Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
POLITIKA
Petar Baranović na današnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)

Reformisti traže investitore za garažu ispod Poljane

Petar Baranović na današnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)
Petar Baranović na današnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Baranović na današnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradski vijećnik Narodne stranke – Reformista Petar Baranović s današnje konferencije za novinare pozvao je Grad Šibenik javnim pozivom pokuša naći investitora koji bi na Poljani sagradio podzemnu garažu.

Komentirajući javne prijepore gradonačelnik dr. Željka Burića i njegovog  oporbenog konkurenta Franka Vidovića, Baranović je ocijenio da se radi o početku predizborne kampanje, koja ‘znači početak parade političkih sujeta i početak demonstriranja opće demencije kod političara’.

– Tako i dva aktera ove priče o parkiranju u Šibeniku očito pate od demencije, jer su kolega Vidović i aktualni gradonačelnik prošli put dug od stava da garažu treba graditi do stava da garažu ne treba graditi. Tako nekih šest godina unatrag 2010.  kolega Vidović je javno konstatirao da gradu Šibeniku fali više od tisuću parkirnih mjesta i da je potrebno graditi prsten garaža, uključivši i garažu na Poljani, pa je njegov stav kroz vrijeme evoluirao od afirmativnog do vrlo rezerviranog danas, do toga da garažu ispod Poljane ne treba graditi. Gospodin gradonačelnik  dr. Burić je 2012. godine u kampanji pred lokane izbore bio najveći kritičar ideje da se garaža gradi ispod Poljane, a danas je izgleda veliki pobornik gradnje najvećeg mogućeg kapaciteta te garaže, na tri etaže i to bez obzira na konzekvence, zagovarajući onaj model koji je najkritičniji prema Gradu, a to je da garažu gradi Gradski parking koji bi ušao u još jedan enormno visok kredit koji bi ga financijski slomio – rekao je Baranović.

On se slaže s Vidovićem da ulazak Gradskog parkinga u taj kredit značio veliku opasnost za proračun i poslovanje tvrtke,  koja je već opterećena kreditima, ali se složio i s novom konstatacijom gradonačelnika Burića da Gradu trebaju garaže i nova mjesta za parking, uključujući i Poljanu.

– Ono što danas imamo je nužna improvizacija, nakaradna za Šibenik i njegov image i traje preduge. Dugi niz godina smo se zavaravali tezom da će privatni investitori rješavati ono što je u interesu Grada Šibenika. Oni sigurno neće ići protiv svojih poslovnih interesa – rekao je Baranović.

– Narodna stranka – Reformisti i ja smo stava da Šibeniku trebaju parkirališna mjesta koja moraju biti pozicionirana tako osiguraju vitalnost gradske jezgre. Odustajanje od garaže je zapravo odustajanje od stare gradske jezgre. Možemo mi pričati priče o tome da ćemo organizirati javni prijevoz i da ovo treba biti pješačka zona, ali realnost odudara od toga. Gosti se vrte satima u potrazi za parkingom, jako često bez uspjeha. Mi ne možemo planirati turizam kao temeljnu gospodarsku granu ako nemamo infrastrukturu,  niti možemo više tolerirati ovu improvizaciju – rekao je Baranović.

– Predlažemo da konačno gradska vlast napravi nešto što sam predlagao kao dogradonačelnik  i gradski vijećnik , da se konačno raspiše javni poziv potencijalnim investitorima zainteresiranim za gradnju garaže na Poljani, u kojem bi se jasno propisala cijena parkirnog sata da se zaštiti građane. Nitko ne može tvrditi da, na primjer mirovinski fondovi  ne bi imali interes uložiti u takav objekt, ako bi od  od Grada dobili dugogodišnju koncesiju – rekao je Baranović, ističući višekratno kako on jest za gradnju garaže ispod Poljane, ali ne po svaku cijenu.


VEZANE VIJESTI