Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Uprava Impol-TLM-a o požaru u šibenskoj Valjaonici: Zastoj proizvodnje potrajat će najmanje mjesec dana

Uprava Impol-TLM-a o požaru u šibenskoj Valjaonici:
Zastoj proizvodnje potrajat će najmanje mjesec dana

Nakon požara u pogonu Valjaonica u šibenskom TLM-u koji je odnedavno u zakupu slovenskog Impola, procjenjuju se štete i radi plan sanacije, a kako se procjenjuje Tvornica će biti izvan pogona najmanje mjesec dana. Kroz to vrijeme, razumljivo, neće biti posla za svih 293 radnika, pa će neki i na dodatno osposobljavanje...

TLM - Tomaž Smolar i Branko Morić 100316 (6)Tvrtka Impol-TLM koja je odnedavno zakupila šibensku tvornicu aluminija u stečaju, aktivno sanira posljedice požara koji je krajem prošlog tjedna izbio u pogonu Valjaonica. S obzirom da je vatra izbila u najvrjednijem dijelu Tvornice, na toplom valjku V24, krenule su odmah spekulacije o uzrocima požara ali i njegovim možebitno katastrofalnim posljedicama. A da ne bi bilo nepotrebnih, i što je najvažnije netočnih nagađanja, o akcidentu se oglasila služba za odnose s javnošću grupe Impol najavljujući da bi zastoj u radu Valjaonice mogao trajati najmanje mjesec dana.

– Požari u valjaonicama nisu nepoznanica u svijetu jer sam rad valjaonica iznimno je kompliciran i izložen mnogobrojnim čimbenicima rizika. U šibenskom slučaju pri analizi čimbenika rizika treba uzeti u obzir i činjenicu da je valjaonica za vruće valjanje stajala gotovo godinu dana, što je uz neodgovarajuće održavanje u vrijeme zastoja u radu tvornice i neučinkovito upravljanje moglo uzrokovati skrivene greške. Impol-TLM d.o.o. unajmio je proizvodna sredstva (opremu i nekretnine) od tvornice TLM Aluminium d.o.o. koja se našla u stečaju prije dva mjeseca-  objašnjavaju iz Impola.

U priopćenju se navodi i da je prije puštanja Valjaonice u rad, u ožujku ove godine, obavljen detaljan pregled postrojenja, a obavili su ga stručnjaci iz Impola zajedno s vanjskim suradnicima. Nakon pregleda, pokazalo se da je stroj ponovo spreman za rad i to je uspješno realizirano. Incident se dogodio nakon više od mjesec dana proizvodnje, a prve analize govore da je uzrok požara tehnička greška, odnosno, po svoj prilici je puknuo jedan od hidrauličnih vodova, što, ističu iz Impola, nije bilo moguće unaprijed predvidjeti.

– Upravo zbog mogućnosti pojave nepredvidivih događaja, kao što pojava požara ili lom stroja, koje ni uz učinkovite preventivne mjere nije moguće u cijelosti spriječiti, u grupi Impol imamo jasno definiranu politiku upravljanja rizicima. Tako je spomenuti valjak – kao i svi ostali strojevi u upravljanju grupe Impol – odgovarajuće osiguran. To je olakšavajuća okolnost u inače iznimno nesretnom događaju – objasnila je izvršna direktorica za financije u grupi Impol, Irena Šela.

Plan sanacije je već pripremljen, tvrde iz Uprave, a najprije valja detaljno procijeniti štetu, da bi se potom uhvatili u koštac s poslovima obnove. Formiran je stručni tim za provedbu sanacije, a kako kaže direktor Impol-TLM-a Tomaž Smolar, obnova Valjaonice bit će temeljita kako bi se izbjegla eventualna nova neugodna iznenađenja. Tijekom sanacije, ostaje otvoreno pitanje što će biti sa zaposlenicima kojih je u Tvornici oko 300. Na to pitanje Smolar odgovara: Dio ekipe bit će aktivno uključen u proces sanacije, u prvom redu upravitelji strojeva i radnici na održavanju. Druge zaposlenike privremeno ćemo rješavati preraspodjelom radnog vremena i korištenjem godišnjeg odmora, jer trenutačno za svih 293 zaposlenih u tvrtkama Impol-TLM d.o.o. i Impol-Ulaganja d.o.o. posla neće biti. Vrijeme sanacije nastale štete od požara, kazao je Smolar, bit će iskorišteno i za dodatno osposobljavanje radnika, a ukoliko sanacija protekne u skladu s optimističnim prognozama, poručio je, radnici će se vratiti poslu uhodanim ritmom.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI