanin, kazao o takvim intezivnim političkim zbivanjima u svom rodnom mjestu, da je živ. Najvjerovatnije ništa, no činjenica je kako je kandidacijska lista grupe birača s nositeljem liste Antom Pranićem, koja se predstavljala kao Nezavisna lista mladih jer ih je većina s liste bila mlada, u prosincu 2014. osvojila najveći broj glasova i tako nakon više od dva desetljeća s vlasti skinula tamnošnji HDZ i njegovu koaliciju s HSS-om i HDS-om, te srušila tamnošnji tzv. bastion HDZ-a.
Vrgorčani glasuju jednom ili više puta godišnje -  foto HINA/ Jure DIVIĆ

Vrgorčani glasuju jednom ili više puta godišnje – foto HINA/ Jure DIVIĆ

Dijelom su to uspjeli i zbog nekih neposrednih poruka koje su se obraćali sugrađanima:
– Sve ove godine slušamo lažna obećanja i šuplje priče. Di su ti projekti? Di su nova radna mjesta? Svatko od Vas ima prijatelja, susjeda ili člana obitelji koji ozbiljno razmišlja da napusti ovaj kraj zbog nezaposlenosti! Možete li zamisliti život u kojem sina ili kćer vidite jednom godišnje jer im nisu pruženi uvjeti za ostanak doma? Unuci će Vam rasti u tuđini zahvaljujući gospodi na vlasti. Imali su svoju priliku, dosta je bilo laganja i ruganja narodu! 1350-tak kuna dnevno na žderačinu! 1350! Ljudi prođu cijeli mjesec po našim selima s tim iznosom. Kako ih nije sram?! Ovaj put možete izabrati ljude koji će Vam biti blizu! Di je volje, tu je i načina! – tako su govorili još 2013. godine, a kasniji događaji u zemlji, barem što se tiče iseljavanja mladih i starih, pokazali su kako su bili u pravu.
No, veselje mladih nije potrajalo, jer se dotad vladajuće starije i okoštale političke strukture nikako nisu mirile s rušenjem tzv. ‘bastiona’.
Ponešto više o političkim zbivanjima možete pročitati i na TRIS-u u tekstu iz prosinca 2014. godine: Mladi dolaze – Nezavisna lista mladih srušila tzv. bastion HDZ-a u Vrgorcu: Dosta je laganja i ruganja narodu!
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI