Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
SSSH: Građani imaju pravo na istinitu i objektivnu, a ne politički i/ili profitno filtriranu informaciju

SSSH:
Građani imaju pravo na istinitu i objektivnu, a ne politički i/ili profitno filtriranu informaciju

sloboda novinarstvu
Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske solidarizirao se s milijunima novinara u Hrvatskoj i svijetu te ih podržao u borbi za ostvarenje sigurnih i slobodnih uvjeta rada i dostojanstvo profesije.

– Sloboda medija, mišljenja i govora, poštovanje ljudskih prava svakog čovjeka u svim područjima ljudskog djelovanja, temeljne su vrijednosti demokratskog društva. Stoga nas kao društvo koje pretendira postati demokratskim, pad Hrvatske za pet mjesta na ljestvici slobode medija u odnosu na 2014., a prema godišnjem izvješću Reportera bez granica, mora duboko zabrinuti – stoji u priopćenju SSSH-a.
Građani imaju pravo na istinitu i objektivnu, a ne politički i/ili profitno filtriranu informaciju, navode iz sindikata, te pozivaju ministra kulture na hitnu ponovnu uspostavu sustava državnih potpora za (su)financiranje neprofitnih medija, koji su  značajni za demokratizaciju hrvatskog društva, među ostalim i zbog praćenja tema koje potiču toleranciju, multikulturalnost, nediskriminaciju …
SSSH također poziva Vladu  i Hrvatski sabor na hitno zaustavljanje političkog kadroviranja u javnim informativnim servisima (posebice na Hrvatskom radiju i televiziji), na prestanak svih direktnih i/ili indirektnih oblika pritisaka na novinare u obavljanju njihove odgovorne društvene i profesionalne zadaće te na zaustavljanje prekarizacije rada novinara.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI