Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
Suzbijanje diskriminacije osoba s invaliditetom na radnom mjestu

Suzbijanje diskriminacije osoba s invaliditetom na radnom mjestu

Anka Slonjsak 2

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak

“Suzbijanje diskriminacije osoba s invaliditetom na radnom mjestu primjenom načela razumne prilagodbe i promicanjem pozitivne prakse” naziv je stručnog skupa koji je u četvrtak organizirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Stručni skup organiziran je s ciljem da se kroz primjere dobre prakse poslodavcima ukaže da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg poslovanju i počnu im pristupati kao osobama koje će im unaprijediti konkurentnost.
– Svakom poslodavcu u interesu je da bude konkurentan, da mu zaposlenici pruže svoj puni potencijal, a osobe s invaliditetom to sigurno mogu ako im se pruži prilika. Čak i osobe koje trebaju najveću razinu podrške mogu raditi neke poslove. Odbacivanje tih preostalih radnih sposobnosti samo zato jer ih ne znamo iskoristiti je veliki gubitak, ne samo za pojedinca nego i društvo, a to potvrđuju brojke o broju osoba u invalidskoj mirovini i postotak nezaposlenih osoba s invaliditetom – kazala je Slonjšak.
Zbog toga  je cilj informirati i senzibilizirati društvo na razumnu prilagodbu, što je kao pojam još uvijek nedovoljno poznato, rekla je Slonjšak, objasnivši da se to odnosi na fleksibilne uvjete rada, tehničke prilagodbe radnog mjesta i sl. U mnogim slučajevima prepreka nisu financijska sredstva, rekla je Slonjšak i poručila poslodavcima da i osobe s invaliditetom imaju svoje potencijale.
– Usprkos tome što se prvi puta u 10 godina nakon proširenja obaveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom u prošloj godini povećalo njihovo zapošljavanje, poslodavci su plaćanje naknade za neispunjavanje kvote proglasili nametom, a takav stav nije dobar – istaknula je Slonjšak.
U Hrvatskoj je ukupno 134.665 korisnika invalidskih mirovina, koja prosječno iznosi 1.841 kunu. Korisnika invalidske mirovine temeljem opće nesposobnosti za rad je 57.590 s prosječnim iznosom od 2.094 kuna.
Također ima oko 71.500 korisnika mirovine zbog profesionalne nesposobnosti ili djelomičnog gubitka radne sposobnosti, a prosječno primaju 1.729 kune. Upravo ta kategorija osoba, kod kojih postoji u nekoj mjeri očuvana radna sposobnost, predstavlja značajan radni potencijal i podlogu za razvoj programa za njihovu radnu aktivaciju kroz osiguravanje razumne prilagodbe, kazala je Slonjšak.

Mogućnost potrošnje 17 milijardi eura

Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada, na stručnom skupu se fokusirao na razloge zašto je za konkurentnost poduzeća važno da se prepoznaju osobe s invaliditetom. To se prvenstveno odnosi na prepoznavanje osoba s invaliditetom kao kupaca proizvoda i usluga, a posebice se to odnosi na sektor turizma.
– Postoji veliki potencijal osoba s invaliditetom koje mogu koristiti usluge u turizmu i koje imaju iznimno visok postotak potrošnje, a nasuprot tome na raspolaganju im je jako mali broj usluga koje mogu koristiti, od smještaja do zabavnih i drugih prilagođenih usluga. Hrvatskoj se tu pruža veliki potencijal, jer samo na  razini EU-a osobe s invaliditetom imaju potencijal potrošnje od 17 milijardi eura godišnje – rekao je Matković.
S druge strane, za poslodavce je važno da razumiju osobe s invaliditetom. Naime, mnogi i ne znaju da među zaposlenicima imaju takve osobe koje bi im, uz razumnu prilagodbu, mogle dati svoj puni doprinos na radnom mjestu. Treći aspekt je da poslodavci kod novog zapošljavanja prepoznaju osobe s invaliditetom, prilagode njihovo radno mjesto i uključe ih u tržište rada, zaključio je Matković.

Poslodavci u Fond za profesionalnu rehabilitaciju  u 2015. uplatili 163 milijuna kuna

Podsjećamo, u svom izvješću za 2015. godinu pravobraniteljica za osobe s invaliditetom iznijela je podatak kako je lani 6.229 poslodavaca uplatilo gotovo 163 milijuna kuna naknada, čime su sasvim ili djelomično ispunili zakonsku obvezu da ako ne zaposle osobu s invaliditetom određeni iznos moraju uplatiti u Fond za profesionalnu rehabilitaciju, koji služi za poboljšanje statusa tih osoba.
Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji se primjenjuje od početka prošle godine, obvezuje poslodavce s više od 20 radnika da zaposle osobe s invaliditetom ili, ako to ne mogu ili ne žele, ispoštuju neku drugu kvotnu obvezu kao što je plaćanje naknade, organiziranje mentorstva i prakse, ugovorni poslovni odnos s osobom s invaliditetom itd.
Obvezu kvotnog zapošljavanja imalo je ukupno 8530 poslodavaca. Od toga je u javnom sektoru bilo 2.500 poslodavaca od kojih njih 1.576 nije poštivalo zakonsku obvezu, upozorila je u svom izvješću za 2015. pravobraniteljica Slonjšak.
U prva četiri mjeseca ove godine od naknade za nezapošljavanje osoba s invaliditetom u Fond se slilo 35,6 milijuna kuna.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI