Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
UKRATKO
U hrvatskom je podmorju smeća za još 15 godina čišćenja

U hrvatskom je podmorju smeća za još 15 godina čišćenja

akcija ciscenja1

Akcija čišćenja podmorja u Docu/Foto:J.Krnić

 

Velikom nacionalnom akcijom, četvrtu godinu za redom, obilježen je Dan hrvatskih voda u organizaciji udruge za očuvanje podvodnog svijeta GUWAA. Akcije čišćenja voda održane su u 10 hrvatskih gradova: Rijeci, Pločama, Trogiru, Splitu, Zadru, Karlovcu, Vukovaru, Makarskoj, Puli i Šibeniku koji je bio domaćin finalne manifestacije Zajedno za čiste hrvatske vode.

Osnivaču udruge GUWAA, poznatom roniocu s otoka Krapnja, Kristijanu Curaviću, u čišćenju podmorja u šibenskom Docu, pridružili su se ronioci Špiro Šumera, Krešo Mikulandra, Ante Vidić i Ivan Mikuš. Na obalu su izvadili veliku količinu raznog otpada: automobilskih guma, stolaca, plastike, stakla…
– Ovo mjesto vrvi od smeća. Godinama se nije čistilo i mislim da je tu u podmorju i do 100 tona otpada. Ovo sve što smo izvadili je 20-ak metara od obale i mogu samo zamisliti koliko je otpada u cijeloj uvali – kazao je Curavić.
Nije to dobra slika Hrvatske koja se smatra turističkom zemljom, dodao je Curavić.
-Vode su naše bogatstvo, ali ono što se nalazi na dnu naših rijeka, jezera i mora predstavlja veliki problem. Mi ćemo se boriti dalje, od grada do grada, i ako ovako nastavimo možemo očistiti i do 70 posto otpada u idućih 15 godina – smatra Curavić.
Pozivu za “čišću budućnost” danas su se pridružili i učenici O.Š. Juraj Šižgorić i Katoličke škole koji su poslali jasnu poruku: Čiste hrvatske vode moraju biti naš zajednički cilj jer su one naše najveće blago! Akciju čišćenja podmorja u Šibeniku podržale su i ambasadorice projekta Meri Cetinić i Doris Pinčić te savjetnik ministra turizma Ivo Bašić.
Cilj projekta “Zajedno za čiste hrvatske vode” je podići svijest o potrebi očuvanja vodenog bogatstva Hrvatske kao i  poticanje lokalnih zajednica na aktivno sudjelovanje u akcijama čišćenja voda.
akcija ciscenja2

Akciji “Zajedno za čiste hrvatske vode ” u Šibeniku ,odazvala se i pjevačica Meri Cetinić te savjetnik ministra turizma Ivo Bašić/Foto:J.Krnić

 

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI