Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
POLITIKA
Slučaj TEF: Stečaj fiktivne Tvornice otvorio Pandorinu kutiju

Slučaj TEF:
Stečaj fiktivne Tvornice otvorio Pandorinu kutiju

TEFŠibensko je gospodarstvo iz razdoblja „tranzicije“ izašlo potpuno devastirano, a malo koja tvrtka nije završila u stečaju. Baš zato, indikativno je da je jedan stečaj, koji se još nije ni dogodio, ali je najavljen i gotovo izvjestan, doslovce izazvao pravi „politički rat“ u gradu između vladajućeg HDZ-a (gradonačelnika Željka Burića) i oporbenog SDP-a. Riječ je o gradskom poduzeću TEF, za kojeg je FINA Trgovačkom sudu predložila otvaranje stečajnog postupka zbog duga od preko 25 milijuna kuna i kontinuiranog minusa tvrtke preko sedam tisuća dana. I nastao je pravi lom! Jer, riječ je o najvrjednijem gradskom resursu koji raspolaže s oko 430 tisuća četvornih metara zemljišta uz more, čija je vrijednost procijenjena na najmanje 350 milijuna kuna. Radi se o prostoru na kojemu je ovaj grad temeljio sve svoje razvojne vizije i neku vrst radikalnog preobražaja iz industrijskog u budući turistički centar na Jadranu.

A kako je Hrvatska mala zemlja za velike afere, tako su i u ovoj priči zastupljeni baš svi elementi aktualnih nacionalnih skandala. Dakle, tu imamo Inu (MOL), HDZ i SDP, DUUDI, a nećete vjerovati, navodno, čak i Jozu Petrovića! Nedostaje samo još Most… Govori se, naime, da je u ozbiljnim razgovorima s Gradom Šibenikom sveprisutni MOL-ov lobist i Karamarkov prijatelj Jozo Petrović,  kao potencijalni investitor na prostoru TEF-a. U čije ime i za čiji račun, o tome, zasad,  nema riječi, a ni glasina…

Tvornica ugašena 1994., a u stečaju od 2016.?

TEF (Tvornica elektroda i ferolegura) je osnovan u osvit 20.stoljeća kao Tvornica SUFID i do Drugog svjetskog rata proizvodio je kalcijev karbid i cijanamid. Ferolegure su postale dio asortimana TEF-a tek 1930. Bila je to moćna, velika Tvornica s 1700 radnika koja je predstavljala i jednog od značajnijih hrvatskih (i ex-jugoslavenskih) izvoznika . Ali, potkraj 80-ih, a osobito početkom 90-ih, kao veliki zagađivač bila je sve izloženija ekološkim pritiscima, pa je naposljetku 1994. voljom tadašnje gradske vlasti , simboličkim rušenjem golemih tvorničkih dimnjaka, TEF-u došao kraj. Ispraćen je pljeskom prisutnih gledatelja toga “spektakla”. Ostalo je fiktivno gradsko poduzeće TEF u razgradnji, zaduženo za provođenje sanacije zemljišta od opasnog i neopasnog( troska) otpada. Ta sanacija, koja je Grad Šibenik opteretila milijunskim kreditnim obvezama ,  nikad nije dovršena. Ali planova s tim prostorom, pogotovo nakon što je uz rub TEF-a uređena gradska plaža Banj, nije manjkalo. Naprotiv! Trebala se tu izgraditi i marina sa 150 vezova, hoteli, ugostiteljsko-trgovački sadržaji itd. No, kao ozbiljan problem svakoj valorizaciji toga atraktivnog zemljišta ispriječili su se dugovi TEF-a. Ukupno je dug dosegao 150 milijuna kuna. Najveća su bila potraživanja države ( Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, Fonda za zaštitu okoliša…) i Ine (46 milijuna kuna) .
U mandatu bivše gradske SDP-HNS vlasti pokrenut je postupak predstečajne nagodbe i očekivalo se kako bi to mogao biti najelegantniji način da se TEF oslobodi hipoteka i dužnika , a onda očišćen ponudi, međunarodnim javnim pozivom, potencijalnim investitorima. No, dočim je došla nova, HDZ-ova vlast, ona je imala i nove metode za oslobađanje dugova. Pa je gradonačelnik Željko Burić na Skupštini TEF-a, u kolovozu 2013., donio odluku o obustavi predstečaja,  držeći da će u izravnim pregovorima s vjerovnicima lakše riješiti problem dugova. A i da će to grad manje stajati. Tako je Burić izravno s Inom ispregovarao otkup duga za 12,5 milijuna kuna, plus osiguranje čestice zemljišta od tri tisuće kvadrata, u roku od pet godina, za dislociranje benzinske crpke u središtu grada. Ina je dobila novac, Grad se dodatno kreditno opteretio, a TEF, gle čuda, našao pred stečajem. Kako sad to? Ta nije li gradonačelnik Burić još u ožujku ove godine, na sjednici Gradskog vijeća svaku spekulaciju (vijećnika HNS-a Draška Lambaše) o možebitnom stečaju tvrtke lakonski otklonio.
– Tvrtka TEF normalno funkcionira i neće u stečaj. A što se tiče prostora, naravno da će tamo biti produžetak gradske plaže Banj, marina i hoteli. Ali, neće se TEF rješavati parcijalno, već kao cjelina. U gradskom proračunu- govorio je Burić- osigurana su sredstva za međunarodni poziv, ali u međuvremenu smo stupili u direktne kontakte s investitorima i radimo na pronalasku tzv. niša interesa investitora za ulaganje u cjelokupnu zonu TEF-a, nakon čega će uslijediti i javni poziv.

TEF - TEF

 Burić : Stečaj? Nema problema, nema štete za Grad!

Doduše, obećavao je Burić još u rujnu prošle godine objaviti međunarodni natječaj za prostor TEF-a… U ožujku je, međutim, priznao da neriješena državna potraživanja prema TEF-u predstavljaju glavnu prepreku objavi natječaja. U trenutku objave natječaja situacija mora biti potpuno čista prostorno, infrastrukturno, vlasnički i dužnički- pojasnio je gradonačelnik razloge izostalog natječaja. Što se u međuvremenu događalo, s kim je gradonačelnik kontaktirao i je li ikakav dogovor s vjerovnicima uspio postići, nije poznato, tek FINA je zakucala na vrata TEF-a. Prijedlogom Trgovačkom sudu da nad tvrtkom, koja, nota bene, još uvijek ima osam zaposlenika, otvori stečaj.
SDP je na tu vijest skočio kao oparen. Gradonačelnik Burić, pak, izjavio je da za Grad u tome nema nikakve štete. Jer, ionako Grad, kao najveći vjerovnik ( ?!), nudi državi partnerstvo na prostoru TEF-a.
-Gradonačelnik je izvjesio bijelu zastavu i (ne)namjerno kapitulirao nad tko zna čijim interesima- odmah je ustvrdio SDP-ov gradski vijećnik i predsjednik Savjeta GO SDP-a Joško Šupe, uz konstataciju da je to dokaz kako je Burić najgori gradonačelnik u povijesti Šibenika iza kojega će ostati pustoš. Čelnik šibenskog SDP-a Franko Vidović otkrio je da čak ni Ina , koja je „riješena“ nagodbom, nije skinula hipoteku sa svih čestica pa je još uvijek upisana na bazenu i pripadajućim česticama.
-Koja je to dugovanja Grad preuzeo od Ine? Koja su to ostala dugovanja prema naftnoj kompaniji? Kako Grad Šibenik, koji zajedno s tvrtkama u svom vlasništvu, ima 9 milijuna kuna potraživanja prema TEF-u od ukupno 150 milijuna, može biti najveći vjerovnik i glavni faktor u stečajnom postupku? Po čemu je stečaj dobar? Pa zar stvari ne stoje tako da Grad u stečaju gubi sva upravljačka prava nad TEF-om kojim upravlja stečajni upravitelj, stečajno vijeće, skupština vjerovnika,  i eventualno će se moći naplatiti tek do visine svojih potraživanja koja čine svega 6 posto? – nizao je dvojbe Šupe, ocjenjujući da je Grad izgubio i svih 12,5 milijuna kuna plaćenih Ini kreditom na kojega je, kako je gradonačelnik znao reći, „iznimno ponosan“, a Šibenčani će ga vraćati godinama… Konačno, zašto Grad o gradskom zemljištu pregovara s DUUDI- jem?TEF (2)

Mađarska ili bijela zastava ?

-Gradonačelnik nije spriječio nikakvo podizanje mađarske zastave na prostoru TEF-a, već je podigao bijelu zastavu kao znak svoje nesposobnosti i teren (ne)namjerno prepustio tko zna kome jer je vjerojatan scenarij- zaključio je Šupe- da Grad ostaje bez ikakvih prava nad cjelokupnim prostorom TEF-a. A uza sve, SDP smatra da je gradonačelnik preferiranom isplatom Ine, stavio tu kompaniju u povlašteni položaj u odnosu na druge vjerovnike, iako je Ina bila iza RH po redu naplate. I zašto?!
– Ne tražite od nas da ne upozoravamo javnost da je TEF u ulozi Titanika, a vi u ulozi muzičara koji svira dok brod tone- poručili su dramatično SDP-ovci Buriću, podsjećajući ga da je obustavio predstečaj, iako je to zasigurno bio bolji put,  s jasnim početkom i krajem. Vjerovali su, kažu, da Grad kontrolira situaciju, a on je krenuo u avanturu iz koje nema povratka . Plaćanjem obveza TEF-a prema Ini očito smo, veli revoltirani Šupe, dobili trojanskog konja, a novac građana bacili u vjetar! I ne uvjeravajte više javnost da je stečaj dobar , pače, najbolje što se gradu dogodilo u 20 zadnjih godina. Ako je i od vas, gradonačelniče,  previše je…

Hipoteka Ine nije skinuta sa svih čestica!

Hipoteka Ine nije skinuta sa svih čestica. Nije skinuta sa čestice K.O. Šibenik 685/63 u naravi zatvoreni bazen i sa čestice K.O. Šibenik 685/68 u naravi cesta. Ima ih još, tvrdi SDP-ov vijećnik Joško Šupe u otvorenom pismu šibenskom gradonačelniku kojemu u privitku prilaže i vlasnički list. – Ako je doista INA obvezana Sporazumom između nje i Grada da skine založno pravo sa svih čestica onda je u pitanju nedopustiv nemar i aljkavost Vaše administracije koja TEF i Grad Šibenik može uvesti u nove sporove i dubioze u odnosu na INA-u! Tko je kontrolirao podnesak INA-e za skidanje založnog prava sa čestica u kojem su pobrojane sve čestice sa kojih se založno pravo skida?
Koja to potraživanja INA-e pripadaju gradu Šibeniku, odnosno gdje Vam je ugovor s INA-om da Grad ŠIbenik preuzima njena dugovanja? Za tako nešto Vam treba suglasnost Gradskog vijeća jer bi se radilo o stjecanju imovine, a tu suglasnost niste dobili. Ili ugovor s TEF-om da je on dužnik Gradu za sredstva koja je Grad Šibenik uplatio INA-i? Ako ga posjedujete zašto taj Ugovor nije bio na Gradskom vijeću jer se radi o sumi koja je veća od 900.000 kuna i o kojoj gradonačelnik ne može samostalno odlučivati? S druge strane ne možete niti zadužiti gradsku tvrtku iznosom od 13 milijuna kuna, a da taj prijedlog za zaduženje ne bude uz suglasnost Gradskog vijeća. To bi bilo ozbiljno kršenje zakona u oba slučaja. Uostalom, kad ste planirali stečaj i tvrdite da je to najbolja stvar koja se dogodila Šibeniku zašto onda grad Šibenik nije upisan kao hipotekarni vjerovnik i zašto niste na taj način zaštitili novac koji ste dali za otplatu duga INA-e? – pita SDP-ov vijećnik gradonačelnika Željka Burića.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI