Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
“Zavjet” Orijane Koloper: Ljubav u doba kuge

“Zavjet” Orijane Koloper:
Ljubav u doba kuge

zavjet

Predstavljanje romana Zavjet, autorice Orijane Koloper održano je jučer na tvrđavi Barone. Zavjet je četvrti objavljeni roman Orijane Koloper u kojem ona donosi priču o srednjovjekovnom Šibeniku u vrijeme kuge i Kandijskog rata, ispričanu kroz život šibenske plemkinje Jelene Juliani koja se zavjetovala da će otići u samostan ako kuga poštedi Šibenik i njenu ljubav pučanina Matiju.

Kako se dio radnje romana odvija na šibenskim tvrđavama, a među likovima su stvarne povijesne ličnosti Šibenika, ne čudi što je predstavljanje održano upravo na Baroneu na kojem je jučer bila postrojena i Gradska straža. Uz autoricu, roman su predstavili profesor Ivo Livaković i predsjednik Gradskog vjeća Šibenika Ivica Poljičak.
zavjet 1

Sa predstavljanja romana Zavjet/Foto: J.Krnić

 

– To je priča o ljudima u Šibeniku. Kroz oči običnog puka prikazano je kako je Šibenik izgledao u vrijeme Kandijskog rata i velike kuge. Ovo je priča o tome kako su stanovnici Šibenika preživjeli sve te muke koje su ih zadesile u to vrijeme – kazala je na predstavljanju Orijana Koloper.
Profesor ivo Livaković istaknuo je kako je roman Zavjet grandiozno djelo u kojem su vjerodostojno prikazani povijesni događaji.
-Ovaj roman je životno djelo Orijane Koloper u kojem je ona vjerno prikazala kako je Šibenik izgledao u vrijeme velike pošasti kuge koja ga nije mogla zatomiti. Isto tako vjerodostojno prikazuje kako je Šibenik veličanstveno vodio bitku protiv Turaka koji su ga opsjedali puna dva mjeseca, ali ga nikad nisu uspjeli osvojiti. I drugi su autori pisali o Šibeniku iz tog vremena, ali ne s toliko duše kao Orijana Koloper – kazao je Livaković.
Predsjednik Gradskog vijeća Šibenika Ivica Poljičak kazao je kako je Zavjet duboko “šibenski roman”.
– Ovaj roman možemo žanrovski odrediti kao povijesni, jer ima svoje vrijeme i točni povijesni kontekst, ali ovo je i roman u kojem dominira jedna lijepa ljubavna priča. Zavjet je duboko šibenski roman jer od početka do kraja imamo grad, kroz temu koja je šibenska, a to je zavjet. Roman je šibenski i po samom svom području na kojima se događa, a to su autentična mjesta. Šibenski je i po dijelu zbiljskih likova kao što su barun Christoph Martin von Degenfeld, biskup Alojzije Marcelo, Frane Divnić… – istaknuo je Poljičak.
Ulomke iz romana Zavjet na predstavljanju su čitali šibenski glumci Franka Klarić, Jakov Bilić i Roni Lepej, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Gradski komorni orkestar.
zavjet 2

Veliki interes Šibenčana za predstavljanje romana Zavjet/Foto: J.Krnić

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI