Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
EKOLOGIJA
P. Kalinić (56), upravitelj hitnim situacijama: Sve nuklearke su sigurne do onog trenutka kada to prestanu biti

P. Kalinić (56), upravitelj hitnim situacijama:
Sve nuklearke su sigurne do onog trenutka kada to prestanu biti

Zelena akcija na Trgu bana Jelaèiæa izvela je akciju povodom 30

Ustani bane, mađarska nuklearka te zove (ilustracija s nedavnog prosvjeda Zelene akcije). foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

U posljednje vrijeme na domaćoj političkoj sceni se može čuti svašta. Mnogima nije jasno je li neki od političara doista misle kako je glavnina građana maloumna. Poslije Petrovljevih iritantnog mrmoljenja o fantomskim reformama, svježeg Karamarkovog zazivanja pakla, Marasovog trabunjanja o čovjeku kojeg ‘bolje da nema’, te Oreškovićevog govorništva na nepoznatom jeziku itd., svoj mali doprinos je dao i Pavle Kalinić (56), pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

– Nikada se ne zna može li se dogoditi nuklearna nesreća u Hrvatskoj. Sve nuklearke su sigurne do onog trenutka kada to prestanu biti – ustvrdio je Kalinić, najavljujući ‘pokaznu vježbu za slučaj havarije u Nuklearnoj elektrani Krško koja se nalazi u Sloveniji, 26km od Zagreba’.

Premda je P. Kalinić vjerojatno u pravu, ta se njegova izjava nije svidjela udruzi Zelena akcija.

Motel glumi nuklearku

– Zanimalo bi nas što je pročelnik htio reći s ovakvim nebuloznim izjavama jer dok primjerice Njemačka planira zatvoriti sve nuklearke do 2022. godine, Hrvatska se ne buni protiv gradnje novih nuklearki u susjedstvu. Dapače, ministar Horvat izjavljuje “kako se Hrvatska treba uključiti u projekt nove mađarske nuklearne elektrane Paks”. Nuklearke nisu niti sigurne niti okolišno i klimatski prihvatljive, stoga Vlada RH treba reći jasno NE širenju i gradnji novih elektrana u susjedstvu te mora osigurati primjereno zbrinjavanje radioaktivnog otpada bez nametanja protiv volje lokalne zajednice – kažu u Zelenoj akciji.
Inače, sutra bi motel Plitvice nedaleko od Zagreba trebao odglumiti nuklearku Krško, i to u trenucima možebitnog incidenta odnosno nuklearne katastrofe.  Pokazna vježba “Motel Plitvice 2016” s ciljem unaprjeđenja koordinacije rada i aktivnosti svih hitnih službi u slučaju nuklearne nesreće u Nuklearnoj elektrani Krško održat će se u subotu, 21. svibnja na lokaciji spomenutog motela u zagrebačkom naselju Lučko, kako kažu.
Pavle Kalinić - foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba – foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

– Vježbu organizira naš ured u suradnji s NE Krško i Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, koji jedini u Hrvatskoj ima pripremljenih osam soba još iz 1986. kada je bila nuklearna katastrofa u Černobilu. Cilj vježbe je provjeriti postojeće stanje u sustavu civilne zaštite u realnim uvjetima na terenu u slučaju nuklearne nesreće, s naglaskom na protok informacija između institucija i agencija te regionalne i lokalne samouprave. Cilj je i pregled postojeće i skupne opreme neophodne za provođenje mjera civilne zaštite, kao i provjeru postupaka prilikom prijema, registracije i opskrbe evakuiranog stanovništva – kaže pročelnik za ‘hitnost’.

Zagreb nije ugrožen jer je od Krškog udaljen 26 kilometara (!?)

U vježbi će sudjelovati 125 sudionika te gosti. Sudionici su hitne službe i institucije koje bi u slučaju nuklearne nesreće u NE Krško morale djelovati – Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Policijska uprava zagrebačka, Carinska uprava, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb te Zagrebački radioamaterski savez.
Kalinić je najavio da će pokušati “održati ritam” i takvu vježbu održavati barem svake dvije do tri godine, kako bi ljudi bili “uigrani” i znali što trebaju raditi u slučaju da se dogodi nuklearna nesreća, te kako su s vježbom iz 2013. bili zadovoljni te napravili njezinu analizu i vidjeli greške pa se nadaju da će na vježbi ove godine biti manje grešaka.
Za kraj, u svjetlu informacije kako se posljedice nedavne katastrofe u Fukushimi uočavaju diljem planete i u trećini svjetskih oceana, zanimljiva je i Kalinićeva izjava kako Zagreb i nije previše ugrožen od Krškoga jer je ‘udaljen 26 kilometara‘.
–  Zagreb je od NE Krško udaljen 26 kilometara, pa zbog toga nije ugrožen jer je jodna profilaksa za udaljenost od 10 kilometara. No, zbog toga je ugrožen dio Zagrebačke županije – kazao je Kalinić, a prenosi Hina.
Zagreb, 26.04.2016. - Povodom 30 godina od nuklearne katastrofe u Èernobilu, Zelena akcija na Trgu bana Jelaèiæa izvela je akciju kojom je ukazala na opasnost i negativan utjecaj na okoliš nuklearnih elektrana. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Ilustracija – foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIć

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI