Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
U ništa: Jokić i Šustar kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

U ništa:
Jokić i Šustar kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Kolinda, Šustar i Jokić (Foto Ured predsjednice)Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ‘privela’ je danas na razgovor ministra obrazovanja Predraga Šustara i voditelja stručne radne skupine za kurikularnu reformu Borisa Jokića. No, bez rezultata. Jokić i dalje traži razrješenje.

Jokić je nakon sastanka poručio da je “dijalog otvoren”. No, današnji sastanak ne mijenja ništa vezano uz njegov zahtjev da ga se razriješi iz ekspertne radne skupine.

Hrvatska doista može bolje – rekao je Jokić na konferenciji za novinare nakon sastanka. Zahvalio je predsjednici na inicijativi za sastanak. – Spremni smo dati dodatne savjete. Ali nismo spremni i dalje na politikantstvo u obrazovanju. Ova reforma je reforma nastavnika, ravnatelja, teta iz vrtića, roditelja i djece i kao takva jedina ima smisla, poručio je Jokić i dodao da struka uvijek treba biti iznad politike.

Sutrašnji je prosvjed nazvao podrškom kurikularnoj reformi i poručio da nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. – Jasna je poruka: Cijeli proces moramo vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to su institucije hrvatskog društva – rekao je Jokić.

Predsjednica drži da je riječ o prebitnoj stvari i pitanju za budućnost domovine da bi se politički dijelili. – Utvrdili smo zajedno da se kurikularna reforma mora nastaviti, riječ je o budućnosti djece i domovine, rekla je predsjednica.

Jokić i njegov tim prošli su tjedan zatražili razrješenje, ali Šustar im je poručio da razrješenje ne prihvaća te da se reforma nastavlja. U spor se uključila i predsjednica, koja je u otvorenom pismu rekla da se reforma mora nastaviti te da njezina provedba nema alternativu. Stručnu skupinu pozvala je da nastavi s poslom.

Nakon ovog sastanka kod predsjednice, Inicijativa “Hrvatska može bolje” poručila je da prosvjed nije fešta, već zahtjev građana da se obrazovanje ne koristi za stranačka prepucavanja ili interesna posezanja. – Ovo je četvrti put u posljednjih šest mjeseci da se proces stopira pa pokreće! Inicijativa ne vidi nikakvu razliku u ovim izjavama deklarativne potpore u odnosu na prethodna tri puta. Iz toga je vidljivo da ministar Šustar ne može voditi sektor koji mu je povjeren. Stoga, ili neka odstupi ili neka počne štititi obrazovanje i proces reforme od političkih i interesnih pritisaka – kažu među ostalim u priopćenju Inicijative “Hrvatska može bolje”.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI