Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Čestitka povodom postavljanja temelja na kojima je izgrađena današnja, europska Hrvatska

Čestitka povodom postavljanja temelja na kojima je izgrađena današnja, europska Hrvatska

AntifašizamPredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković uputio je hrvatskim građanima čestitku u povodu Dana antifašističke borbe 22. lipnja.

Iako odrastao u Kanadi, ili možda baš zato, značaj Dana antifašističke borbe prepoznaje hrvatski premijer Orešković. On je hrvatskim građanima prvi tim povodom uputio čestitku koja glasi:

„Obilježavajući Dan antifašističke borbe prisjećamo se 22. lipnja 1941. godine – dana osnutka prve antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i jedne od prvih u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Prije 75 godina hrvatski građani različitih nacionalnih, vjerskih i etničkih pripadnosti, vođeni idealom slobode, započeli su borbu, a potom konačnom pobjedom nad fašizmom postavili temelje na kojima je izgrađena i današnja, europska Hrvatska.

Ponosni na taj dio naše povijesti, s pijetetom se prisjećamo svih onih čiji su životi ugrađeni u najvrjednije što danas imamo – samostalnu, slobodnu, demokratsku domovinu.

S vjerom u bolju budućnost, utemeljenu na europskim i svjetskim standardima, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim hrvatskim građankama i građanima čestitam Dan antifašističke borbe.“

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja.

Obilježava se u znak sjećanja 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Nacionalsocijalistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Čestitkama povodom proslave ovoga datuma pridružuje i portal Tris.com.hr.

antifasizam

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI