Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Radnici TLM-a ministru Paneniću: ‘Neka USKOK istraži privatizaciju naše tvornice’

Radnici TLM-a ministru Paneniću:
‘Neka USKOK istraži privatizaciju naše tvornice’

Branko Petrić (Foto: Tris/H. Pavić)

Branko Petrić (Foto: Tris/H. Pavić)

Da ulazak slovenskog Impola u TLM i zapošljavanje 250 od 1400 radnika koji su ovdje radili 2007. godine kada je provedena privatizacija tvornice nije bogznakakav uspjeh ustvrdili su i sami radnici tvornice. Nekolicina njih s današnje konferencije za novinare najavili su osnivanje udruge kroz koju će se boriti da iz stečajne mase naplate 44 milijuna kuna radničkih potraživanja i odaslali su otvoreno pismo ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću.

– Ovo nipošto ne znači da ne podržavamo dolazak Impola i nastavak proizvodnje, ali moramo ministra i hrvatsku javnost upozoriti na porazne činjenice i angažirati se da radnici, jednako oni koji su pozvani natrag na posao i oni koji su ostali na cesti, naplate svoja potraživanja – rekao je Branko Petrić u ime radnika TLM-a.
Evo i pisma kojeg su uputili Paneniću:
Poštovani gospodine ministre,
Obraćamo Vam se na ovaj način da bi opet hrvatsku javnost upoznali sa tragičnim posljedicama jedne neuspješne privatizacije, a po količini novca i broju izgubljenih radnih mjesta zasigurno jadnom od najvećih privatizacijskih prevara. Iskreno vjerujemo da su prijavljena državna potraživanja u stečaju društva TLM Aluminium d.d., što je učinjeno od strane Vašeg ministarstva, produkt nedostatka vremena i početnog nesnalaženja zbog nepoznavanja cjelokupne situacije vezano za TLM. Prijavljena državna potraživanja nastala su kao produkt financijskog restrukturiranja iz 2008. godine a iznose basnoslovnih milijardu i trideset milijuna kuna i odnose se na cijeli, to jest jedinstveni TLM kakav je i prodan, a nikako na jedno od društava nastalo upitnom diobom istog. Navedena potraživanja su prijavljena na intervenciju SMH-IS koji je to pisanim putem zatražio 3.2.2016. od gospodina Mladena Pejnovića odnosno DUUDI-ja (Pismo TLM DUUDI). Pismo je također poslano Predsjedniku Vlade RH gospodinu Tihomiru Oreškoviću, prvom potpredsjedniku Vlade RH gospodinu Tomislavu Karamarku i podpredsjedniku Vlade RH gospodinu Boži Petrovu.
Preporuke iz pisma su na tragu Vašeg i programa pobjedničke koalicije o nultoj točki tolerancije prema kriminalu i korupciji. Privatizacija je neuspjela, država je utrošila preko milijardu kuna novca poreznih obveznika, od 2007. godine izgubljeno je preko tisuću radnih mjesta, radnici nisu OBEŠTEĆENI! Nas cilj je u prvom redu naplata naših potraživanja, a jednako tako očekujemo da iskoristite svoje ovlasti i svoj utjecaj da uz pomoć DORH-a i USKOK-a istražite ovu neuspješnu privatizaciju koja se mjeri stotinama milijuna eura, te tako zaštitite interes države i njezinih građana, odnosno radnika. Vi to kao najveći vjerovnik jednostavno morate, utoliko više jer na to obvezuju preuzete europske obveze. Slijediti događanja nije problem jer glavni akteri ove za Državu i radnike tragične priče su kontinuitet od 2007. do dan danas. Ne želimo da se ponovi slučaj četrdesetorice kolega iz prešaonice koji su otpušteni prije dvije godine i još nisu dobili otpremnine. Navodno nema imovine za namiriti tražbine radnika valjaonica i prešaonice, uvjeravamo Vas da imovine unutar TLM-a ima, sto se može pročitati i iz novinskih članaka (Slobodna Dalmacija od 19.11.2014. ).
Poštovani gospodine ministre, bilo bi apsurdno da dozvolite da vjerovnici prvog prioritetnog naplatnog reda budu u nemogućnosti naplatiti svoja potraživanja, a da bilo koje društvo nastalo ovom katastrofalnom privatizacijom stavlja terene TLM-a na tržište. Očekujemo da rješenje ovog problema tražite u ovom smjeru i tako izbjegnete moguće tužbe protiv države sa izvjesnim ishodom u korist vjerovnika prvog prioritetnog naplatnog reda. U protivnom imamo pravo zaključiti da ste odustali od deklariranih stavova i da prijavljena državna potraživanja u stečaju TLM-ovih valjaonica nisu plod nepoznavanja i nesnalaženja. Lijep pozdrav – stoji u pismu ministru Paneniću koje potpisuju ‘Radnici TLM-a, vjerovnici prvog prioritetnog naplatnog reda’.
Konferencija za novinare radnika TLM-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija za novinare radnika TLM-a (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI