Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
UKRATKO
U Zagrebu održana dva prosvjeda: jedan za, a drugi protiv prava na pobačaj

U Zagrebu održana dva prosvjeda:
jedan za, a drugi protiv prava na pobačaj

hod za

Na slici aktivisti i građani na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Foto:HINA/ Denis CERIĆ

U organizaciji Građanske inicijative Hod za život, u Zagrebu na Trgu kralja Tomislava, jutros je održano okupljanje protiv pobačaja, a na susjednom Strossmayerovom trgu, prosvjed onih koji se zalažu za pravo na izbor.

Kolonu protivnika pobačaja koja je krenula prema Trgu bana Jelačića, na Strossmayerovom trgu zvižducima i bubnjanjem dočekali su zagovornici prava na pobačaj, a u jednom trenutku je došlo i do naguravanja suprostavljenih skupina, no sve je prošlo bez većeg incidenta. Policija je privela jednu djevojku koja je stala pred kolonu inicijative “Hod za život”.
Prosvjed protiv prava na pobaèaj

Hod za život/ Foto:HINA/ Denis CERIĆ

 

Okupljeni, njih oko 3 tisuće, pod sloganom “Za život, obitelj i Hrvatsku” krenuli su u “prvi nacionalni hod za život”. Miroljubivim hodom, kako su rekli,  žele svratiti pozornost na dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, te činjenicu da je upravo čovjek najvrjednije bogatstvo za obitelj i Hrvatsku.
pravo na izbor

Sa prosvjeda inicijative Obrani pravo na izbor/Foto:Facebook

U isto vrijeme održan je i protestni skup koji je organizirala novonastala građanska inicijativa “Obrani pravo na izbor”. Oni, pak, kažu kako žele upozoriti na medijske spinove neokonzervativnih inicijativa, kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.
“Svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo. Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati! Obranimo pravo na izbor!” – ističu iz inicijative.
pravo na izbor 1

Sa prosvjeda inicijative Obrani pravo na izbor/Foto:Facebook

 

Zagovornici prava na pobačaj na glavnoj pozornici postavili su transparent “Samo u Sekularnoj državi ravnopravnost je moguća i nećemo natrag na ilegalni pobačaj”.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI