Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Treći E?! – bogato i besplatno

Treći E?! – bogato i besplatno

e

Treći E?!Okolišni film festival održava se od 6. do 8. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), a ulaz na sve filmove, radionice i rasprave je besplatan. E?! je nastao prije dvije godine u Zelenoj akciji  s namjerom da se okolišne teme pokušaju približiti novoj, široj publici kroz medij dokumentarnih filmova koji informiraju, inspiriraju, potiču na razmišljanje, povezivanje, promjenu i akciju. Evo kako organizatori predstavaju bogati E?!.

Aktivistička grupa Zelene akcije već treću godinu za redom priprema trodnevno druženje uz bogat dokumentarni filmski program. E?! – Okolišni film festival svoje prvo izdanje doživio je 2014. godine te se od tada stvarao uz želju da postane mjesto okupljanja raznolike publike koja želi upoznati ili proširiti znanje o najrazličitijim društvenim i okolišnim temama kroz formu dokumentarnog filma.
Film je u ovom slučaju prepoznat kao medij koji odlično približava priče i ljude “s terena” te omogućuje dublje razumijevanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema i njihovih rješenja. Upravo su ti problemi i rješenja ono što nas povezuje i s najudaljenijim kontekstima, zajednicama i ljudima koji svojim svakodnevnim naporima podižu svijest o negativnim okolišnim utjecajima trenutnog ekonomskog i društvenog sistema, aktivno radeći na stvaranju boljeg društva.
Od zdravstvenih problema ljudi u malom selu u Kolumbiji koje se nalazi pokraj najvećeg iskopa ugljena na svijetu, do organiziranih aktivista i aktivistkinja koji rade na stvaranju aktivnih gradskih zajednica koje preuzimaju kontrolu u svoje ruke pa sve do velikih prosvjeda protiv zagađivača i vlasti koje im daju slobodne ruke, filmovi na E?! festivalu razotkrivaju nam one obrasce ponašanja koji rezultiraju negativnim posljedicama  po okoliš i ljude. U isto vrijeme, povezuju ih s problemima u sustavu koji generira takvo ponašanje (ekonomski i politički sustavi, odnosi moći, itd.) te pozivaju na aktiviranje prema otporu takvom načinu života, nudeći pritom primjere bolje društvene organizacije.
Lanjski E!?

Lanjski E!?

Ovogodišnji filmski program uključuje 14 dokumentarnih filmova i niz popratnih radionica i rasprava o raznim temama. Izdvajaju se There’s no Tomorrow, kratki animirani dokumentarni film koji govori o trenutnoj i nadolazećoj energetskoj krizi, Story of Stuff, informativni dokumentarac o načinima proizvodnje i negativnim obrascima konzumacijskog ponašanja, In Defence of Life, film koji prati inspirativne priče zajednica diljem svijeta koje se bore protiv eksploatacije rudnika od strane velikih korporacija, Disruption, film u produkciji vjerojatno najpoznatije klimatske organizacije na svijetu, 350.org, koja ovim filmom želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti već vrlo vidljivu i realnu štetu klimatskih promjena, ali i lokalne priče, poput dokumentarca Okus doma, koji prati priču o socijalnoj zadruzi azilanata i imigranata koji su se u novo društvo integrirali pripremom okusa domova koje su bili prisiljeni napustiti.
Festival ove godine poseban naglasak stavlja na priče o mjestima koja mogu djelovati kao poligon za stvaranje aktivnijih i odgovornijih  lokalnih zajednica. Tako će prikazivanje filmova o uspješnim primjerima iz Engleske, Nizozemske i Španjolske poslužiti kao uvod u raspravu o hrvatskom kontekstu i inicijativama koje promišljaju i rade na modelima u kojima bi se zajedničkim djelovanjem solidarne ekonomije, socijalnog poduzetništva, održivog razvoja te kulture i umjetnosti mogla kreirati dinamična mjesta dijaloga i tolerancije, solidarnosti, kreativnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osnaživanja građana za aktivno sudjelovanje i kreativni doprinos društvu. Druge dvije tribine približit će nas temama ugroženih ljudskih prava i života aktivista, otpora lokalnog stanovništva diljem svijeta, ali i pružiti uvid u povezanost migracija i klimatskih promjena.
Festival će ove godine popratiti i praktične aktivističke radionice, te izavršno druženje uz eko-kviz u prostorijama kluba Funk.

profilna-efest2016-01

Cjeloviti program možete naći na internetskim stranicama:

http://zelena-akcija.hr/hr/programi/aktivisticka_grupa/treci_e_okolisni_film_festival_prema_aktivnoj_zajednici

ili ovdje:
Program:

Petak, 6. svibnja


17:30 – 17:45 Otvaranje festivala
17:45 – 18:40 Sutra ne postoji/There’s No Tomorrow, Priča o stvarima/Story of Stuff
18:50 – 19:50 Krađa Afrike/Stealing Africa
20:00 – 21:20 U obranu života/In Defence of Life, Vladavina brana/Damocracy, Majka svih rijeka/Mother of all Rivers
21:20 – 22:00 Rasprava: Sjever i jug – (pre)živjeti aktivizam – Jagoda Munić, Zelena akcija, predsjednica najveće svijetske mreže okolišnih organizacija Friends of the Earth International

e3

Subota, 7. svibnja


17:00 – 17:52 Prekid/Disruption
18:05 – 19:15 Prema višem terenu/Heading for Higher Ground, Okus doma
19:15 – 20:15 Rasprava: Migracije i integracijske politike
20:30 – 22:00 Uradi to: Priča o modernim razbojnicima/Just do it: A tale of modern day outlaws

e2

Nedjelja, 8. svibnja


17:00 – 17:45 Za čist zrak i vodu
18:00 – 18:25 Kultura: skvotiranje/Culture: Squatting, Rast Heathrowa/Grow Heathrow, Skvotiranje u Londonu/Squatting in London, Can Masdeu
18:25 – 19:10 Rasprava: Aktivni prostori za aktivne zajednice
19:20 – 21:00 Zaboravite na kraće tuširanje/Forget Shorter Showers, Ovo mijenja sve/This Changes Everything
21:30 – Zabavni Eko-kviz i službeni after-party u Funk Club, Tkalčićeva 52

e3

 

U nastavku je cjeloviti program radionica, diskusija i drugih programa koji se priređuju u okviru E?!-a.
Petak 6.5.
21:20 – Tribina “Sjever i Jug: (pre)živjeti aktivizam” približit će nam kontekst aktivizma u drugim dijelovima svijeta i naglasiti važnost organiziranih lokalnih zajednica te njihovog uspješnog otpora i borbe za svoja prava. Isto tako, pokušat ćemo odgovoriti na pitanje što znači biti aktivist/kinja u Hrvatskoj i u Zapadnoj Europi, a što u Južnoj Americi ili Africi, gdje aktivistički angažman nije izbor, nego nužnost koja podrazumijeva visoke rizike. Osvrnut ćemo se na iznimno visoku stopu ubojstava aktivista/kinja diljem svijeta, problematizirajući pritom trenutne mehanizme zaštite ljudskih prava.
Na tribini će sudjelovati Jagoda Munić iz Zelene akcije, predsjednica najveće mreže okolišnih organizacija Friends of the Earth International, a razgovor će moderirati Dora Sivka.

e6

Subota 7.5.
12:00 – Radionica snimanja amaterskih aktivističkih filmova – Radionicom ćemo osposobiti zainteresirane entuzijaste za snimanje kratkih amaterskih aktivističkih filmova, za što će vam biti potreban samo interes, malo mašte i vaš fotić ili smartphone (i pripadajući kabel).
Lorna Kunčić provest će vas kroz cijeli proces kreiranja filma, od osmišljavanja koncepta i intervjua, do snimanja, pregledavanja materijala i montiranja, kako biste bili/e u mogućnosti sami formatom kratkog filma govoriti o temama koje smatrate važnima. Radionica bi se održala na terenu te će se kao objekt snimanja u subotu na Savskom nasipu ispred kluba Močvara snimati događaj Trnjanski kresovi. U nedjelju će vam Lorna u Zelenoj akciji pokazati kako monirati snimljeni materijal u kratki film, koji će tog dana biti prikazan na festivalu u sklopu bloka filmova o aktivnim prostorima.
Osigurajte si mjesto jer je radi kvalitetnijeg rada broj sudionika/ica ograničen na 10.
Prijave: http://goo.gl/forms/wnbKx3hNLv
e7

 

17:00 – 20:00 – Buvljak razmjene Zagreb i Plant exchange – Imate višak stvari koje želite nekome dati? Treba vam nešto što nemate? Imate biljke i želite se s nekim mijenjati? Dođite na buvljak i razmjenu biljaka u sklopu festivala. Događaj se dešava paralelno s programom u subotu u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra. Više informacije na Facebook događaju: https://www.facebook.com/events/574888689352378/
19:15 – Tribinom “Migracije i integracijske politike” želimo zaokružiti priču u koju nas je uveo blok filmova o klimatskim promjenama i prisilnim migracijama, produbiti samo razumijevanje migracija te pokušati objasniti zašto možemo očekivati da će trenutna “izbjeglička kriza”, iz mnoštva razloga, vjerojatno postati svakodnevna pojava. Razgovarat će se i o trenutnoj, ali i idealnoj integracijskoj politici Republike Hrvatske, kao i onoj Europske unije te završiti osobnim iskustvima pripadnika/ica kolektiva Okus doma.
Na tribini će sudjelovati Drago Župarić Iljić sa Instituta za migracije i narodnosti, Petra Šarin iz Kluba volontera Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli te pripadnici/e kolektiva Okus doma. Raspravu će moderirati Maruška Mileta.

e8

Nedjelja 8.5.
11:00 – Radionica uradi-sam/a aktivističkih plakata – praktična radionica kako kod kuće možete napraviti minimalističke, ali upečatljive plakate uz relativno jednostavne metode. Plakati su odavno postali jedno od najboljih sredstava prenošenja poruka na ulice, izravno ljudima. Radionicu održava grupa This Town Needs Posters koja jednostavnim, ali upečatljivim, rukom izrađenim plakatima prenosi jake poruke. Ukoliko ste nešto htjeli/e poručiti ljudima na ulici, prenijeti neku misao ili samo želite napraviti super reklamu za vaš novi bend, na ovoj radionici možete naučiti kako to napraviti od doma. Na samoj radionici radit će se plakati s porukama o temi festivala – organiziranju lokalne zajednice i aktivizmu.
Ova radionica je također ograničena na 10 sudionika/ica pa se što prije prijavite: http://goo.gl/forms/i2cyZ2CbK5
18:25 – Tribina “Aktivni prostori za aktivne zajednice” – Nedjeljni blok filmova će nas kroz uspješne primjere iz Engleske, Nizozemske i Španjolske uvesti u raspravu o hrvatskom kontekstu i inicijativama koje promišljaju i rade na modelima u kojima bi se zajedničkim djelovanjem društvenog organiziranja, lokalnih inicijativa, održivog razvoja te kulture i umjetnosti mogla kreirati dinamična mjesta dijaloga i tolerancije, solidarnosti, kreativnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osnaživanja građana/ki za aktivno sudjelovanje i kreativni doprinos društvu.
Na tribini sudjeluju Janja Sesar iz Saveza udruga Operacija grad te Sanja Burlović iz AKC Attack/Medike (TBC). Tribinu će moderirati Sven Janovski.
S prvg E?! festivala (foto Zelena akcija)

S prvg E?! festivala (foto Zelena akcija)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI