Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
UKRATKO
Fritule s osmijehom

Prvi festival fritula i kroštula u Vodicama

Fritule s osmijehom
frostulijada3

Red za fritule na vodičkoj rivi/Foto:J.Krnić

U organizaciji Lokalne akcijske grupe „More 249“ i pod pokroviteljstvom Grada Vodica i Turističke zajednice održan je 1. Festival fritula i kroštula – Froštulijada. Bila je to prilika da Vodičani „zamišaju“ svoje obiteljske recepte za fritule i saznaju tko radi najbolje.

Osim ugostitelja i udruga koje su pripremali tradicionalne kolače, na festivalu su se predstaviti OPG-ovi, proizvođači tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda (medari, vinari, uljari, voćari), tradicionalni obrti te proizvodi domaće radinosti. Održane su i dvije radionice za djecu: izrada tkanice pod vodstvom Liposave Kuštović i likovna radionica u organizaciji udruge More.
Vodiške perlice prezentirale su stari način pripreme kroštula i fritula.
frostulijada6

Vodiške perlice pokazale kako se rade kroštule/Foto:J.Krnić

Cilj Froštulijade je obogaćivanje turističke ponude Vodica kroz promociju poljoprivrednih proizvoda i gastro ponude.
– Festival je osmišljen tako da se prezentira tradicionalna slastica koja je na području Dalmacije, pa i Vodica bila prisutna u kućanstvu, te da lokalni proizvođači predstave svoje proizvode i da im se tako omogući lakši izlazak na tržište – kaže Meri Krnić, voditeljica LAG-a More 249.

Najbolje fritule u Vodicama rade ribari

Za natjecanje u  pripremi fritula na prvoj vodičkoj Froštulijadi prijavilo se 12 ekipa, a plaketu za „Najbolju fritulu festivala“ osvojili su ribari Marko Bareša i Ante Španja, članovi vodičkog Športsko-ribolovnog kluba Mali porat. Pobjednički recept nisu htjeli otkriti.
– To su male tajne velikih majstora. Oprostite, ali ja ne kaživam recept.Tajna je samo u tome da treba raditi fritule. Priprema fritula po ovom receptu je tradicija u mojoj kući. Fritule je peka moja dida, moja otac, a sad i ja – objasnio je Marko Bareša.
frostulijada8

Pobjedničke fritule “zamišali” Marko Bareša i Ante Španja/Foto:J.Krnić

Pripremljene fritule i kroštule posjetitelji su mogli probati kupnjom bonova od 5 kuna, a prikupljena sredstva, 4.800 kuna, donirana su Udruzi osoba oboljelih od cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida Šibensko-kninske županije “AURORA”.
 – Ova donacija nam puno znači. Ona prvenstveno pokazuje humanost na djelu, ali i to da ljudi prepoznaju naš rad i da nas žele poduprijeti – kazala je predsjednica udruge Aurora Neda Grubelić.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI