Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
IZDVOJENO
Serife s jednom svojom slikom (Foto: H. Pavić)

Znanje je na otoku:
Mladi iz šest zemalja Europe došli u Murter učiti kako se traži posao

Serife s jednom svojom slikom (Foto: H. Pavić)
Sajam 'I am ready': Ples i trgovina (Foto: H.Pavić)

Sajam ‘I am ready’: Ples i trgovina (Foto: H.Pavić)

Dok zemlju trese histerija zbog odlaska mladih i nezaposlenih u svijet, u Murteru se događa nešto sasvim drugačije – ovdje studenti i mladi nezaposleni ljudi iz svijeta dolaze naučiti kako se traži posao.  42 mladih iz šest europskih zemalja sudjeluje na međunarodnoj razmjeni “I am ready” koja u suradnji s partnerima organizira lokalna ekološka udruga Argonauta.

– Poslali smo motivacijsko pismo i pozvali su nas u Hrvatsku na ovaj susret. Tu smo već tjedan dana i puno smo naučili. Prije svega, o stvarima korisnim u pronalaženju posla, poput pisanja životopisa i motivacijskih pisama, intervjua za posao, i drugim potrebnim vještinama – kaže Serife Ozcan, 24-godišnja apsolventica komparativne književnosti i turističkog menadžmenta s turskog Selcuk Universitya iz Konya, koju smo zatekli među skupinom mladih što su u subotu plesali i prodavali rukotvorine na središnjem trgu u Murteru.

Nekome može izgledati nelogično da mladi Turci, iz zemlje gdje 15 godina za redom imaju gospodarski rast veći od pet posto, veće zajamčene i prosječne plaće, dolaze u Hrvatsku zbog posla, ali mlada Turkinja objašnjava: – Da, u Turskoj možda ima više slobodnih radnih mjesta, ali i Turaka je više. Osim toga, s vještinama koje ovdje usavršim moći ću se prijaviti za posao bilo gdje u svijetu – kaže Serife.

Serife s jednom svojom slikom (Foto: H. Pavić)

Serife s jednom svojom slikom (Foto: H. Pavić)

Slično pričaju i ostali mladi iz  Makedonije, Hrvatske, Portugala, Turske, Rumunjske i Bugarske koji u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i međunarodnih partnera sudjeluju na međunarodnoj razmjeni “I am ready” koja se od 14. do 23. svibnja održava u Murteru.

– Ovdje se, između ostalog, učimo i multikulturalnosti. Izmjenjujemo kontakte i iskustva, sjedinjujemo  svoja znanja i vještine što svima može biti od velike koristi u budućnosti.  Bez obzira nastavili živjeti u svojim zemljama ili otputovali dalje, vjerujem da će svakom od sudionika ova naša radionica pomoći u pronalaženju ili pokretanju posla – kaže 25-godišnji Portugalac Pedro Soares.

Uče također kako pokrenuti vlastiti posao, „start-up“ poduzeće, slušaju o uspješnim primjerima i imaju priliku iskoristi svoj kreativni potencijal za vrijeme radionica u područjima za koje imaju interes i talent. Studenti i mladi tražitelji posla tijekom devet dana u Murteru, osim u učenju, tako provode vrijeme u djelujući u kreativnim radionicama – u  latino plesovima, umjetničkim radionicama, radionicama izrade nakita, fotografskim radionicama….

I am ready - Murter -Argonauta (Foto H. Pavic) (8)

Djelić naučenog u subotu su prezentirali na središnjem trgu u Murteru, na Hramini. Na dva štanda prodavali su svoje radove, nakit, suvenire, slike, fotografije.., a kupce su privlačili plesom. Cilj ovog sajma nije bio zarada, već prezentacija naučenog, pa su sve zarađeno poklonili Osnovnoj školi ‘Murterski škoji’.

Sve to rezultat je paneuropske suradnje civilnog sektora. Osim udruge Argonauta iz Murtera na projektu sudjeluju partnerske organizacije, Kreator iz Kumanova u Makedoniji, Budnost 2000 iz Bugarske, Experimentaculo iz Portugala, Konya Youth Centar iz Turske. Projekt “I AM READY” financira Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu programa ‘Erasmus+’.

I am ready - Murter -Argonauta (Foto H. Pavic) (5)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI