Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
IZDVOJENO
Prosvjedi za reformu obrazovanja bez stranaka i politike

Prosvjedi za reformu obrazovanja bez stranaka i politike

prosvjed

Konferencija za novinare u organizaciji sindikata, sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i udruga civilnog društva koji podupiru Inicijativu Hrvatska može bolje/Foto:HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Predstavnici sindikata, poslodavaca i udruga civilnog društva najavili da će podržati prosvjede potpore cjelovitoj kurikularnoj reformi u desetak hrvatskih gradova, te poručili da prosvjedi neće imati nikakvu političku pozadinu. Boris Jokić i njegov tim, priopćenjem, poručili političkim strankama da ne prisvajaju kurikularnu reformu.

Ni stranaka niti stranačkih obilježja neće biti na prosvjedima u srijedu u 18 sati u Zagrebu i 12 drugih hrvatskih gradova, istaknuto je na konferenciji za novinare.
Čelnici sindikata, poslodavaca i udruga poručili su da ne očekuju podršku političkih stranaka i pozvali građane da im se pridruže uz poruke da reformu obrazovanja moraju raditi stručnjaci, te da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva.

Treba reći: dosta!

– Ako sada stanemo s reformom obrazovanja, budućnost Hrvatske je neizvjesna – poručio je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).
– Vrijeme je da građani dođu na prosvjede i tako sami utječu na svoju stvarnost. Izborima se to ne može ostvariti jer nitko od političara nije istinski reformski orijentiran – rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata te pozvao građane da “permanentnim pritiskom izvrše pritisak na politiku”.
Čelnica Sindikata učitelja Sanja Šprem upozorila na političku opstrukciju obrazovanja, poput činjenice da su u travnju učitelji ostali bez 50 milijuna kuna za dodatnu edukaciju.
– Treba prekinuti sadašnju situaciju u kojoj su učitelji birokrati, a djeca bubaju podatke. Treba reći dosta. Ovo je pitanje svakoga građanina, sviju nas – poručila je Šprem.
Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pozvala je političare da omoguće obrazovnu reformu ili će doći do “građanskog preslagivanja političara”.
Organizator sutrašnjeg prosvjeda podrške kurikularnoj reformi, inicijativa “Hrvatska može bolje” najavljuje energičan i glasan prosvjed  čije će poruke doprijeti do svakog građanina.
boris jokic

Boris Jokić/Foto:HINA/ Daniel KASAP

 

Priopćenjem se danas oglasio Boris Jokić i članovi njegova tima

Umjesto deklarativne podrške, molimo sve političke opcije da stave obrazovanje i znanost kao svoje prioritete – poručuju u svom priopćenju.
“Ovom prilikom još jednom želimo zahvaliti svima na podršci Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Također želimo ponoviti i još jednom zamoliti sve političke stranke da ne prisvajaju kurikularnu reformu. Reforma je od samog početka osmišljena kao nacionalni projekt i istinsko mjesto zajedništva i dijaloga u kojem sudjeluju stručnjaci vrlo različitih svjetonazora.
Ona je ujedno iskren i pošten pokušaj ljudi iz škola, vrtića, učeničkih domova, akademske zajednice, vjerskih zajednica, privatnog sektora, sindikata.
Kako se naš rad proteže kroz dvije različite Vlade upoznati smo s niskom razinom podrške reformi, ali i općenito sustavima odgoja i obrazovanja.
Stoga umjesto deklarativne podrške, molimo sve političke opcije da stave obrazovanje i znanost kao svoje prioritete, povećaju ulaganje u obrazovanje i znanost, poboljšaju status odgojno-obrazovnih radnika i znanstvenika i osiguraju djeci i roditeljima bolje obrazovanje. Od praznih riječi i jeftinih političkih bodova onih koji su u prošlosti bili ili trenutno jesu moćni, ova zemlja nema mnogo.”
Priopćenje potpisuju članovi Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme: Boris Jokić, Branka Vuk, Ružica Vuk, Branislava Baranović, Suzana Hitrec, Zrinka Ristić Dedić i Tomislav Reškovac.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI