Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
UKRATKO
Prodaja Končara dovodi u neizvjesnost hrvatsku elektroindustriju

Prodaja Končara dovodi u neizvjesnost hrvatsku elektroindustriju

Prosvjed Koncar2

Prosvjed sindikata “Protiv privatizacije Končara pod svaku cijenu”/Foto:HINA/ Daniel KASAP

Sindikat metalaca Hrvatske upozorio je u utorak na prosvjedu protiv prodaje državnih dionica Končara da bi privatizacija te tvrtke mogla dovesti u neizvjesnost čitavu hrvatsku elektroindustriju.

Na prosvjedu protiv “privatizacije Končara pod svaku cijenu” okupilo se tristotinjak članova sindikata i građana koji su oko sat vremena pred sjedištem Vlade tražili vraćanje Končara elektroindustrije Zagreb na popis tvrtki od posebne važnosti za Hrvatsku i poništenje poziva za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica te tvrtke u vlasništvu Hrvatske i HZMO-a.

Premijer na putu, potpredsjednika nema

Predstavnici prosvjednika otišli su i u Vladu, od koje su još prije par dana zatražili razgovor kako bi iznijeli stavove protiv brzoplete prodaje dionica, no dobili su odgovor da je premijer na putu u Francuskoj, a u Banskim dvorima nisu bila ni dvojica potpredsjednika.
Predsjednik sindikata Vedran Dragičević kazao je prosvjednicima da će ponovno uputiti zahtjev premijeru i potpredsjednicima da ih prime na sastanak, a u slučaju da ne dobiju odgovor najavljuju nove prosvjede i sindikalne akcije.
Prosvjednici su na Markov trg došli s Trga bana Jelačića u povorci, opremljeni sindikalnim zastavama, zviždaljkama i transparentima – “Ako ide Končar idete i vi”,  “Končar je naš Karamarko, marš!”, “Hrvatske vlade samo znaju raditi kutleraj” i sl.
Sindikat metalaca, tvrdi Dragičević, nije protiv privatizacije, ali ne pod svaku cijenu, već traži dubinsku analizu nakon koje bi se razmotrila mogućnost i način prodaje državnih dionica. Sada se, kaže, namjerava “ubiti kravu radi 360 milijuna kuna” koji nisu nikakvo jamstvo da će se poboljšati rejting države.
“Tvrtki koja je u zadnjih pet godina obrnula 3,5 milijardi kuna to ne smiju napraviti”, poručio je Dragičević dodavši kako to pitanje treba riješiti tako da se u dogovoru sa sindikatima i Upravom Končara dogovori kako da se sačuva elektronski sektor koji je važan za državu i sve građane.
Prosvjed Koncar1

Prosvjed “Protiv privatizacije Končara pod svaku cijenu”/Foto:HINA/ Daniel KASAP

 

Tko zna u čijim rukama će Končar završiti

Dragičević upozorava da je 20 posto dionica ključno za vođenje tvrtke, a kupe li taj udio mirovinski fondovi, što je po njegovim riječima izvjesno, onda država neće imati “stvari pod kontrolom”. Mirovinski fondovi samo misle o tome kako doći do profita, pa se bojimo da će trgovati dionicama Končara i tko zna u čijim rukama će Končar završiti, kazao je Dragičević.
Prosvjednici su uputili glasne zvižduke vladajućima, a Dragičević je poručio Vladi: “Vi danas radite nešto što može krojiti sudbinu 4 200 ljudi, radite to dosta neozbiljno i bez dublje analize, što je nekorektno i nepošteno i prema građanima, a ne samo zaposlenima u Končaru”.
Zabrinjava ga, kaže, što se dovodi u neizvjesnost kompletnu elektroindustriju, time i HEP koji Končar opskrbljuje s rezervnim djelovima.
Predsjednica sindikalne koordinacije Slavica Pranjić kaže da je u HEP-u 90 posto Končarove opreme. “Ako se nas proda, rezervni dijelovi ići će izvana, što će biti dodatni trošak za državu. Proračun se puni od Končara, Đure Đakovića i ostalih proizvodnih poduzeća”, kazala je Pranjić dodavši da Končar izvozi generatore, motore i lokomotive u 75 zemalja.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI