Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
GOSPODARSTVO
Požar u TLM-u: Šteta će biti sanirana kroz dva ili tri tjedna

Požar u TLM-u:
Šteta će biti sanirana kroz dva ili tri tjedna

TLM - Foto H. Pavic (1)Požar koji je u subotu zahvatio glavni valjački stroj TLM-a nije ostavio posljedice koje se neće moći otkloniti, tako da neće biti ugrožena radna mjesta 300 tamošnjih radnika.

– Šteta nije onako strašna kao što se činilo. Prema onome što je do sada utvrđeno, izgorjele su električne i hidraulične instalacije stroja. Očekuje se da bi mogao biti ponovno u pogonu za dva ili tri tjedna – rekao nam je predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer dok je u nedjelju obilazio tvornicu.

Tek će u ponedjeljak inžinjeri završiti cjelovitu procjenu stanja i donijeti odluku na koji način će se krenuti u popravak stroja, a stečajni upravitelj i Impol – TLM najavili su priopćenje u kojem će detaljno izvijestiti o požaru, šteti i planovima.

Vatrogasci su izvijestili kako je u subotu u 15:19 sati zaprimljena dojava o požaru u krugu tvornice Impol TLM d.o.o .Šibenik. Na teren su odmah izašli JVP Šibenik i IVP Šibenik s 15 vatrogasaca i četiri vozila. Požar je lokaliziran u 17.04 h, a ugašen u 17.25 h. Policija je SMS-om javila kako je uzrok požara najvjerovatnije kvar na stroju.

Glavni stroj u toploj valjaonici najveća je investicija u industriji u posljednjih 25 godina. Riječ je o stroju kakvih u svijetu ima samo nekoliko, a sindikalist Burazer kaže da je prilikom nabave 1999. godine bio vrijedan tadašnjih 200 milijuna DEM. Impolovih 300 radnika sa strepnjom očekuju vijesti. Nakon stečaja u koji je početkom godine upao TLM svih 400 radnika je završilo na Zavodu za zapošljavanje, da bi u ožujku strojeve i hale tvornice zakupio slovenski Impol i ponovno pokrenuo proizvodnju. Na posao se dosad vratilo 300 radnika, a još 60 ih je trebalo početi raditi u lipnju. Zbog ovog požara radnici su se bojali da će ponovno ostati bez posla. Izgleda da strahovi nisu bili opravdani.

Pretpostavlja se da je puklo visokotlačno hidraulično crijevo i da je iz njega isteklo i zapalilo se. – Ono je unutra pod velikim pritiscima i kad pukne curi kao magla. Moguće je da je uzrok tragedije to što su radili s manjim blokovima aluminija, tako da je proizvodni ciklus išao brže brže, zbog čega su napregnuća cijevi i temperature bili veći nego uobičajeno – rekao nam je Burazer.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI