Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
UKRATKO
U podne ‘Marš protiv Monsanta i TTIP-a’ u Zagrebu, Osijeku, Splitu i još stotinama gradova

U podne ‘Marš protiv Monsanta i TTIP-a’ u Zagrebu, Osijeku, Splitu i još stotinama gradova

monst

Za otprilike sat vremena će u stotine gradova svijeta započeti ‘Međunarodni marš protiv Monsanta i TTIP-a’, pa tako i u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Pozivamo sve da nam se 21.5. u 12h na Trgu Franje Tuđmana (bivši Trg Francuske Republike), u Osijeku na Starčevićevu trgu, te u središtu Splita pridružite u podršci ‘Međunarodnom maršu protiv Monsanta i TTIP-a’, pozivaju organizatori ovog događaja, kojeg priređuje više organizacija. Evo i popratnih tekstova o razlozima marša:

Međunarodni marš protiv Monsanta tradicionalni je godišnji prosvjed protiv načina poslovanja i proizvoda te američke tvrtke, ali i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese. Monsanto je multinacionalna korporacija koja u sebi utjelovljuje najgore elemente globalne ekonomije-predatorsko uništavanje konkurencije, patentiranje prava na sjeme, proizvodnja i distribucija GMO sjemena koje dugoročno nanosi nepopravljivu štetu tlu i poljoprivredi, lobiranje i potkupljivanje Vlada i agresivno promicanje vlastite agende.

Iako tvrtka Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme jer je ono zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje TTIP sporazuma koji bi joj širom otvorio vrata europskog tržišta, a Hrvatska u tom slučaju sama po sebi ne bi mogla ništa učiniti da se zaštiti. Zato je Monsanto simbol korporativnog gledanja na svijet koji Europi i Hrvatskoj može donijeti isključivo štetu pa svaki javni prosvjed protiv njega predstavlja korak u dobrom smjeru.

monsanto

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI