Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
UKRATKO
Darko Milinović odustao od kandidature za šefa HDZ-a i podržao Plenkovića

Darko Milinović odustao od kandidature za šefa HDZ-a i podržao Plenkovića

Prikupio potrebnih 5 tisuća potpisa pa odustao od kandidature za predsjednika stranke.
Darko Milinović (Foto H. Pavić)

Darko Milinović (Foto H. Pavić)

Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović u srijedu je izvijestio da odustaje od kandidature za predsjednika HDZ-a, iako je već prikupio dovoljan broj potpisa. Od kandidature je odustala i Ivana Maletić.

Milinović je u izjavi novinarima kazao kako je prikupio preko pet tisuća potrebnih potpisa za kandidaturu, ali da je nakon “niza razgovora s meritornim ljudima na političkoj sceni” te razgovora s Andrejem Plenkovićem, odlučio svoje osobne interese i ambicije “staviti ovaj put sa strane u interesu HDZ-a i Hrvatske”.
S Plenkovićem je razgovarao, kako je rekao, o tome kakve su im vizije stranke i Hrvatske. “Shvatili smo da nemamo neke velike razlike, da imamo gotovo identičnu viziju HDZ-a i Hrvatske i shvatili smo da se na malim razlikama ne bi trebalo iscrpljivati u unutarstranačkoj bitci te da sav potencijal HDZ-a moramo usmjeriti k jednom cilju – sprječavanju povratka na vlast najnesposobnijeg premijera u povijesti Hrvatske”, rekao je Milinović novinarima u središnjici stranke.
Zajednička im je vizija, dodao je, da HDZ bude čvrsta stranka desnog centra i da ima jaki europski štih. “Da bude riješena svih radikalizama i bude stranka prihvatljiva širokoj populaciji ljudi. I tu smo ja i Andrej suglasni”, istaknuo je Milinović.
Sve one koji su njemu dali potporu, kao i sve članove stranke, pozvao je da sve svoje potencijale usmjere ka tome cilju. Novinarima je rekao da se ne žrtvuje odustajanjem od kandidature za stranačkog čelnika već se stavlja u funkciju stranke jer, ponavlja, male su razlike između njegove i vizije Andreja Plenkovića kojem je poručio da “već sutra mora poduzeti inicijativu za razgovor s novim koalicijskim partnerima”
“Evo, nakon mojih riječi mislim da protukandidata neće biti. Premalo je vremena da se iscrpljujemo u unutarstranačkoj bitci. Podržat ću i pozivam sve koji mene podržavaju da svoje potencijale stave na raspolaganje novom predsjedniku, najvjerojatnije Andreju Plenkoviću, i HDZ-u”, poručio je Darko Milinović.

Nakon Tolušića i Butkovića od kandidature odustala i Ivana Maletić

Potpredsjednica HDZ-a i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić potvrdila je u srijedu da se neće kandidirati za predsjednicu HDZ-a.
”Razmišljala sam kako bi bilo dobro da se kandidiram i u kampanji razmjenjujemo nove ideje i drugačije programe. No, shvatila sam da je premalo vremena za unutarstranačku utrku kako bi mogli kvalitetno obići zemlju i sve naše članstvo. Za to treba uobičajena kampanja”, kazala je Maletić Hini upitana za razloge odustajanja.

Puno su važniji predstojeći parlamentarni izbori, naglasila je Maletić, dodavši kako će svu svoju energiju usmjeriti na predstojeće izbore.

Od kandidature za predsjednika HDZ-a ranije su odustali i Oleg Butković i Tomislav Tolušić. Izbori za novog predsjednika HDZ-a po načelu “jedan član – jedan glas” održat će se 17. strpnja, a svoju kandidaturu do sada je javno najavio samo europarlamentarac Andrej Plenković

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI