Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
POLITIKA
Zaustavljanje kurikularne reforme znak je da ova Vlada ne zaslužuje daljnje povjerenje i treba otići

Zaustavljanje kurikularne reforme znak je da ova Vlada ne zaslužuje daljnje povjerenje i treba otići

ekspertna skupina

Stručna skupina za kurikularnu reformu na čelu s Borisom Jokićem zatražila razrješenje/Foto:Hina/ Tomislav Pavlek

Zbog političkih pritisaka koji su doveli do ostavke cijelog stručnog tima za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, prema vladajućima je upućena salva oštrih kritika. Traži se neopoziva ostavka ministra obrazovanja, znanosti i sporta Predraga Šustara, ali i cijele Vlade.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama: Vlada ne zaslužuje povjerenje i treba otići

“Odstupanje Borisa Jokića i svih članova ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme ocjenjujemo kao moralni čin moralnih ljudi, koji nisu pristali da se politika postavi iznad struke. Može se svim dokumentima koje su u okviru cjelovite kurikularne reforme  izradili  brojni nastavnici, učitelji, znanstvenici, stručni suradnici  i ravnatelji prigovoriti da imaju  manjkavosti, jer ih stvarno ima. Treba o tim  nedostacima stručno i argumentirano raspraviti, no ne smije se dozvoliti da o tome odlučuje isključivo politika. U potpunosti je neprihvatljiva odluka Saborskog odbora za obrazovanje da se nad izabranim stručnim tijelom za provedbu kurikularne reforme postavi politički komesarski aparat, kao u nekim davnim vremenima, kada je o svemu odlučivao „drug politički“, navode u svom priopćenju za javnost, članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
Od resornog ministra traže da postupi jednako moralno i odgovorno kao  i članovi ekspertne radne skupine, odnosno da odstupi, ako već nije u stanju braniti reformu od političkih pritisaka.
“Ministar znanosti, obrazovanja i sporta ne smije pristati na to da se politika postavi ispred struke. Ukoliko je on stvarno podražavao cjelovitu kurikularnu reformu, znači da nije imao snage ni autoriteta da važnost reforme nametne Vladi RH. Iz tog razloga trebao bi odstupiti. Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo jednako odgovorno ponašanje. Ocjenjujemo da nereagiranje premijera Oreškovića znači kako Vlada zaustavlja reformu.  Zaustavljanje najvažnije reforme za budućnost zemlje, znak je da ova Vlada ne zaslužuje daljnje povjerenje i treba otići”, poručuju članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Preporod: Upropašten ozbiljan posao više stotina entuzijasta

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ocjenjuje kako je, nakon ostavki voditelja i članova radne skupine koja je vodila cjelovitu kurikularnu reformu, aktualna vlast izgubila posljednju priliku kojom bi sačuvala svoj reformski karakter.
“Umjesto da se prihvate opravdani zahtjevi članova reformske skupine, napose onaj zahtjev da se isplate sva dugovanja prema učiteljima i nastavnicima uključenim u projekt, vlast je odlučila ignorirati zahtjeve i samim time dovesti u pitanje nastavak započetog projekta. Naprečac je upropašten ozbiljan posao više stotina entuzijasta. Nakon što je zahtjeve „hrabro“ odšutio, Predragu Šustaru je preostalo tek podnijeti neopozivu ostavku na ministarsku funkciju i tako spasiti barem vlastiti obraz kad već nije uspio spasiti nacionalno školstvo”, navodi se u priopćenju Preporoda koje potpisuje predsjednik sindikata Željko Stipić.
“Vođeni krilaticom „Tuđe nećemo, svoje nemamo“ retrogradne su snage, i one vidljive i one nevidljive, odnijele još jednu važnu pobjedu nad onima koji su 16 mjeseci pokušavali spasiti što se spasiti da od naše zajedničke sutrašnjice”, ističe Preporod, dodajući kako su “danas potučeni svi oni koji samo misle da se u Hrvatskoj može živjeti i drugačije i bolje.”
Od promjena u školstvu, koje su osmišljene od strane petstotinjak učitelja i nastavnika – praktičara, na žalost, očito nema ništa, a odgoj i obrazovanje najvjerojatnije će i dalje „tavoriti“ na marginama društvenih i političkih prioriteta, navodi Preporod te zaključuje kako će Hrvatska, očito, još dugo biti zemlja beznađa koju će se napuštati i čiji su se građani sami odrekli prosperitetne budućnosti.

HNS: Ova vlada politizira gdje god stigne

U HNS-u ostavku članova radne skupine za reformu školstva ocjenjuju najvećom sramotom Vlade koja je svojim miješanjem onemogućila neovisni rad stručnjaka.
“Nedopustivim miješanjem u reformu, stručnjaci su dovedeni u nemoguće radne uvjete, zbog kojih su bili prisiljeni zatražiti razrješenje, što je sramota ove Vlade i još jedan pokazatelj da politiziraju gdje god stignu. Umjesto da u 21. stoljeću govorimo o napretku i cjeloživotnom obrazovanju kao neminovnosti današnjeg vremena, Hrvatska se, na našu žalost, susreće sa stopiranjem najvažnije od svih reformi – reforme školstva”, ističe se u priopćenju HNS-a.

HRID protiv političkih pritisaka, stranka Pametno traži neopozivu ostavku cijele Vlade

Stranka Hrid usprotivila se svakom političkom pritisku na stručnjake uključene u posao oko kurikularne reforme.
“Ako se zbog političko-ideoloških rasprava ili onih poput ‘naš stručnjak je bolji od vašeg’ izgubi još jedna godina, Hrvatska će po tko zna koji put propustiti priliku da poboljša obrazovni sustav. Apeliramo da se prestane raditi po štetnom principu da sa svakom novom smjenom vlasti započinje ‘nova era’. Zar ni u čemu ne može biti kontinuiteta?! Pita li se itko od njih kako će 65 tisuća učitelja i nastavnika nakon zadnjih događaja biti motivirani i angažirani da bi mogli obrazovati učenike na drukčiji način i pripremiti ih za budućnost.” ocijenili su u Hridu.
Zbog zaustavljanja cjelovite kurikularne reforme i stranka Pametno traži neopozivu ostavku svih koji su doveli do ostavke ekspertne radne skupine: ministra Predraga Šustara, cijele Vlade, ali i saborskih zastupnika, a posebno predsjednice Odbora za obrazovanje Gordane Rusak.
“Otkako su na vlasti, svi oni uništavaju nam sadašnjost, a ne smijemo dopustiti da nam unište i budućnost. Glavni prioriteti svakog modernog društva su obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. Zato je ovo što se događa Hrvatskoj jedna od najvećih katastrofa od uspostavljanja samostalne države. Perfidno je zaustavljena Cjelovita kurikularna reforma, najvažnija od svih reformi koje su ikad planirane i započete u Hrvatskoj”, ističe tajnik stranke Ivica Puljak.
Pozvao je građane na otpor takvoj politici. “Upravo je vladajuća koalicija, u kojoj su najodgovorniji HDZ i MOST, zaustavila hrvatsku budućnost. To je najgore što se može dogoditi jednoj zemlji, a oni su je proveli u djelo”, ocijenio je Puljak.

Akademija dramskih umjetnosti: Reforma obrazovanja je nacionalni interes

Podršku nastavku rada Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme dala je i Uprava zagrebačke Akademije dramske umjetnosti uputivši apel ministru Šustaru da odbaci zaključak saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i osigura sve potrebne radnje kako bi se reforma održala i počela provoditi.
“Predložene promjene nastavljaju se na brojne vrijedne pokušaje i inicijative započete u prethodnih 25 godina iz kojih su preuzeta dobra rješenja i pravci, te uzimajući u obzir da se dosadašnja procedura pripreme kurikularne reforme svojom formalnim pristupom, strukturiranim radom, poštivanjem zakonskih okvira i strateških dokumenata, te nadasve svojim sadržajnim rezultatima, bazira na jasno definiranim temeljnim vrijednostima obrazovanja i interesu djece i mladih, ne vidimo opravdanje za uključivanje dodatnih deset stručnjaka u ekspertnu grupu, predloženih od strane saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu”, stoji u priopćenju Uprave zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.
Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI