Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Pula po šesti put slavi Bloomsday

Pula po šesti put slavi Bloomsday

Šesnaestog lipnja ljubitelji književnosti i obožavatelji Irske slave Bloomsday, dan kad se odvija radnja romana ‘Uliks’ Jamesa Joycea, po uzoru na datum Joyceovog prvog susreta s Norom Barnacle, ljubavlju njegovog života.

BC2016

Već šestu godinu zaredom, Pula se 16. lipnja prisjeća Joycea, irskog književnog genija koji je u tom gradu živio upravo 1904., godine u kojoj se odvija radnja “Uliksa”. Šesto hrvatsko izdanje ove godine istražuje Joyceovu ideju putovanja.
– Putovanja i knjiženost diskurzivno su povezani u dvadesetom stoljeću pa je upravo Joyceova potreba za istraživanjem i lutanjem u središtu interesa šestog izdanja festivala Bloomsday Croatia. Bavit ćemo se najzagonetnijom epizodom Joyceovog epohalnog “Uliksa”, “Kirkom”. Ta halucinantna epizoda predstavlja metaforu kognitivnog putovanja koje za Blooma predstavlja junakovo putovanje u dubine uma, subliminalnog i nesvjesnog, njegovo zalaženje u nepoznato, ne posve različito od onoga s kojim se suočio Joyce 1904. dok je živio u Puli, austrougarskoj vojnoj luci i simbolu kretanja i promjene – ističu organizatori.
Festival koji spaja zabavu i akademsku znatiželju ugostit će akademika, književnika i drugog hrvatskog prevoditelja “Uliksa”, akademika Luku Paljetka, koji je ispravio preko 5000 prijevodnih pogrešaka iz prvog hrvatskog prijevoda iz 1957. Paljetak, veliki ljubitelj Joycea, govorit će o kulturnim razlikama i poteškoćama u prenošenju onoga što je Irac htio reći, kao i hvatanju u koštac s turbulentnom romantičnom epizodom s ljubavlju njegova života, te o tome kako je pulska epizoda dovela ne samo do začeća njihova prvorođenca Giorgia, već i oblikovala erotske teksture “Uliksa”. Jedan pak drugi akademik, profesor Boris Senker, čiji je djed živio u Puli, pristupit će “Uliksu” iz osobnijeg, biografskog kuta.

PROGRAM

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI