Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
(Foto: HINA/ Damir SENČAR)

Prosvjed novinara pred Ministarstvom kulture:
‘Ostavka, ostavka!’

(Foto: HINA/ Damir SENČAR)

Nekoliko stotina hrvatskih novinara prosvjedom pod prozorom ministra Zlatka Hasanbegovića obilježilo je Svjetski dan slobode medija.

(Foto: HINA/ Damir SENČAR)

(Foto: HINA/ Damir SENČAR)

“Ne damo Istru, Dalmaciju i novinarstvo”, glasio je jedan od transparenata istaknutih danas ispred Ministarstva kulture. Bilo je tu i “Šutnja je Zlat(k)o”, “Smrt fašizmu, sloboda novinarstvu”, “Uređujte Vladu a ne medije”… a sve kako bi se iskazalo neslaganje s politikom koju provodi ministar Zlatko Hasanbegović.
Novinari koji su prosvjedovali u povodu Svjetskog dana slobode medija, a u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, u mirnoj su prosvjednoj koloni prošetali od HND-a do Ministarstva kulture. Putem su naglas citirali članak 19. Opće deklaracije o ljudskim pravima koji govori o pravu na slobodu mišljenja i izražavanja, a pročitan je i članak 38. Ustava RH kojim se jamči sloboda mišljenja, izražavanja misli, a zabranjuje se cenzura. Ispred Ministarstva postavljen je i simbolični šator.
Kao uvod u prosvjedno obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, jučer je u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu održana međunarodna konferencija “Problemi slobode medija u Europi”, na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz Francuske, Mađarske, Norveške, Poljske, Slovenije, Švedske i Hrvatske.
– Niti jedna vlast do sada, pa ni ona prethodna, nije osigurala preduvjete za slobodne i neovisne medije. Nikada nije završena medijska strategija, javni servis se shvaća kao ratni plijen, međutim, ono što se događa sada je gore nego u 90-ima – rekao je, među ostalim, na konferenciji Saša Leković, predsjednik HND-a.
Na konferenciju je bio pozvan i ministar Zlatko Hasanbegović, no on tvrdi da nije dobio poziv.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI