Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak u slučaju Karamarko

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak u slučaju Karamarko

Tomislav Karamarko  (Foto H. Pavić)

Tomislav Karamarko (Foto H. Pavić)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa između njegove supruge Ane i njegova prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Odluka u predmetu Tomislava Karamarka bit će objavljena na nekoj od sljedećih sjednica nakon što Povjerenstvo utvrdi je li taj dužnosnik povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela. Povjerenstvo će pritom ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i Mola, može li ga to u buduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.
Prije odluke Karamarko se pred članovima Povjerenstva može očitovati o tom slučaju, a očitovanje će se zatražiti i od Petrovića, rekao je član povjerenstva koji vodi predmet Davorin Ivanjek.
Karamarko je dan uoči sjednice Povjerenstva objavio na Facebooku kako je zahtjev podnio osobno pa je Povjerenstvo prema Zakonu obvezno pokrenuti ovaj postupak. Nadam se da će svoju odluku donijeti što prije, napisao je Karamarko.
Zahtjev Povjerenstvu Karamarko je podnio pošto je tjednik Nacional nedavno objavio ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Šarić Karamarko i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge, a tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI