Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
KULTURA
Počinje 15. Festival europske kratke priče

Počinje 15. Festival europske kratke priče

Festival kratke price

Jedan od najstarijih europskih festivala posvećenih isključivo kratkoj književnoj formi, Festival europske kratke priče (FEKP), od 29. svibnja do 3. lipnja, u Zagrebu i Osijeku okupiti će tridesetak istaknutih domaćih i inozemnih kratkopričaša. U proteklih petnaest godina na festivalu je sudjelovalo više od 150 predstavnika svjetske književne scene iz 15 zemalja, predsatvljeno je 15 antologija europske kratke priče, a festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. Ovogodišnji partner festivala je Grad Osijek, a dio programa održavat će se u Samoboru i Velikoj Gorici.

Festival europske kratke priče, u zagrebačkoj Kući za umjetnost i ljude Laubi, večeras otvara  razgovor o ovogodišnjoj temi “On/No Trespassing: o granicama i ljudima”.
Što da pisac radi s granicom? I što ako je ono s druge strane zabranjeno – ako je prelazak prijestup, protivan ukusu ili moralu većine, ili pak volji onih koji imaju moć?
O tome što sve danas pisce dovodi u zonu neovlaštenog pristupa, kako se u njoj ponašaju i prema njoj odnose, govorit će  László Jakab Orsós, direktor P.E.N.-ova književnog festivala World Voices, te dvoje nagrađivanih pisaca, sa sjevera i juga Europe, norveški pisac Frode Grytten i makedonska autorica Rumena Bužarovska.
Festival koji od 2002. organizira Hrvatsko društvo pisaca (HDP) pod vodstvom kreativnog direktora i urednika projekta Romana Simića, u slavljeničkom, 15. izdanju posvećen je temi važnoj za formu kratke priče koliko i za današnju Europu: “promjenama koje se događaju oko nas, ljudima i granicama”.
Pod službenim nazivom “On/No Trespassing” u šest će se festivalskih dana, kroz čitanja, razgovore i predstavljanja knjiga, propitivati element kazne koja slijedi iza zabrane.
Hassan Blasim

Hassan Blasin, The Guardian ga je nazvao ‘vjerojatno najvećim živućim piscem arapske proze…’/Foto: Katja Bohm

Zvijezda festivala Hassan Blasim

Kao zvijezda festivala najavljen je “najveći živući pisac arapske proze”, Hassan Blasim. Taj je irački pisac novu domovinu pronašao u Finskoj, gdje “kombinirajući užas i okrutnosti s poezijom nadrealnog” piše o kaosu zemlje koju je napustio.
Blasim će u Zagreb predstaviti knjigu “Irački Krist i druge priče” i sudjelovati u programu “Život na sjeveru, smrt na istoku”, posvećenom nekad ‘najljudskijem mjestu za život’, Skandinaviji, koja je danas zadnja stanica migranata i poprište novih poimanja odnosa prema došljacima, ali i domaćinima. U istom programu sudjeluju i norveški pisac Frode Grytten ( autor romana  o grupi The Clash, Zapalite kuću,)  i švedska spisateljica Lina Wolff.
Na festival dolazi i portugalski autor Afonso Cruz koji je za roman “Kokoschkina lutka” dobio Europsku nagradu za književnost, te jedan od najboljih meksičkih pisaca Yuri Herrera koji će predstaviti svoju novu knjigu “Balade o teškim vremenima”.
Među gostima ovogodišnjeg FEKP-a su i natječaja , autorica čije je djelo “Thirst” u Francuskoj osvojilo prestižnom nagradom za stranu prozu, predsjednica Društva katalonskih pisaca Bel Olid, rumunski pjesnik i spisatelj Cosmin Perta, slovenski Drago Jančar te bosanskohercegovački autori Faruk Šehić i Asja Bakić.
Od domaćih autora zastupljeni su Ivana Šojat-Kuči, Jasna Žmak, Josip Novakovich, Stanislava Nikolić Aras, Edi Matić, Zoran Malkoč, Antonela Marušić, Senka Karuza, Ivan Jozić, Marko Dejanović, Ružica Aščić i Zoran Ferić.
FEKP

Foto:Festival europske kratke priče

Nagrade za kratku priču o granicama

U sklopu festivala bit će proglašeni pobjednici tradicionalnog FEKP-ovog natječaja za kratku priču, ove godine na temu “O granicama: slobodna tema”.
Pristigle se priče natječu za tri nagrade – prva je dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, druga dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, a treća pohađanje ljetne škole pisanja Centra za kreativno pisanje.
O svemu odlučuje žiri koji čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić.
Naslovi odabrani u finale natječaja za kratku priču objavljeni su na festivalskoj internetskoj stranici (POVEZNICA).
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI