Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Transparent koji govori 'više od riječi' (foto Facebook)

Sretan praznik rada uz lupetanje po bačvama, floskule državnog vrha, Bandićevu kutlaču i vječne sindikaliste

Transparent koji govori 'više od riječi' (foto Facebook)
Zagreb, 01.05.2016 - Proslava Medunarodnog praznika rada, 1. svibnja u organizaciji Grada Zagreba održao se i ove godine u Maksimiru uz tradicionalni grah i karanfile, te kulturno - umjetnički program. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Zagreb, 01.05.2016 – Proslava Medunarodnog praznika rada, 1. svibnja u organizaciji Grada Zagreba održao se i ove godine u Maksimiru uz tradicionalni grah i karanfile, te kulturno – umjetnički program. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, jedan je od rijetkih dana u godini kad hrvatski vječni sindikalni čelnici ponešto marljivije rade. Najčešće prirede tzv. prosvjedne svečanosti na kojima se prigodno podsjeća na neke standardne parole o pravima radnika. Tako su danas, primjerice, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali predstavu šetnje od zagrebačkog Radničkog doma prema parku Maksimir, gdje je pak vječni M. Bandić kutlačom dijelio grah.

Povorka je zviždala i lupala po metalnim bačvama, te nosila transparente s porukama: “S faxa na burzu – s posla na groblje”, “Mirovina, što je to?”, “Radnik nije uhljeb!”, “Tko je jamio jamit će opet”, “Gdje ćemo raditi kad prodate naša radna mjesta? i tome slično.

Predstava za budalaste

No lupetanje po bačvama i šetnja s transparentima trebali su biti organizirani svakog dana u posljednjih 26 godina, otkada je započela sustavna grozomorna pljačka hrvatskih poduzeća i resursa u režiji i danas aktivnih tzv. domoljuba, uz prešutnu i aktivnu potporu lijevih, desnih i ostalih. Pa i neki od sindikalista su na čelnim sindikalnim pozicijama cijela dva i pol desetljeća, pa organizacija lupanja po bačvama danas pomalo djeluje kao tragikomična predstava za budalaste, lišena zbiljskog i srčanog angažmana za boljitak obespravljenog radništva. Graha i igara.
Posebice kada se zna da mnogi hrvatski građani međunarodni praznik rada nerado obilježavaju radno diljem međunarodne zajednice… u Dublinu, Bonnu, Stockholmu, Uppsali itd.
– Prosvjednici su također nosili zavežljaje na štapu simbolizirajući siromaštvo hrvatskih radnika, te hrvatske zastave i sindikalna obilježja – izvještava Hina, uz znakovitu napomenu kako će na ulazu u park Maksimir sekcija mladih SSSH postaviti izložbu prvosvibanjskih plakata i sindikalnih promotivnih materijala te veliku školsku ploču na kojoj će prolaznici moći ispisivati poruke o (ne)zadovoljstvu svojim radnim mjestom. (za koju bi trebala školska ploča veličine obližnjeg nogometnog stadiona).

Eto nam i sindikalne mladeži

Eto nam sada dakle i – sindikalne mladeži, nakon HDZ-ove, SDP-ove i srodnih mladeži i podmladaka, a koje se zna nazivati i uljebničkim regrutnim centrima.
A što su o prazniku rada prigodno prozborili oni koji mjesečno iz našeg džepa primaju plaću koja premašuje 25 tisuća kuna neto?
Najopširniji je bio predsjednik Hrvatskoga sabora Ž. Reiner koji je oštroumno poručio kako su prava radnika, gubitak radnih mjesta i neredovita isplata plaća i danas aktualna pitanja, te ponovio lekciju iz povijesti.
Transparent koji govori 'više od riječi' (foto Facebook)

Transparent koji govori ‘više od riječi’ (foto Facebook)

– Ovaj dan nam je spomen na velike radničke prosvjede održane 1. svibnja 1886. godine u Chicagu na kojima je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja – reče dr. Reiner.
Međunarodni praznik rada svake nas godine na poseban način podsjeća na važnost i vrijednost rada, zaključila je pak predsjednica RH, dok je čelnik Vlade RH, dakako, i prvomajsku čestitku iskoristio za svoju standardnu priču o ‘pokretanju reformi’ ili riformi.

Floskule o pravima i završna privatizacija

I kiša je pripomogla da ovogodišnje obilježavanje praznika rada i ne bude posebno upamćeno, pogotovo zato jer pada u vrijeme kada vladajući pričaju prazne floskule o pravima radnika, a istodobno otvoreno spremaju završne privatizacije preostalih tvrtki u državnom vlasništvu, a koje će, kako to obično biva, zasigurno završiti s dodatnim gubicima tisuća radnih mjesta i novim egzodusom iz omiljene domovine.
Sve najbolje povodom Međunarodnog praznika rada.
Lanjsko prvomajsko lupanje po bačvama Foto HINA

Lanjsko prvomajsko lupanje po bačvama Foto HINA

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI