Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Tomislav Karamarko i dr. Ivo Sanader u u vremenima dok je INA još bila hrvatska (Foto: Vlada RH)

SDP traži Karamarkovu ostavku:
Potpuno je svejedno je li na čelu Vlade Ivo Sanader ili Tomislav Karamarko…

Tomislav Karamarko i dr. Ivo Sanader u u vremenima dok je INA još bila hrvatska (Foto: Vlada RH)
Tomislav Karamarko i dr. Ivo Sanader u u vremenima dok je INA još bila hrvatska (Foto: Vlada RH)

Ilustracija: Tomislav Karamarko i dr. Ivo Sanader u u vremenima dok je INA još bila hrvatska (Foto: Vlada RH)

ZAGREB, 11. svibnja 2016. (Hina) – Klub SDP-a zatražio je jutros u Saboru ostavku prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, prozivajući ga da  je zbog poslova svoje supruge s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem stavio privatne interese ispred nacionalnih.

“Jasno tražimo da Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade podnese ostavku zbog načina na koji je obnašao dužnost, zbog činjenice da je kontinuirano privatni interes i svoj vlastiti džep stavljao ispred javnog interesa. Zbog toga mora otići, a ukoliko ne ode, ukoliko pokaže krajnji prezir prema hrvatskim građanima i njihovim interesima, tada će Klub zastupnika SDP-a u ovom Saboru pokrenuti postupak njegova opoziva”, rekao je Peđa Grbin (SDP), nakon stanke koju je zatražio u ime kluba.
Grbin je podsjetio da je Vlada na samom početku mandata ostala bez ministra branitelja Mije Crnoje. “Članovi Vlade kada dolaze iz HDZ-a uvijek imaju jednu te istu manu, a to je da im je privatni interes ispred javnog”, ustvrdio je Grbin.
Upozorio je na ugovor tvrtke Karamarkove supruge Ane Šarić s Petrovićevom tvrtkom, upitavši kako je mala i nepoznata hrvatska firma, “sasvim slučajno povezana sa supružnicima Karamarko, usred velike ekonomske krize pronašla klijenta koji im je svakog mjeseca isplaćivao 20 tisuća kuna, koji im je osiguravao egzistenciju, da se u svakom trenu mogu voziti skupocjenim mercedesom”.
Karamarka je prozvao da mu nije smetalo što je tvrtka povezana s MOL-om ni onda kada je odlučivao o arbitraži oko INA-e “i što je čovjek koji plaća 20. 000 kuna angažiran od MOL-a da u Hrvatskoj provodi političke obavještajne aktivnosti”.
“Karamarku je zasmetalo kad se u medijima počela pisati istina o njegovim poduhvatima, tada su novinari počeli dobivati otkaze, kad su političari počeli postavljati pitanje odgovornosti, tada su njihovi zdravstveni kartoni postali javno dostupni”, rekao je Grbin.
Zaključio je kako “vuk mijenja dlaku, a ćud nikada” te kako je “potpuno svejedno je li na čelu Vlade Ivo Sanader ili Tomislav Karamarko, jer je način rada uvijek isti, da se privatni interes stavlja ispred javnog.
“Ova je afera pokazala da Hrvatska trenutno nema vladu, nego skupinu pojedinaca koji se u interesu stranih lobista smucaju po Banskim dvorima. Hrvatska je postala talac osoba koje pronalaze 10. 000 hektara za strane investitore, talac osoba koje pokušavaju privatizirati HEP, Hrvatske šume, koje kontinuirano rade za svoj vlastiti džep, a ne brinu o interesima hrvatskih građana”, ustvrdio je Grbin.
Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u utorak da će uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da detaljno istraži slučaj vezan uz suradnju tvrtke njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, istaknuvši kako je tijekom cijele svoje karijere uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, te će to nastaviti činiti i dalje.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI