Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
EKOLOGIJA
‘Tražimo trajno odustajanje od Plomina C – potpišite peticiju i pošaljite dopis predsjedniku Vlade’

‘Tražimo trajno odustajanje od Plomina C – potpišite peticiju i pošaljite dopis predsjedniku Vlade’

cplomin

– Tražimo trajno odustajanje od Plomina C – potpišite peticiju i pošaljite dopis predsjedniku Vlade – pozivaju Zelena Istra i Zelena akcija građane da potpišu on-line peticiju kojom se od predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića i njegove Vlade zahtijeva trajno odustajanje od zdravstveno i okolišno štetnog te ekonomski neisplativog projekta izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C.

– Peticija se nalazi na ovoj POVEZNICI, a građani je mogu potpisati do 30. lipnja. U ovom periodu, svakim potpisom će u ime potpisnika biti poslan dopis predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću te na znanje ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću i predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perici Jukiću. Peticijom se upozorava na brojne razloge zbog kojih je potrebno odustati od Plomina C. Između ostalog, procjenjuje se da bi TE Plomin C tijekom 40 godina rada prouzročila čak 1000 slučajeva prijevremene smrti, a ujedno bi negativno utjecala i na povećanje hrvatskih emisija CO2 te doprinijela pogoršanju učinka klimatskih promjena. Izgledno je da bi izgradnja Plomina C stvorila potrebu i za većim količinama uvoznog ugljena iz zemalja poput Kolumbije gdje zbog eksploatacije ugljena dolazi do kršenja ljudskih prava. Cijena električne energije proizvedene u Plominu C bila bi, prema dostupnim informacijama, barem dvostruko viša od trenutne tržišne. Odluku o trajnom odustajanju od Plomina C je, nakon već donesene odluke o privremenom moratoriju, potrebno donijeti i zato što u novoj energetskoj strategiji, usklađenoj s energetskim politikama Europske unije ne može biti mjesta za projekte temeljene na fosilnim gorivima poput Plomina C – obrazlažu peticiju u Zelenoj Istri i Zelenoj akciji.
Termoelektrana Plomin C je neisplativ te zdravstveno i okolišno štetan projekt kojeg bi Hrvatska elektroprivreda željela realizirati u Plominu, na istočnoj obali Istre, upozorava se. Predviđena snaga ove termoelektrane na uvozni ugljen je 500 MW, a cijena investicije je 800 milijuna eura. Procjenjuje se da bi TE Plomin C svake bi godine emitirala 2,644 milijuna tona CO2 u atmosferu. 
Plomin (foto Zelena akcija)

Plomin (foto Zelena akcija)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI