Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA
‘Čarobnjak iz Oza’ u subotu otvara 56. MDF u Šibeniku

‘Čarobnjak iz Oza’ u subotu otvara 56. MDF u Šibeniku

Međunarodni dječji festival u Šibeniku trajat će od 18. lipnja do 2. srpnja.

mdf

Prikladno je da najčarobniju šibensku noć u godini otvori jedan čarobnjak, pa bio to i onaj iz Oza. Prikladno je i da režiju „Čarobnjaka iz Oza“, mjuzikla koji će, u subotu 18. lipnja, svečano otvoriti 56. međunarodni dječji festival u Šibeniku, potpisuje Nina Kleflin, redateljica „Buratina“ i „Matilde“, predstava koje su u proteklim godinama otvarale MDF i koje su još u dubokom sjećanju šibenske djece. Sve, dakle, opet miriše na pamtljivu zabavu na tribinama Ljetne pozornice u Šibeniku, gdje bi u prvom redu, prema najavama, trebala sjediti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Nina Kleflin ne mijenja previše svoj tim, pa su tako svoje talente u stvaranju ove 116 godina stare priče Franka Bauma na raspolaganje stavili autor glazbe Neno Belan, autorica stihova Ines Prajo, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, koreografkinja Zorana Mihelčić i drugi brojni umjetnici iza scene. A na jednu od najljepših pozornica u državi, onu između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, u subotu će, 18. lipnja, stupiti Maja Kovač u ulozi Dorothy, Jakov Bilić kao Limeni, Matija Kačan bit će Lav, Ivo Perkušić pojavit će se kao Strašilo, a posebna atrakcija bit će Teri, maltezer u ulozi psića Tota.

Svima poznata tema romana „Čarobnjak iz Oza“ govori o vjeri u dobro, o pravu na vlastite želje i osobni put, o samopouzdanju i odvažnosti. Optimizam i nesalomljivi duh koji izvire iz ove priče najinspirativniji je aspekt djela, a povjerenje u sretni ishod naših životnih avantura toliko jako izbija iz ovog romana da velike i male čitatelje poziva na put neobičnim sirenskim zovom: krenite, sve će biti dobro!

– Sve te odlike ovog legendarnog romana svakako su glavni razlozi za postavljanje tog naslova na repertoar MDF-a. Da je taj materijal izuzetno pogodan za glazbeno scenski žanr dokazale su brojne inačice ove predstave. Djelo je toliko univerzalno da uvijek iznova ostavlja prostor za nova, moderna iščitavanja i promišljanja – rekla je prije premijere redateljica Nina Kleflin.

Prema njezinoj ideji, „Čarobnjak iz Oza“ će, zajedno s „Buratinom“ i „Matildom“, činiti trolist MDF-ovih mjuzikala, koje će HNK u Šibeniku u paketu nuditi dječjim i nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, ali i šire. No, prije toga, „Čarobnjak“ ima zadatak na najbolji mogući način svečano otvoriti najstariji dječji festival na svijetu, a potom će Šibenikom dva tjedna vladati djeca.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI