Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
KULTURA / UKRATKO
Subversive Film Festival: Pedesetak društveno aktualnih filmova

Subversive Film Festival:
Pedesetak društveno aktualnih filmova

Subversive Festival nakon teoretskog dijela i međunarodne konferencije nastavlja svoje deveto izdanje filmom – u nedjelju započinje Subversive Film Festival, u sklopu kojega će se do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac i MM centru u Zagrebu, prikazati više od pedeset društveno angažiranih filmova koji se bave aktualnim problemima današnjice, od izbjegličke krize do ‘zviždačkog neposluha’ kao ključnog za suvremenu demokraciju.

Subversive Film Festival: pedesetak društveno aktualnih filmova
Festival otvara film “Između ograda” izraelskog borca za ljudska prava Avija Mograbija, beskompromisnog kritičara izraelskog režima, koji u svom najnovijem djelu prikazuje centar za prihvat izbjeglica smješten na granici Izraela i Egipta. Kroz prikaz Teatra potlačenih, sastavljenog od tražitelja azila iz Eritreje i Sudana koji pokušavaju artikulirati svoja iskustva, diskriminacije i ideje, redatelj traži estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.
Organizatori napominju kako o festivalu razmišljaju kao o “kući filma”, mjestu prijateljstva i slobode. “Ne zanimaju nas filmovi koji ilustriraju određenu temu, već oni koji nas obogaćuju, otvaraju nove horizonte i subjektivnosti, ne ovise isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta, filmovi koji nas promatraju ravno u oči”, ističu.
Velik broj filmova iz ovogodišnje konkurencije dolazi iz mediteranskih zemalja koje su najviše pogođene izbjegličkom krizom, a koji, među ostalim, problematiziraju revolucionarno nasljeđe arapskog proljeća i njegova izdana obećanja.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI